Luuk de Jong és ter Stegen voltak a hősök, szűk siker a Mallorca otthonában: 0-1

Ötödik helyen zárja az őszi szezont a Barcelona

Megérdemelt, de a végén szenvedős győzelmet aratott a Barcelona a Mallorca otthonában, elsősorban az első félidei jó játékának, Luuk de Jong góljának és ter Stegen meccsvégi bravúrjának köszönhetően. A holland támadó két kapufa után fejelte be a győztesnek bizonyuló találatot a 44. percben és ugyan a Mallorca előtt nem adódott sok helyzet, a Barça győzelméhez kellett végül ter Stegen is, aki a találkozó végén védett óriási bravúrral egy ziccert a mindent egy lapra feltéve támadó Mallorca legnagyobb helyzete végén. Győzelmével a Barcelona már ötödik a tabellán.


A mérkőzés előtt a két csapat közös legendája, Samuel Eto’o előtt tisztelegtek a csapatok – a kameruniról készült egy szép nagy portré, a kezdőrúgás előtt pedig volt csapattársát, Xavit üdvözölte

Rendhagyó meccset játszott a Barcelona a Mallorca ellen, hiszen 16 játékosára nem számíthatott Xavi sérülés, eltiltás és pozitív COVID tesztek miatt, a csapat játékára azonban a felforgatott kezdő ellenére nem lehetett panasz, mert ugyanolyan dominanciával és hozzáállással léptek pályára a vendégségben szereplő barcelonaiak, mint a korábbi találkozókon. Ami érdekesség volt, hogy Minguezával nem kockáztatta meg a Barça mestere a balhátvéd posztot, maradt a jobboldalon és Araújo játszott a baloson, nyilván defenzívebb szerepben, mint ahogy Jordi Albától megszoktuk.

Ez sem látszott meg ugyanakkor a támadásépítéseken, mert az uruguayi bekk is sokat lépett fel a támadásokkal, ahogy az egész csapat nagyon agilis volt és látszott, hogy tudják Piquéék, mit akarnak játszani. A Barcelona fölénye megkérdőjelezhetetlen volt, az első félidő közepén több mint 70%-ban birtokolta a labdát és szerencsére nem is volt meddő ez a fölény, mert szép lassan egyre közelebb került a gólhoz a csapat. Ilias Akhomach és Jutglá egy-egy bátor, de gyenge lövéssel indított, aztán Luuk de Jong vállalta magára a főszerepet a gránátvörös-kék oldalon: a holland támadó a 29. percben estében pöckölt a kapufára egy kiugratás után, egy perccel később egy beadást ollózott zseniális mozdulattal a felső kapufára, majd a 44. percben góllá érett az aktivitása, mert Mingueza tökéletes beadását a kapuba fejelte az elcsúszó mallorcai kapus felett.

A Mallorca az első félidőben csak percekre volt képes minimális fölénybe kerülni, a kapura pedig alig volt veszélyes, a folytatásra azonban összeszedték magukat a hazaiak, mert nagyobb intenzitással játszottak, a korábbiakhoz képest többet is volt náluk a labda, azonban komoly helyzeteket nem tudtak kialakítani egészen a meccs végéig. A Barça ezzel szemben kevésbé játszott attraktívan, többször is szándékosan lassította a játékot, de még így is volt helyzete: Luuk de Jong és Akhomach is helyzetbe tudott kerülni, de gólt nem szereztek. A csapat visszaesése játékban ugyanakkor várható volt, hiszen ez már egy ideje probléma, ráadásul az sem segített, hogy egyrészt a Mallorca magasabban támadt le és elkezdett minden mindegy alapon rohamozni, másrészt az amúgy is felforgatott csapaton kényszerűségből kellett változtatni, miután Nico és Mingueza lába is begörcsölt.

A hajrára így egyértelműen a hazaiak kerültek fölénybe és kerültek egyre közelebb ter Stegen kapujához, elsősorban a számtalanul érkező beadás után, a Barcelona célja pedig ekkor egyértelműen már csak a vezetés megtartása lett. A Mallorca azonban végül nem csak közel került, hanem meg is érkezett ter Stegenig, azonban a német kapus a legszebb napjait idéző bravúrral mentette meg a csapatot a pontvesztéstől: Jaume Costa pedig az ötösről, kapásból lőtt kapura, amit óriási reflex mozdulattal védett ter Stegen. A Piqué vezette védelem egyébként ezt a helyzetet leszámítva biztos lábakon állta a sarat, és ha nincs egy egyéni hiba (az újonc, csereként beállt Pedrola elaludt és lemaradt az emberéről a beadás előtt), valószínűleg komoly lehetőség nélkül zárja a meccset a Mallorca.

A győzelem nagyon fontos volt a Barcelona számára, hiszen feljött az ötödik helyre a Ligában, egy ponttal a 4., azaz BL indulást jelentő helyen álló Atletico mögé. A három pont mellett pedig az is nagyon fontos volt, hogy látszott, a csapat fejlődik, C csapattal is képes volt magabiztosan, fölényben játszani a meccs jelentős részében, és a játékosok is tanultak a korábbi hibáikból: most egy alkalommal sem féltek szabálytalankodni, megelőzve ezzel a Mallorca kontráit – a hazaiak ilyen helyzetből nem is veszélyeztettek. Ez pedig a jövőre nézve jó jel és mindenképpen növelni fogja a játékosok önbizalmát. Folytatás szerdán a kupában a harmadosztályú Linares otthonában.

RCD Mallorca – FC Barcelona 0-1 (0-1)
La Liga, 19. forduló
Son Moix, Mallorca
14.654 néző
Vezette: 
Mateu Lahoz

Mallorca: Reina – Maffeo, Valjent, Russo, Costa – Battaglia (Prats 84’), Baba (Galarreta 60’) – Sánchez (Mboula 70’), Kang-In Lee (Llabrés 71’), Rodríguez – Ángel Rodriguez (Nino 60’)

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza (Lenglet 76’), Piqué, Eric García, Araújo – Frenkie de Jong, Nico (Alvaro Sanz 71’), Riqui Puig – Ilias Akhomach (Estanis Pedrola 80’), Luuk de Jong, Jutglá

Gól: Luuk de Jong 44’

A whoscored.com statisztikái:

***