Pellegrini: „Nyernünk kell, hogy esélyünk maradjon a BL indulásra”

Manuel Pellegrini, a Betis edzője sajtótájékoztatót tartott a szombat esti Betis – FC Barcelona mérkőzés előtt, amelyet a 35. fordulóban rendeznek a La Ligában. Az előjelek nem rózsásak, a Betis nem tudott nyerni az utolsó három bajnoki mérkőzésen, ugyanakkor fiesta hangulat van Sevillában részben a Copa del Rey győzelem, részben a hagyományos sevillai áprilisi fesztivál miatt, amelyen a Betis játékosai is részt vettek. Pellegrini reméli, hogy ennek a teljesítményre nem lesz hatása.

Bellerín játszik a Barcelona ellen?

„Camarasa és Montoya jelenleg a két sérült játékosunk. Bellerín ma csatlakozott hozzánk, de várjuk az orvosi jelentést, hogy játszhat-e.”

A holnapi mérkőzés kulcsfontosságú lesz?

„A hátralévő négy mérkőzés mind döntő fontosságú lesz, mert olyan csapatok ellen küzdünk a Bajnokok Ligája helyekért, amelyek három, hat vagy hét ponttal előznek meg bennünket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több pontot veszítsünk, ha az esélyt fenn akarjuk tartani. De már nem csak magunkban bízhatunk, mert ha az előttünk álló csapatok nyernek, akkor ezt a célt nem tudjuk elérni. Ennek szellemében fogunk pályára lépni – ahogy egyébként eddig is tettük – egy nehéz ellenféllel szemben, és itthon akarjuk tartani a három pontot, és küzdeni a BL indulási helyért, ameddig a matematikai esélyünk még megvan.”

Jobb a Betis a Barcelonánál?

„Nem, ha a tabellát nézzük, hét ponttal többjük van a La Ligában, mint nekünk, és az Európa-ligában is tovább jutottak egy fordulóval. De nem hiszem, hogy negatív szériában lennének. És azért sem jobb a Betis, mert bár a Barçától azt várták a szezon elején, hogy harcban lesz a bajnoki címért, de még mindig egy olyan csapatról van szó, amelynek sokkal nagyobb a költségvetése, mint a miénk. A Barcelona egy olyan csapat, amelynek nagyon fontos játékosai vannak. De ettől függetlenül megpróbáljuk megnyerni a meccset, ahogy a Camp Nouban is sikerült, és ezt akarjuk hazai környezetben is megismételni.”

Ez egy ötcsapatos minibajnokság?

„Ez a második lehetőség, hogy kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájába [az első lehetőség az Európa-liga megnyerése lett volna – a szerk.], ehhez legalább a negyedik helyet meg kell csípnünk, és reálisan öt csapatnak van erre esélye [Barcelona, Sevilla, Atlético Madrid, Betis valamint a Real Sociedad – a szerk.]. A második hely megszerzése is fontos, mert az a Szuperkupában ad lehetőséget a részvételre [a Betis a Szuperkupa indulási jogát már megszerezte a Copa del Rey megnyerésével – a szerk.]. Szóval már több meccs óta van egy minibajnokság, és szerencsére mi is ott vagyunk. Az mindig is szempont volt, hogy jól szerepeljünk a kupákban – akár Európában, akár a Copa del Reyben – mert annak megnyerése indulási lehetőséget ad más sorozatokban, de ha onnan kiesik a csapat, utána azt kell néznünk, hogyan is állunk a La Ligában. Azt hiszem a szezon elején senki nem számított arra, hogy a végén még ennyi helyen versenyben leszünk.”

Három győzelem nélküli meccs után elfogyott az erő a Betisnél?

„Minden egyes mérkőzést elemeznünk kell. Az Elche ellen hazai pályán kaptunk ki, szerintem a legjobb játékosuk a kapusuk volt, nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket. A másik két meccsen idegenben játszottunk, nehéz csapatok ellen. A Real Sociedad ellen a mérkőzés elején voltak lehetőségeink, hogy gólt szerezzünk. És a legutóbbi [Getafe elleni – a szerk.] meccsen az első félidőben jól játszottunk, de nem sikerült megnyernünk a mérkőzést. Persze aggasztó, hogy három meccsen nem tudtunk gólt rúgni, de úgy gondolom, hogy a támadóképességünk megmaradt.”

A Feria megviselte a csapatot? [a Feria egy hétig tartó sevillai fesztivál április végén – teljesen világi ünnep, ahol meghatározó szerepet kap a zene és a tánc, természetesen mindez fenséges ételektől roskadozó asztalokkal – a szerk.]

„Ez egy nagyon különleges hét volt, nemcsak a Feria miatt, hanem azért is, mert megnyertük a Copa del Rey-t. Az egész város és a szurkolók örömteli hangulatban voltak, és egy ilyen fontos fesztiválon, mint a Feria Sevillában, az emberek együtt ünnepeltek. Akár tetszik, akár nem, de a fesztiválon a játékosok is lazítottak, de láttam, hogy a csapat jól edzett. Természetesen részt vettek az ünneplésben, de holnap a 90 perc alatt meg kell mutatnunk, hogy még mindig megvan bennünk a mentalitás és a szándék, hogy a végsőkig küzdjünk, hogy kvalifikáljuk magunkat egy olyan nagy tornára, mint a Bajnokok Ligája. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ez egyelőre csak vágy, ami a valóságtól messze van. Megpróbáljuk legyőzni a Barcelonát, de nem hiszem, hogy a mérkőzés eredménye leronthatná az örömöt vagy az ünneplést ezen a héten.”

Utóbbi években a Betis nem tudja legyőzni a Barçát a Villamarínban

„Ezek sok évvel ezelőtti statisztikák, nekünk most kell jól játszanunk. Nincs jó pillanat, mindig nehéz a Barcelona és a Real Madrid ellen játszani, de idén megmutattuk, hogy meg tudjuk verni őket a saját stadionjukban. Most ezt szeretnénk megismételni a mi arénánkban, mindent meg fogunk tenni azért, hogy legyőzzük a nagyszerű Barcelonát.”

Hogyan tudják megállítani az olyan játékosokat, mint Ferrán Torres?

„A mi játékstílusunk mindig ugyanaz bármelyik csapat ellen is játszunk. Természetesen taktikai megfontolások is vannak, mert nem ugyanaz a Barcelona ellen játszani, mint az Elche vagy a Villarreal ellen. Holnap meglátjuk, hogy mi a legjobb módja annak, hogy nyerjünk.”

Aggódás Fekir szezonvégi formája miatt?

Úgy gondolom, hogy Nabilnak nagyon jó szezonja volt. Még négy meccs van hátra. Az egész csapatra vonatkozik, hogy az elmúlt három mérkőzésen nem olyan eredményeket értünk el, amilyeneket szerettünk volna. De ez egy csapatjáték, nem egyszereplős. Amennyiben a csapat javul, az azért van, mert az egyéni teljesítmények is javulnak. Remélhetőleg Nabil ugyanolyan szinten fejezi be a szezont, mint ahogy teljesített egész évben.”

Aggódás Xavi Barçája miatt?

„A Barcelona jó minőségű futballistákkal rendelkezik, akik korábban különböző klubokban játszottak, ettől nehéz ellenük. A katalán csapat a téli szezonban sokat erősödött, megpróbálják megmenteni a szezonjukat. A második helyen állnak, megmutatták, hogy minőségi a játékuk, és a futballistáik magas szintet képviselnek. Amikor ilyen csapatokkal találkozol, mindenre oda kell figyelned.”

A brazil Luiz Henrique jövőbeli szerződtetése?

„Jelenleg nem ezzel foglalkozunk, mert még négy mérkőzés van hátra a szezonból. Ha a La Ligát befejeztük, elemezni fogjuk, hogyan menjünk tovább a jövőben, mely játékosok távoznak, és kik érkeznek hozzánk, de egyelőre csak a jelenre koncentrálunk, a jelen pedig az, hogy megpróbáljuk legyőzni a Barcelonát ezen a héten.”

Pletyka Joaquínról a La Maestranzában [La Maestranzában került sor a világ egyik legismertebb bikaviadalára az évenként rendezett sevillai Feria fesztiválon, ahol Joaquín beugrott a küzdőtérre – a szerk.]

„Nem láttam, nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Joaquín, függetlenül attól, hogy elmehet-e bikaviadalra, arra koncentrál, hogy megpróbálja legyőzni a Barcelonát. Ezek olyan dolgok, amelyek megtörténhetnek, de a csapat arra összpontosít, hogy holnap a párharc győztese legyen.”

Joaquin térdkötése

„Igen, elővigyázatosságból felvett egy kötést, mert volt egy kis diszkomfort érzés a térdében, egy fájó ínszalag, de ez nem akadályozza meg abban, hogy jól teljesítsen.”