Xavi: „Kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk”

A Bajnokok Ligáját érő hely bebiztosítása után a következő cél a második hely megszerzése a La Ligában

Szombat este a Barça 2-1-re legyőzte a Betist a Benito Villamarin stadionban. A mérkőzés utáni értékelőjében Xavi Hernández beszélt az utóbbi hónapokról, a nehézségekről, és arról, miben kell csapatának fejlődnie, hogy a következő szezonban trófeákat nyerhessen. Méltatta csapatkapitányait, és a sérülése után már a második meccsén betaláló Ansu Fatit.

Xavi örül annak, hogy bebiztosították a Bajnokok Ligája indulást érő pozíciót, és úgy érzi, innentől kisebb lesz rajtuk a nyomás, és koncentrálhatnak a második hely megszerzésére. Elmondta, csapata nincs a legjobb formában, hiányzott belőlük a kiegyensúlyozottság, de legfontosabb céljukat így is elérték. „Figyelembe kell vennünk, honnan jöttünk és hol vagyunk most. A szezon második felében megvertük a La Liga tíz legjobb csapatát. Nehéz meccseket hoztunk, néha parádésan. Utána volt egy visszaesés a játékunkban, de összességében versenyképesek voltunk.”

„Azt gondolom, ez a szezon alakulhatott volna sokkal rosszabbul is.” Boldog amiatt, amit elértek, hiszen „novemberben még Európa-ligát érő helyen sem voltunk.” Dicsérte játékosai mentalitását, a csapatszellemet, és kiemelte, mindannyian nagy erőfeszítéseket tettek a szezon folyamán.

A Barça játéka az utóbbi időben

„Az utóbbi hónapokban hullámzó volt a teljesítményünk, ezért nem nyertünk trófeákat… Valóban nem úgy játszunk, mint korábban. Olyan játékosok veszítenek el indokolatlanul labdákat, akikre ez nem jellemző. Rosszul érezzük magunkat, ha elveszítjük a labdát. Egyszerűbben kell játszanunk. Ha elveszítesz egy labdát, a következő három játékhelyzetnél egyszerű, könnyű megoldást kell alkalmaznod.”

A gólok

„Mindkettő nagy gól volt. Ansu egy fél helyzetből is képes gólt szerezni, még akkor is, ha rosszul találja el a labdát. A második hatalmas gól volt. Nagyon szép volt a beívelés és a befejezés is… ezt gyakoroltuk tegnap. Tudtuk, hogy a tizenhatos előterében fognak tömörülni. Itt le tudtuk aratni az elvégzett munka gyümölcsét”.

Ansu Fati

„Azt mondta, jobban tudna játszani a szélen, mondtam neki, hogy cserélhet Aubával… de a balszélen akart játszani. És betalált. Ansu szerencsés csillagzat alatt született. Ő jelentheti a különbséget. A tizenhatos környékén érzi a legjobban magát. Nagyon jó érzés, hogy visszakaptuk.”

A kapitányok

„Busi, Jordi, Gerard… mindannyian megmutatják minden nap, mennyire elkötelezettek. Ők tolják a csapat szekerét. Sokat kritizálták őket. Nagy felelősség a Barçában játszani, de ők nem bújnak ki a felelősség alól. Sérülten is játszanak, ha kell.”

Hisz-e abban, hogy jövőre megnyerhetik a bajnokságot?

„A szezonnak nincs még vége, de vannak terveink a következő évadra. A legfontosabb az, hogy tudjuk, milyen helyzetben vagyunk, hogy mi hiányzik, miben nem vagyunk jók. Jobban kell játszanunk ahhoz, hogy címeket tudjunk nyerni. Kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk, ebben fejlődnünk kell.”