Cél teljesítve, ott lesz a BL-ben a csapat! Betis-Barcelona 1-2

Kiegyenlített meccsen Alba döntött a hosszabbításban

Sikerült teljesíteni a Barcelonának a szezon legfontosabb célkitűzését és a Betis otthonában elért 2-1-es győzelem a jövő évi biztos Bajnokok Ligája indulást jelenti már. A friss kupagyőztes sevillai csapat otthonában a katalánok szoros meccsen nyertek, Fati csereként beállva szerezte meg a vezetést, Jordi Alba pedig Bartra egyenlítése után, a 94. percben döntötte el a mérkőzést.

 

 

Ahogy már a meccs előtti felvezetőben írtuk, Ter Stegen kisebb gyomorpanaszok miatt kikerült a keretből, így Neto hosszú idő után újra a kezdőben kapott lehetőséget – harmadik barcelonai szezonjában mindössze a 21. találkozóján játszott. Nagy változások ezen kívül nem voltak Xavi kezdőjében, egyedül az lehetett újdonság, hogy Memphis kezdett Aubameyang helyett a támadósorban. A Barcelona egyébként Xavi ígéretének megfelelően sorfallal köszöntötte a Betist, miután a sevillaiak megnyerték a Copa del Reyt két héttel ezelőtt.

Real Betis – FC Barcelona: 1-2 | Videó

Az első félidő nem hozott gólt a mérkőzésen, de mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei arra, hogy ez ne így legyen, de vagy a szerencse, vagy a kapusok akadályozták meg azt, hogy valamelyik csapat előnybe kerüljön. A találkozó elején egy Dembélé beadás után a kivetődő Claudio Bravo a saját védőjére, Pezzellára ütötte a labdát, ám a hazaiak szerencséjére a hátvéd a gólvonalról tisztázni tudta a kapuba tartó labdát. Pezzella később Netót is tesztelte egy szöglet után a túloldalon, a brazil kapus azonban védett, ahogy később Canales próbálkozását is hárítani tudta, a 28. percben Guido lövésénél pedig szerencséje volt, mert a kapufa mentett helyette. A Betis hatszor, a Barcelona csak háromszor próbálkozott a félidőben, ebből a háromból viszont az egyiknél Araújónak csak centik kellettek volna, hogy gólt fejelejen: a 20. percben a Bravo helyére beállt Rui Silva óriási bravúrral tolta kapufára az uruguayi védő fejesét.

A fordulás után kicsit megpihentek a csapatok, kiegyenlített volt a játék mezőnyben, kevés helyzettel. A Barcelona szokás szerint többet birtokolta a labdát, de veszélyes akciót nem vezetett, míg a Betis várt a lehetőségre, hogy kontrából vagy a vendégek hibájából helyzetet teremtsen. A találkozó utolsó félórájára aztán felpörögtek a csapatok, az események pedig egy Betis kontrával kezdődtek: egy baloldali beadás után Juanmi kapásból lőtt, ám Neto bravúrral védte a közeli próbálkozást. A 70. perc után aztán sorozatban ért a hazai kapu elé a Barça, a csereként beállt Aubameyang fölé lőtt, egy Betis védelmi hiba után Ferran Torres Rui Silva kapusba, majd a szintén csereként beállt Ansu Fati első lövéséből gólt szerzett: Alba beadása után 15 méterről, kicsit takarásból lőtt, a labda pedig szerencsésen a védők lábán megpattanva gurult a kapuba, 0-1!

A gránátvörös-kék előny azonban nem tartott sokáig, az ex-Barçás Bartra ugyanis három perccel később Fekir szabadrúgása után kiegyenlített Alves és de Jong között berobbanva a beadásra, a fejesébe csak beleérni tudott Neto, 1-1! A hajrában a Barcelona és a Betis is ment a győzelemért, Pezzella újabb fejese a 82. percben éppen csak kapu mellé ment, a végén azonban a Barcelona örülhetett, ugyanis a hosszabbításban Jordi Alba berúgta a győztes gólt: Dani Alves a 94. percben ívelt a 16-os túloldalán érkező Albához, aki kapásból, iszonyatosan nagy gólt rúgott a rövid felsőbe, 1-2!

Alba gólja gyakorlatilag a mérkőzés utolsó mozzanata volt és a legjobbkor érkezett, mert ezzel a Barcelonának sikerült a kupagyőztes otthonából elhoznia a három pontot. A győzelem pedig azt is jelenti, hogy Xavi teljesítette a csapattal az elsődleges célkitűzést a szezonban, ott lesz a Bajnokok Ligájában a következő idényben. Ezután a másodlagos cél, a második hely megszerzése marad már csak hátra májusban, ami nem elérhetetlen feladat három körrel a vége előtt. A fordulóban a Sevilla a Villarreal otthonában játszik, az Atletico a Real Madridot fogadja, így egyikük pontvesztése sem kizárt, ami már előnyhöz juttathatja a Barcelonát a cél elérésében, de igazából az ellenfelektől függetlenül is sikerülhet ez, hiszen a Celta, Getafe, Villarreal hármas ellen kell legalább annyi pontot szereznie, mint a dobogóért harcoló riválisok.

Folytatás már kedden a Camp Nouban, a fordulóban az Alavést 4-0-ra legyőző vigóiak ellen.

Real Betis – FC Barcelona 1-2 (0-0)
La Liga, 35. forduló
Sevilla, Benito Villamarín
46.132 néző
Vezette: 
Antonio Mateu Lahoz

Betis: Bravo (Rui Silva 17’) – Sabaly, Pezzella, Bartra, Álex Moreno – Guido Rodriguez, Guardado (William Carvalho 77’) – Canales, Fékir, Juanmi (Rodri 77’) – Borja Iglesias

Barcelona: Neto – Dani Alves, Araújo, Eric García, Alba – Frenkie de Jong, Busquets, Gavi (Riqui Puig 79’) – Dembélé (Adama 75’), Ferrán (Ansu Fati 74’), Memphis (Aubameyang  66’)

Gólok: Bartra 79’ ill. Ansu Fati 76′, Alba 90’+4.