Közepesre vizsgáztak: Espanyol – Barcelona értékelő

Az FC Barcelona 2-2-es döntetlent ért el az Espanyol elleni városi derbin. Pedri hiába szerezte meg a vezetést már a második percben, végül Luuk de Jong fejelt egyenlítő gólt az utolsó pillanatokban. Araújót, Gavit és Luukot is dicsérni lehet, Ferrán és Eric García viszont nagyon rosszul játszott. Pedri, Traoré, illetve Alba kapcsán jó és rossz megmozdulásokat is feljegyezhettünk. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

A Barcelona szenvedett, Luuk de Jong mentett pontot, 2-2 lett a városi derbi

A kezdőcsapat

Ter Stegen: 5

A hazaiak egyenlítő találatát eredményező támadás az ő eladott labdáját követően indult, a második gólért nem tehető felelőssé. Tizennyolc átadásából egy volt pontatlan, az az egy viszont sokba került.

Dest: 5

Az eltiltását töltő Alvest helyettesítette, de a játéka egyértelműen elmaradt a brazilétól. Viszonylag csendes meccse volt, a támadásokhoz alig-alig tudott hozzátenni, védekezésben a kevés feladatát korrektul megoldotta. Szükség lenne arra, hogy ennél jobban játszon, az előző szezonban meg is mutatta már, hogy ennél többre is képes.

Piqué: 6

A védőmunkájára nem lehetett panasz, hátul hiba nélkül hozta le a mérkőzést. A támadások építéséből is megpróbálta kivenni a részét a labda felcipelésével, illetve hosszú indításokkal (Tizenháromból nyolc volt sikeres). A ráadás perceiben kiállíttatta magát – ezáltal nem léphet pályára a Valencia ellen – ami egy nagyon buta dolog volt a részéről, ennyi rutinnal a háta mögött higgadtnak kellett volna maradnia, ahelyett, hogy felült a provokációnak. A Barcelona színeiben ez volt a tizedik piros lapja.

Araújo: 7

Ezúttal is egyértelműen Araújo nyújtotta a legjobb teljesítményt a védelemből. Több Espanyol akciót akasztott meg, szerelt, blokkolt, mentett, mindenhol ott volt. Ő mutatta be a legtöbb tisztázást (3) a csapatból. Remélhetőleg nincs komoly baja, mert nélküle rosszabb a csapat védekezése, óriási szükség van rá.

Alba: 6

Nagyon vegyes a kép a spanyol balhátvéd teljesítményét illetően. Nagyszerű gólpasszt adott Pedrinek, a csapatból ő alakította ki a legtöbb helyzetet (4) és osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (4). Hozzátett a támadójátékhoz a bal oldalról Gavival együtt. Azonban az első félidő végén ziccerben felszabadított az ellenfél kapuja elől, egy nagyon ígéretes helyzetben elkezdte kifelé vezetni a labdát ahelyett, hogy befelé tört volna, illetve kilenc beadásából csupán négy volt pontos.

Busquets: 6

Busquets hozta a tőle elvárható minimumot. Mindenképpen ki kell emelni azt, hogy a csapaton belül ő szerezte a második legtöbb labdát (7) és ő juttatta el a legtöbbször a labdát a támadóharmadba (44). A vezető találat az ő labdaszerzéséből indult. Hosszú indítások kiosztásában ismét jeleskedett (kilencből hét volt sikeres).

Frenkie de Jong: 6

A holland középpályás nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de nagyjából hozta azt, amit kellett. Ezen a találkozón is feljebb játszott, végzett mélységi beindulásokat, de nem igazán indították. Nyomás alatt többször is megtartotta a játékszert, majd pontosan passzolt.

Pedri: 6

Ő szerezte a csapat vezető gólját, a hazaik egyenlítő találatánál viszont borzalmasan helyezkedett, neki Darderre kellett volna figyelnie. Ezen az összecsapáson eléggé beleszürkült a mezőnybe, nem tudott hatással lenni a csapat játékára. Csupán 67%-os pontossággal passzolt (22/33), ennél sokkal-sokkal jobb szokott lenni ebben a tekintetben. A XXI. században ő talált be leghamarabb (74 másodperc) barcelonai derbin.

Adama Traoré: 7

Az Atlético elleni meccshez hasonlóan a társak sokszor átforgatták a labdát a jobb oldalra, hogy utána egy az egyezni tudjon. Ebben volt is veszély, hét cselezési kísérletéből öt sikeres volt. Azonban ziccerben az ellenfél kapusába bombázta a labdát, tíz beadása közül pedig csupán négy talált csapattársat. Az első félidőben egészen jól játszott, a másodikban kevésbé, de egy assziszt révén hozzájárult a pontszerzéshez.

Ferrán Torres: 4

Ferrán gyengén futballozott ezen az estén is. Három lövésből még a kaput sem sikerült eltalálnia. Megint teljesen eltűnt a pályán, alig avatkozott játékba, a kezdőbe kerülő mezőnyjátékosok közül az ő nevéhez fűződött a legkevesebb labdaérintés (39) és a legkevesebb pontos passz (21). Ez már az ötödik mérkőzése volt a Barcában, de egy-két villanást leszámítva semmit sem mutatott, sőt. Ennél sokkal jobb teljesítményét kellene nyújtania.

Gavi: 7

A tizenhét esztendős játékos teljesítményét mindenképpen dicséret illeti. Nagyon sok kellemetlen pillanatot okozott Aleix Vidalnak. Szokásához híven agilis volt, beleállt a párharcokba, de ezúttal nem esett túlzásokba. A videóbíró által érvénytelenított gólja is azért születtett meg, mert Dárdai Pál szavaival élve „ölt a kapu előtt”. Gyakorlatilag nem lehetett felrúgni.

Cserék:

Eric García: 3

Araújo helyére érkezett a második félidőben. Az Espanyol vezető találata az ő lelkén szárad. Ebben az idényben már korábban is láthattunk tőle hasonló hibákat. Továbbra is igaz, hogy labdával nagyon jó, de ilyen pocsék védőmunkával nem lesz túl hosszú karrierje Barcelonában vagy bármelyik másik topcsapatban.

Aubameyang: 4

A hatvankettedik percben állt be, de az volt az ember érzése, hogy gyakorlatilag a pályán sem volt. Csupán öt labdaérintést és három pontos átadást jegyeztek fel a gaboni részéről…

Dembélé: 4

Ezen a találkozón csereként már lehetőséget kapott, de nem igazán tudott élni vele. Nem tudott lendületet vinni a csapat játékába, szögletet sem sikerült emberhez varázsolnia, nyolc beadása közül hét pontatlan volt.

Nico González: 5

Nem mutatott be emlékezetes/kulcsfontosságú megmozdulást, de komoly hibát sem vétett.

Luuk de Jong: 7

A nyolcvannyolcadik percben érkezett és egyenlítő gólt fejelt Traoré beadását követően. Ebben naptári évben öt meccsen lépett pályára, ezeken négy találatot jegyez.

A vezetőedző:

Xavi: 6

Az Atlético elleni összecsapás után dicsérni lehetett, ezen a napon viszont ő sem állt mindig a helyzet magaslatán. A vezetés megszerzése után a csapat túlságosan a biztonságra törekedett, konzervatívan futballozott. A játékosok zöme a hidegvérét sem tudta megőrizni, ami egyértelműen a hazaiaknak kedvezett. Alba és Gavi kettőse komoly veszélyt jelentett a balszélen, ennek ellenére lehozta mindkettejüket és átállt egy másik formációra, ami nem hozott pozitív változást, sőt. Felhozta a padról az összes támadót, hátha lesz belőle valami. A cserék nem hoztak változást a gólt fejelő Luuk de Jongot leszámítva.