Xavi: „Még öt döntő vár ránk”

A Barça edzője vasárnap hasonló mérkőzésre számít, mint a Cádiz és a Rayo elleniek

Vasárnap este az FC Barcelona a Mallorca csapatát fogadja hazai pályán. Újabb kemény ellenfél fog pályára lépni a Camp Nouban, várhatóan hasonló felfogásban, mint a Cádiz és a Rayo. A katalánok nincsenek jó formában, három hazai vereség után ezúttal mindenképp nyerniük kell saját szurkolóik előtt, ha meg akarják tartani a második helyet a bajnokságban. Xavi szerint most már ez a minimális követelmény erre a szezonra. A helyzetet nehezíti, hogy sérülés és betegség miatt újabb hiányzók lesznek a vasárnapi meccsen, Ansu Fati viszont hosszú idő után újra játékra kész.

A katalán legenda elmondta, tény, hogy csapata nincs jó formában, de itt az ideje, hogy játékosai újra megmutassák igazi arcukat. Bár novemberi érkezése óta minden meccset döntőként fog fel, a bajnokságból hátralévő öt mérkőzésre ez hatványozottan igaz. „Két óriási lehetőséget hagytunk elúszni a Bajnokok Ligáját érő helyek egyikének bebiztosításáért. Újra meg kell találnunk önmagunkat, szükségünk van egy győzelemre, hogy visszatérjünk a helyes útra, és javítsunk a hangulatunkon.”

Szokásos tavaszi formahanyatlás 

Az utóbbi években jellemző volt a katalánokra a hasonló formahanyatlás a szezonnak ebben a szakaszában, ez többször is trófeákba került. Xavi bízik abban, hogy sikerül megállítani ezt a „zuhanást”, bízik csapata erejében és mentalitásában. „Jobban együtt kell dolgoznunk csapatként, mint eddig bármikor, és meg kell mutatnunk az igazi arcunkat. Nem a hozzáállással van baj. Bizonyos szituációk nyomasztóan hatottak ránk. Korán beletörődtünk a helyzetbe, nem voltunk hatékonyak… Fejlődnünk kell. Ideje magunk mögött hagynunk a múltat, és megmutatni a csapat karakterét. Győztes típusú csapatom van, ez az igazság.”

A zsinórban elszenvedett hazai vereségekről

Xavi szerint külön kell választani az Eintracht Frankfurt elleni európai kupából való kiesést és a Cádiz és Rayo elleni vereségeket: „Amikor 28 kapuralövésed van, az ellenfélnek meg csak három, akkor az szerintem nem azért van, mert nem érted a játékot. Amikor megnézem a Cádiz és a Rayo elleni mérkőzéseket, mindkettőt olyannak látom, amit egy ilyen csapatnak, mint a miénk, meg kell nyernie. Az Eintracht elleni este más volt, akkor nem voltunk jók. Ki kell használnunk a kialakított helyzeteket”.

Pozitív hangulat a kudarcok ellenére is 

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy próbálja az utóbbi időszak eredményeit egy kis botlásként felfogni, hiszen mindenki hibázhat, pénteken például a közvetlen rivális Sevilla is botlott. A kudarcok ellenére pozitív a hangulat a csapatnál, jó munkát végeztek a héten: „Úgy tűnt, jó úton járunk, de aztán hirtelen jött három vereség zsinórban. Hétfőn mérgesek voltunk, kedden már kevésbé voltunk mérgesek, szerdán pedig már lelkesen dolgoztunk. Ahogy Cholo Simeone mondta, aki a legjobban hisz benne és a leginkább akarja, az fog a Bajnokok Ligájába kerülni. Annyira nem lelkesítő, ha arra kell berendezkedned, hogy a második helyért harcolj, de motiválnunk kell magunkat, meg kell, hogy legyen bennünk az akarat ehhez.”

Gratulál a Madridnak bajnoki címhez

„Nyilván ők voltak a jobbak, mert ez egy hosszú sorozat, és rendszerint az nyeri meg, aki leginkább megérdemli. Gratulálni fogunk nekik, és jövőre igyekszünk keményebb ellenfelük lenni.”

Nem változtat a csapat stílusán

Biztosított arról, hogy a Barça a visszaesés ellenére sem fog változtatni a játékstílusán, és továbbra is sokat fogja használni a széleket. Képesnek kell lenniük arra, hogy helyzeteket alakítsanak ki, és azokat ki is használják. Ehhez szükség lesz Adama Traoréra is: „Tud segíteni nekünk, ezt neki is elmondtam. Talán nem fogja végigjátszani a meccset, de lendületet hoz a játékba. Igazi szélső, aki a különbséget tudja jelenteni. Elégedett vagyok Adamával, amikor játszott, nagyon jó volt.”

A hiányzókról

„Pedri külön edz,  már jobban van, meglátjuk, hogy alakul az állapota. Piquének a térdével van gondja. Holnap kiderül, mi lesz vele, ma jobban fájt neki. Sergi Roberto nem a korábbira sérült rá, újabb sérülése van. Nico eltörte a lábujját egy Ansuval való ütközés során. Kár, mert nem állunk túl jól középpályásokkal, de ilyen a futball. Dembélének mandulagyulladása van, meglátjuk, hogy lesz holnap, Mingueza és Braithwaite pedig Covid miatt estek ki.” Arra a kérdésre, hogy így kaphat-e a hiányzók miatt több lehetőséget Riqui Puig, azt válaszolta, hogy van rá esély, a csapatban mindenki fontos, és mindenkinek készen kell állnia a játékra, így neki is.

Ansu Fati játékra kész

„Keretben lesz. Jól érzi magát. Legalább pár percet játszani fog, ennek ő is örül és én is, mert olyan játékos, aki mérkőzéseket képes eldönteni.”

Az ellenfélről

A Mallorca ellen is hasonlóan nehéz találkozóra számít, mint a Cádiz és a Rayo ellen. Dicsérte edzőjüket, Javier Aguirrét. „Mindig a legjobbat hozza ki a játékosaiból. Megváltoztatta a játékrendszerüket, nagyobb hangsúlyt fektetnek a védekezésre, és veszélyesek a pontrúgásaik. Fontos meccseket tudott nyerni.”