Koeman: „Élvezni akarom az itt töltött időmet, legyen az nyolc év, egy év vagy néhány hét”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Rayo Vallecano elleni bajnokit megelőzően elmondta, hogy szerinte lesznek majd lehetőségeik arra, hogy a Rayo ellen megszerezzék az első győzelmüket idegenben ebben a szezonban, illetve reagált arra az incidensre is, amikor az elveszített El Clásicót követően a távozásakor „megtámadták” és körbeállták az autóját a Barcelona szurkolói, nem éppen jókedvükből adódóan…

Milyen meccsre számít a Rayo ellen, akik eddig minden hazai meccsüket megnyerték?

„Az ő esetükben egy olyan csapatról beszélünk, amely az utolsó pillanatban jutott fel az élvonalba, de nagyszerű teljesítményt nyújtanak ebben a szezonban eddig. Tavaly a Copa del Reyben megnehezítették a dolgunkat (ahol végül 2-1 arányban tudott nyerni a Barcelona, megfordítva a mérkőzést – a szerk.). Van esélyünk a győzelemre, ha jól fogunk játszani.”

Hogy érezte magát az El Clásico után, amikor a Barça szimpatizánsai letámadták Önt a távozásakor?

„Ez egy társadalmi probléma. Ezek a Barcelona drukkerek lehet, hogy nevelési problémákkal küzdő emberek, akik nem tudják, hogy mik a szabályok és az értékek. A pályán a hangulat éppen ennek az ellenkezője volt. Nem szabad ezekre az emberekre figyelnünk. Minden egyes nap ott vannak az edzéseken is, ahol filmeznek. És ez nem csak az én esetemben történt meg, talán nálam egy picit túlzó volt a cselekedetük, mert nem én vagyok a vétkes. Ezt nem lehet megismételni. Még Carlos Puyolt is bántalmazták. Nem csak itt történik ehhez hasonló, hanem az egész világon.”

Aggódik a sérült játékosok visszaesése miatt?

„Mindannyian aggódunk. Tegnap a sajtóban azt lehetett látni, hogy nagyon dühös voltam emiatt, de azt gondolom, hogy minden játékosnak dolgoznia kell. Pedri felépülésével késésben vagyunk, ezért nem is határoztunk meg pontos időpontot a visszatérését illetően. Minden egyes nap beszélgetünk, és nincs okunk dühöngeni.”

Ön szerint hogyan alakul majd Dembélé jövője?

„Szeretnénk, ha maradna, mert ő egy fontos játékos a számunkra, szeretnénk, ha hosszabbítana, de ha ezt nem akarja, akkor meg kell beszélnünk, hogyan kezeljük ezeket a dolgokat, mert minden megoldás más és más, erről a stratégiáról még nem beszéltünk.”

A minap történtek miatt úgy gondolja, hogy nem érdemes folytatni?

„Nem szeretem, ha ez történik, de azok az emberek, akik többet tudnak, mint ezek a srácok, tisztában vannak azzal, hogy javítunk a dolgokon. Voltak dolgok, amiknek örülhettünk, például annak ahogyan haladunk. Elég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam, mi hogyan működik. Élvezni akarom az itt töltött időmet, legyen az nyolc év, egy év, hat hónap vagy néhány hét.”

Hogy van Agüero?

„Még nem áll készen arra, hogy 90 percet legyen a pályán, de arra igen, hogy a második félidőben csereként beálljon.”

Az edzőknek nehéz dolguk van?

„Ez az eredményektől függ. A nagy csapatoknál nagyobb a nyomás és Ancelotti tudja, hogyan kell kezelni ezt, amikor erről beszéltünk egymással, bátorított is ezzel kapcsolatban.”

Sürgős, hogy idegenben is nyerjen a csapat, mert ez eddig idén még nem jött össze?

„Erre mindig szükség van, és ez még inkább igaz egy elveszített meccs után. Holnap meg kell tennünk ezt a fontos lépést.”

***

Egy másik edző már lemondott volna a helyében?

„Nem tudom. Nekem megvan az az előnyöm, hogy ismerem a csapatot, de végül is ugyanazt várják el tőled.”

Élvezi most a csapattal töltött pillanatait?

„Vannak dolgok, amik nem nyerik el a tetszésemet, de vannak olyanok, amik igen, például a játékosokkal lenni, edzeni, az összecsapásokra való felkészülés… Ezt szeretem. A vasárnapi meccset a hangulata miatt szerettem, nem pedig az eredmény miatt. Aznap, amikor már ezt nem fogom élvezni, akkor csendben elmegyek golfozni a hét öt napján, az úgyis egy nagyon szép sport.”

Miért nem kapott mostanában lehetőséget Demir és Riqui?

„Demir fiatal és megvoltak a játékpercei, de nem könnyű bekerülni egy ilyen együttesbe. Riqui posztján pedig rendkívűl nagy a versenyhelyzet, és mi azt tesszük, ami a legjobb a csapatnak.”

Kényelmetlenül érzi magát, ha állandóan meg kell védenie magát?

„Nyugalom van. Minden az eredményektől függ, és ez normális.”

Hogy van Ansu Fati a felépülését követően?

„Érzett némi kellemetlenséget a lábában az El Clásico után. Még mindig kétséges, hogy a rendelkezésünkre állhat-e, holnap döntjük el, hogy velünk utazhat-e vagy sem.”

Ön szerint Memphis teljesítménye visszaesett az elmúlt időszakban?

„Jól ismerem őt, és az utóbbi néhány mérkőzésen nem volt elég meghatározó. Tisztában van azzal, hogy mi történik vele, és miben kell javulnia.”

Kinek a végső döntése, hogy egy sérült játékos játszhat-e?

„Beszélek a fizikoterapeutákkal és orvosokkal. Egy edző nem mondhatja meg az orvosnak, hogy egy játékosnak játszania kell-e. Az orvosok jobban tudják. Végülis az orvos a felelős ezért, de ezt a sérülés típusa és a játékos életkora is befolyásolhatja.”

Megijedt a minap a szurkolói inzultusoknál?

„A feleségem mellettem volt, de nem féltünk, arra gondoltam, hogy kiszállok az automból, de ő azt mondta, jobb, ha nem teszem. Megértem, hogy az emberek nem boldogok, de akkor sem ezt a viselkedést várom el tőlük. Rengeteg ember van ott körülötted telefonnal, akik elvárnák, hogy kikezdj velük.”

***