Xavi: „Nem értem, miért nem halasztják el ezt a meccset, a józan ész ezt diktálja”

17 játékos hiányzik mindét oldalon, mert pozitív tesztet produkáltak és a sérültekről még nem is volt szó..

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Mallorca elleni bajnoki előtt elmondta, hogy nem érti, miért nem döntenek a találkozó elhalasztása mellett, amikor mindkét oldalon vannak olyan játékosok, akik a karácsonyi szünetet követően pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, ráadásul nem is kevesen, nagyjából 17-18 játékosról lehet szó összesen.

A mester arra is kitért, hogy szerinte még egyáltalán nem biztos Dembélé távozása, akivel ismét beszélt és hétfőn még egy utolsó tárgyalás lesz majd a felek között. Ha ez sem járna sikerrel, akkor biztosan távozik majd a francia szélső, akár már januárban, hogy nyáron ne ingyen kelljen megválni tőle.

Aggódsz a hiányzó játékosok miatt?

„Szélsőséges helyzetben vagyunk, mert 17-18 hiányzónk van. Umtiti gyógyulgat, aki negatív tesztet is produkált már, így visszatérhet. Azt hiszem, a megfelelő  volt az időpont a mérkőzés felfüggesztésére. Egy olyan meccset halasztottak el korábban, amelyen a Sevillánál három dél-amerikai játékos ért vissza túl későn a válogatott szünetről, nálunk pedig egy. Ez az én véleményem, és ezt diktálja a józan ész. Úgy tűnik, hogy a szabályok kemények, és nekünk játszanunk kell. Úgy tűnik, Mallorca hasonló helyzetben van, mint mi. De a kosárlabdában az El Clásico is felfüggesztésre került. Nincs értelme holnap játszani. A helyzet kaotikus. A meccset le kellett volna fújni, de bárki is hadra fogható, a célunk, hogy nyerjünk. Nem értem, miért kell lejátszani ezt a találkozót, nem ezt diktálja a józan ész.”

És miért ragaszkodik ehhez a LaLiga?

„Ez a kérdés a LaLiga elnökét és azokat érinti, akik döntenek erről, de egyértelmű, hogy 17 vagy 18 hiányzójuk van a csapatoknak a koronavírus miatt. Sem a Mallorcának, sem a Barçának nem lesz teljes a csapata. Ez egy olyan mérkőzés, ahol nem kellene feszültséget kelteni és ebből a helyzetből ki kellene hátrálni. 11 COVID esetünk van, és ez még több is lehet. Megállították a Serie B-t Olaszországban is… Őszintén szólva nem értem, itt miért nem történik ez meg.”

Csalódott Dembélében?

„Ez egy tárgyalás. Az ügynökök néha kemény diók. Álláspontunk egyértelmű, és folyamatban vannak a megbeszélések. Még mindig optimista vagyok Dembélé maradásával kapcsolatban. Ugyanabba az irányba kell eveznünk. Újra beszéltem a játékossal. Nem vagyok csalódott, ugyanakkor még mindig vannak kis eltérések az álláspontok között. Az ügynökei valószínűleg nem értik, hogy egy nehéz helyzetben vagyunk. Jó ajánlatot teszünk Dembélének, pénzügyi és sportszakmai szempontból is. Van egy kis nézeteltérés, jelenleg így az álláspontok kissé távol állnak egymástól. De Ousmane egy olyan játékos, aki képes arra, hogy a világ egyik legjobbja legyen a posztján. Szerintem ez egy olyan lehetőség számára, amit nem hagyhat ki.”

Tartasz attól, hogy a Camp Nouban kifütyülik majd ezek után Dembélét?

„Mindig próbálsz mindent megtenni. Várjunk még ezzel, ez egy tárgyalás.”

Pedrire, Memphisre és Ansura még nem számíthatsz?

„Elvileg nem, mert ugyan fokozatosan egyre jobb állapotban vannak és az edzések egy részét már a csapattal végzik, de még nem állnak készen a visszatérésre teljes mértékben.”

Lehetséges lesz Ferran nevezése?

„Ebben a helyzetben vagyunk jelenleg, hogy megoldjuk. Ferran egy látványos igazolás, mint labdarúgó és mint ember. Ő már szeretne játszani. Ő egy olyan játékos, aki sokat fog nekünk adni. Pep Guardiolával és Luis Enriquével is dolgozott már együtt. Meglátjuk, hogyan alakul a fizetési sapka, de távozóknak kell majd lenniük. Ha Ousmane hosszabbít, a fizetési limit lehetővé teszi a nevezését. Meglátjuk, hogy minden rendben lesz-e.”

Miben reménykedsz, ha Morata valóban jön, akkor Haaland érkezése már nem lesz lehetséges?

„Beszéljünk a játékosainkról, Ferranról és Daniel Alvesről, akik sokat fognak adni nekünk. A többi dolog csak feltételezés. Nem segít vagy árt nekem, ha beszélek róluk. Beszéljünk azokról a játékosainkról, akik most a rendelkezésünkre állnak.”

Mit mondott Dembélének?

„Hogy szükségünk van rá, hogy fontos játékos lesz. Néhányszor hiányzott belőle gól, de támadásban sok mindent tud nekünk adni. Van egy érdekes sportprojektünk. Én csak erről tudok beszélni, ehhez értek.”

És mi tesz optimistává, ha az elnök és maga is jót mondott Dembéléről?

„A sportprojekt. Nem hiszem, hogy bárhol boldogabb lenne, mint a Barçánál. Számomra ez a világ legjobb klubja, és mivel úgy gondolom, ezt is közvetítem az emberek felé. És azt hiszem, ezt ő is megértette, és ezért vagyok bizakodó.”

Riqui Puig előtt adódhat játéklehetőség holnap?

„Holnap persze azoknak van esélyük erre, akik a rendelkezésünkre állnak. Riqui is kaphat majd lehetőséget. Minden perc esély a bizonyításra. Ez ugyanakkor teljesítmény kérdése is.”

Mi a szerepe Luuk de Jongnak és Demirnek?

„Ők a csapat tagjai, élő szerződésük van, és a Barça játékosai, akiknek lehetőségük nyílhat a játékra.”

***