Xavi: „Néhányan nehezen értik meg a pozíciós játékot, ami engem meglep”

Xavi Hernández sok mindent szeretett volna tisztázni a szombat esti Elche elleni bajnoki előtt. Kezdésként elismerte, hogy a télen erősítésre van szüksége a csapatnak, hogy most kell változtatniuk a negatív dinamikán, hogy reméli, Dembélé hosszabbít, és nem zárja ki, hogy visszajöjjön a csapat a versenyfutásba a LaLiga megnyeréséért.

Hogyan néz szembe az Elche elleni mérkőzéssel?

„Több áldozatba kerül nekünk, mint amire számítottam [hogy jobb legyen a csapat]. Több időre van szükségünk, de jó úton haladunk. Itt az ideje, hogy egy lépést tegyünk előre.”

Aggódik Dembélé hosszabbítása miatt?

„Csütörtökön találkoztam vele. Pozitív vagyok. Már ismeri a sportprojektet, és tudja, hogy mennyire fontos tagja lesz ennek, ha marad. Boldog itt. Most már minden a klubon és az ügynökén múlik.”

Ezzel a csapattal lehetséges az első négyben végezni a spanyol bajnokságban?

„Nagyon magabiztos vagyok, de egyértelmű, hogy az elért eredmények nem felénk billentik a mérleg nyelvét ebben a tekintetben. Az Elche elleni egy nagy teszt lesz számunkra, hogy változtassunk ezen a negatív dinamikán.”

Már az esetleges erősítéseken gondolkodik?

„Ami most aggaszt és foglalkoztat az a következő két mérkőzés. Laporta és Alemany már tudja, hogy mit akarok rövid és középtávon.”

Miért nem játszik Eric García?

„A kezdőcsapat tagja lesz majd, fontos játékos. De nem tud mindenki egyszerre játszani.”

Még mindig a LaLiga a legfontosabb?

„Ez az a sorozat, ami az egész szezonban nyújtott teljesítményünket adja vissza. Össze kell szorítanunk a fogunkat, és hinnünk kell abban, amit csinálunk. Az érzések jók, de minden a győzelemről szól.”

Miben lesz más a játék az Elche ellen?

„Meg kell értenünk a játékot. Vannak játékosok, akik nehezen értik meg a pozíciós játékot, és ezt meglepően tapasztalom a játékosok esetében, hiszen a Barçánál vagyunk.”

Ha már a címekről beszélünk, ez inkább egy vágy vagy realitás?

„Nem zárhatunk ki semmit, és nem is lehetünk biztosak semmivel kapcsolatban. Átéltem már olyan időszakot, amikor 18 pontos volt a hátrányunk, de visszajöttünk. Pozitív vagyok, de reális, azonban miért ne nyerhetnénk meg a LaLigát?”

Tebas szerint Haaland leigazolása nem lehetséges a Barça számára

„Jelenleg nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, és arra kell gondolnunk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, van egy fizetési limitünk. Ami a neveket illeti, erről a lehetőségről még nem beszéltünk. Nem tudom, mit mondott Tebas, de az ő érdeke is az lenne, hogy a LaLigában olyan játékosok legyenek itt, mint Haaland.”

Elégedett Frenkie de Jonggal?

„Fejlődik. Vele és a többi játékossal együtt dolgozunk. Fiatal, de ugyanakkor nagyon tapasztalt. De amikor a dolgok nem mennek jól, elveszíted az önbizalmadat.”

És Ter Stegen?

„Ő a világ egyik legjobb kapusa, de az önbizalom fontos.”

Nehéz feladat, hogy egy nem Ön által összerakott csapatot kell irányítania?

„Igaz, hogy a szezon közepén érkeztem. Úgy gondolom, hogy meg kell változtatnunk néhány dolgot és dinamikát. Meg kell erősítenünk a csapatot a téli átigazolási időszakban, különösen támadásban.”

Mit gondol a Copa del Rey sorsolásáról? [a Barça a harmadosztályú Linares vendégeként lép majd pályára január 5-én, egy meccs dönt majd a továbbjutás sorsáról – a Szerk.]

„A Linares egy mérkőzésen megnehezítheti a dolgunkat, de nagyon izgatottan várjuk ennek a sorozatnak a kezdetét.”

***