Egy új időszámítás kezdete

Barcelona - Espanyol előzetes

Szombat este az FC Barcelona az Espanyol együttesét fogadja, tehát barcelonai derbit rendeznek a La Liga tizennegyedik fordulójában. Ez lesz a klub legendás középpályásának, Xavi Hernándeznek az első mérkőzése a gránátvörös-kékek vezetőedzőjeként.

Október 27-én, a Rayo Vallecano ellen elszenvedett vereséget követően az FC Barcelona menesztette Ronald Koemant. A válogatott szünetig hátralévő három meccsen a B csapat edzője, Sergi Barjuan irányította a csapatot. A Dinamo Kijev ellen kulcsfontosságú győzelmet szerzett a csapattal, a kettő bajnoki találkozón azonban csupán kettő pontot sikerült szereznie, a Celta Vigo ellen ráadásul három gólos előnyt sikerült leadni a második félidőben.

A pocsék szezonkezdet miatt Laportáéknak muszáj volt meglépni az edzőváltást. A gyenge eredmények mellett a játék sem festett jobban, sem a védekezés, sem a támadójáték nem működött. Xavi érkezése nem jelent megoldást kapásból minden egyes problémára, de a tudása minden bizonnyal megvan ahhoz, hogy javítani tudjon a helyzeten, habár a sok sérült nehezíti az amúgy sem irigylésre méltó helyzetét. Ezen a mérkőzésen Dembélé, Pedri, Ansu Fati, Braithwaite, Agüero és Sergi Roberto játékára sem számíthat. Különösen érintett továbbra is a támadósor.

Ami az ellenfelet illeti, ők tizenhét pontot gyűjtöttek eddig a Barçához hasonlóan, de a rosszabb gólkülönbségük miatt két hellyel hátrébb vannak, a tizenegyedik helyet foglalják el a bajnoki tabellán. A városi rivális legjobb és legfontosabb játékosa Raúl de Tomas, aki már hét gólnál és kettő gólpassznál jár ebben az idényben. Vicente Moreno gárdája egy nagy skalpot már begyűjtott, ugyanis a Real Madrid együttese ellen 2-1 arányban nyerni tudtak. Oscar Gil és Bare nincs hadra fogható állapotban.

A két együttes egymás elleni mérlegét tekintve a hazaiak állnak jobban: Az előző tíz összecsapáson hét Barcelona siker, kettő döntetlen és egy Espanyol győzelem született. A vendégek utoljára bajnoki meccsen 2009 februárjában szereztek három pontot. Az utolsó egymás ellen találkozóra 2020 júliusában került sor, akkor a Barça nyert 1-0 arányban – tavaly ugyanis az Espanyol másodosztályú volt, nem rendezhettek városi derbit.

Szenvedős győzelem a derbin: 1-0

A Barcelona kapusa minden bizonnyal Ter Stegen lesz. A védelmet vélhetően Mingueza, Piqué, Araújo és Jordi Alba fogják alkotni. A középpályán valószínűleg Busquets mellett Frenkie de Jong és Gavi fog kezdeni. A támadósor összetétele a legnagyobb kérdőjel, csak Memphis helye tűnik biztosnak – de nem lenne meglepetés, ha Xavi hozna újításokat a csapat összeállításában.

Xavi ugyan már lassan két hete kezdte el a munkát, de a teljes kerettel csupán 2-3 napja volt készülni. Ez túlságosan rövid idő ahhoz, hogy a csapatot a saját maga képére formálja, de ahogyan a mondás tartja: Az új seprű jól seper. Nagyon fontos lenne a három pont megszerzése több szempontból is: Egyrészt, el kellene kezdeni zárkózni a bajnokságban, másrészt jó lenne sikerrel indítani az új érát, harmadrészt városi derbiről beszélünk.

Barcelona-Espanyol
La Liga, 14. forduló
Barcelona, Camp Nou
21.00
Vezeti: Carlos del Cerro Grande

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza, Piqué, Araújo, Jordi Alba – Busquets, Frenkie de Jong, Gavi – Coutinho, Memphis, Abde

Espanyol: Diego Lopez – Pedrosa, Cabrera, Sergi Gomez, Aleix Vidal – Herrera, Morlanes – Puado, Darder, Embarba – De Tomas

***