Az utolsó percekben sikerült eldönteni: Villarreal – Barcelona 1-3

A döntetlenre talán rászolgált volna a Villarreal - A végén a semmiből jöttek a gólok - Xavi első idegenbeli győzelme

3-1-re győzött a Cerámicában a Barcelona együttese a spanyol bajnokság 14. fordulójában, miután Frenkie de Jong második félidő elején szerzett találatára Chukwueze még válaszolt, Depay és Coutinho kései góljai azonban a vendégek javára billentették az erősen döntetlenszagú meccset. Xavi együttese – köszönhetően a némileg feljavult támadójátéknak – az első 20 percben eldönthette volna a mérkőzést, az utolsó 20 perc alapján azonban a döntetlennek is örülnie kellett volna, azonban a holland csatár villanásának, valamint a brazil középpályás tizenegyesének köszönhetően 3 pont került a vendégek zsákjába.  A támadók továbbra sincsenek igazán jó formában, a kondíció sincs még az elvárható szinten, azonban Xavi munkája egyre inkább látszik a csapaton, ennek pedig ma – kis szerencsével – már meg is lett az eredménye.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, a két csapat hamar letudta a kötelező ismerkedési köröket: a 4. percben Depay szögletét Abde fejelte 7 méterről kapura, Rulli óriási bravúrral nyomta ki a játékszert a felsőléc alól.  Nem kellett sokat várni a hazaiak válaszára: Eric García óriásit hibázva kiugratta Danjumát, Piqué hatalmas becsúszással blokkolta a lövést – nagy valószínűséggel kézzel, a játékvezető sípja azonban néma maradt. A 8. percben Capoue adta el a labdát a saját tizenhatosa előtt, Depay lövése centikkel kerülte a kaput. Egy percre rá a Depay által letett labdát Gavi bal oldalról, kissé kisodródva a hosszú kapufára lőtte.

A kezdeti pisztolypárbajt követően az első negyedóra végére fedezékbe vonultak a felek, a legközelebbi helyzetre a 18. percig kellett várni: Frenkie de Jong szenzációs labdája Depayt találta meg, a holland csatár azonban mintegy 10 méterről, szemben a kapussal a kapu mellé gurított.

A félidő közepére a Villarreal átvette a játék irányítását, de néhány kósza fejesnél többre nem futotta a hazaiaktól. A 38. percben Danjuma lépett ki a labdával, a lövését azonban bravúrban védte ter Stegen – a német kapus kirúgásával az ápolásból visszatérő Araújo lépett ki a jobbszélen, lövését azonban blokkolták. A 43. percben egy szögletet követő átívelés Pedrazát találta meg a tizenhatoson belül, kapáslövése azonban elkerülte a kaput.

A 47. percben Abde beadását a hosszú oldalon Jordi Alba lőtte kapura, Depay belekotort az ötösön a labdába, a Rulliról kipattanó labdát Frenkie de Jong kotorta a kapuba – a partjelző lest intett, hosszas videózás után azonban a játékvezető megadta a gólt, 0-1.

A gól után rögtön próbált egyenlíteni a Villarreal, ter Stegen azonban a kapujából kifutva mentett nagyot lábbal. Az 55. percben Depay gyenge lövését védte Rulli. Csendesen csordogált a mérkőzés a következő percekben, az állóvízbe a Villarreal dobott egy kavicsot: Pino beadását a középen érkező Gomez szemben a kapuval eltörte. Az egyenlítésért hajtó Sárga Tengeralattjáró tartósan letáborozott a Barcelona térfelén, a vendégek pillanatokra tudták csak megtartani a labdát, egyre nőtt a nyomás a vendégek védelmén. A 73. percben Chukwueze szakadt el Minguezától, középre adott labdáját 13 méterről Trigueros lőtte sokkal a kapu fölé.

A 75. percben már nem volt mit tenni: helyezkedési hibák sorozatát kihasználva Chukwueze lépett ki a labdával, és mielőtt Mingueza odaért volna, a hálóba juttatta a játékszert a tizenhatoson belülről, 1-1. Vérszemet kapott a Villareal, a Barcelona pedig nem tudott lábra kapni: Chukwueze szenzációs labdájával Trigueros lépett ki, azonban ter Stegen a kifutásával megzavarta a hazai játékost, így odalett a lehetőség. Három perccel később Estupian került gólhelyzetbe, az utolsó pillanatban azonban Eric García mentett óriásit. Egy percre rá Trigueros került gólhelyzetbe, a tizenhatos sarkáról leadott lövése azonban elkerült a kaput. A 83. percben Danjuman lépett ki a baloldalon, egy az egyben befelé cselezve megverte Araujót, lövése azonban a kapu mellé ment.

Amikor már mindenki elkönyvelte a pontosztozkodást, jött a fordulat: ter Stegen kirúgását teljesen érthetetlen módon Estupian hátrafejelte, Depay megharcolt Albiollal a labdáért, elhúzta a labdát Rulli mellett, majd éles szögből, a visszafutó Estupian lábai között a kapuba lőtt, 1-2. 5 perccel később a csereként beálló Coutinhót Foyth rúgta fel a tizenhatoson belül, a tizenegyest a sértett magabiztosan végezte el, 1-3, eldőlt minden.

A csereként beálló brazil középpályás egy perccel később majdnem ollózott még egy gólt, a végeredmény azonban már nem változott, győzött a Barcelona a Cerámicában, ezzel 7. helyen fordul a következő fordulóra, amiben a Betis látogat majd a Camp Nouba.

Villarreal – Barcelona 1-3 (0-0)
La Liga, 15. forduló
Estadio de la Cerámica,
19.050 néző
Vezette: Cesar Soto Grado

Villarreal: Rulli – Foyth, Albiol, Torres, Alfonso Pedraza (Estupian 65′)– Pino (Chukwueze 65′), Capoue, Parejo, Gomez – Danjuma, Trigueros (Raba 84′).

Barcelona: Ter Stegen – Eric García, Piqué, Araújo – Nico (Coutinho 81′), Busquets, Frenkie de Jong, Jordi Alba (Mingueza 71′)– Gavi, Depay, Abde (Dembélé 66′).

Gólszerzők: Chukwueze 75′, ill. Frenkie de Jong 47’, Depay 87′, Coutinho 94′