Vége a szezonnak és a szenvedésnek: Barcelona-Villarreal 0-2

Nem sikerült szépen búcsúztatnia a szezont a Barcelonának hazai pályán, miután kétgólos vereséget szenvedett a Villarrealtól a bajnokság utolsó fordulójában. A csapat nem tudott felpörögni a számára már tét nélküli találkozóra, nem volt elég kreatív és pontos támadásban, így alig volt helyzete, hátul pedig a szokásos hibák miatt az egyébként nem túl veszélyes ellenfélnek is sikerült gólokat ajándékozni. A vége így két gólos vereség és egy bajnoki második helyezés lett – nem jó, de nem is tragikus, főleg az őszi teljesítmény fényében. 

A katalán lapok már megszellőztették a meccs előtt, hogy hiába a tétnélküliség, Xavi nem fogja a B csapatot pályára küldeni, így gyakorlatilag az alap kezdő játszott. A kivételt Lenglet és Adama Traoré képezték, a francia hátvéd a sérülések miatt játszott, Adama pedig Dembélé pihentetése miatt.

Aki sziporkázó támadójátékot és fojtogató nyomást várt a Barcelonától a szezont búcsúztató mérkőzésen, az valószínűleg csalódott egy kicsit, mert ennek kevés nyoma volt a 90 perc során – fölény még csak-csak, de annak a jelzője inkább meddő volt, mint bármi más. Aki pedig látta a csapat elmúlt meccsét a Getafe ellen és tudta, hogy most már semmi tét nincs katalán oldalon, az talán kevésbé lepődött meg a látottakon, ahogy azon sem, hogy a Villarreal keveset játszva a labdával is végül veszélyesebb tudott lenni.

A mezőnyfölény tehát szokás szerint megvolt, a félidőben 63%-ban volt a labda a Barçánál, de helyzetekből keveset lehetett feljegyezni – sem a kellő átütőerő, kreativitás nem volt meg a támadójátékban, sem a koncentráció, hogy amikor mégis kapu elé került a csapat, akkor pontosan tudjon célozni. A legveszélyesebb lehetőség az első játékrészben egy erős, de pontatlan Ferran Torres kapáslövés volt, amit könnyen védett Rulli, ezen kívül inkább hosszú vagy rövid, de ritkán pontos indítások jellemezték a játékot. A Villarrealnak sok helyzete nem volt – egyszer Lenglet próbált gólpasszt adni a vendégeknek, de ter Stegen elérte a rövid hazaadást, aztán a 41. percben a barcelonai jobboldal teljesen elaludt, Alves pozíción kívül volt, a visszazáró Adama lemaradt, Pedraza pedig üres területbe érkezve belőtte a vendégek első gólját, 0-1, ami a félidő eredménye is lett.

A második félidőben tovább nőtt a Barcelona mezőnyfölénye, az egész meccset tekintve majdnem 70% lett a vége, a labda gyakorlatilag csak elvétve volt a Villarrealnál, aztán valahogy megint úgy alakult, hogy a vendégek találtak be: egy indítást a jobboldalon még szépen lefülelt Adama Traoré – ellentétben az első félidővel – és simán tisztázhatott volna az alapvonalról, ám a felszabadítása gyakorlatilag gólpassz lett Moi Gómeznek, aki talán élete egyik legkönyebb gólját szerezte a 16-oson belülről, 0-2. Pedig ennél jobban indult a félidő, Ferran Torres egészen aktív volt a balszélen, volt egy gyönyörű cselsorozata, aztán centik híján egy büntetőt is kiharcolt, de végül gól nem lett egyik lehetőségből sem.

A kétgólos hátrányban Xavi egyből cserélt, Dembélé és Ansu Fati is beállt Aubameyang és Adama helyett – a Barça saját nevelésű támadója a várható nyári távozása mellett aligha ilyen második búcsúra készült… A mérkőzés képe nem sokat változott a továbbiakban sem, de a 74. percben legalább gólt szerzett végre a Barcelona, a dolog szépséghibája csak az volt, hogy lesen állt előtt Ansu Fati. Ennél tovább azonban a további cserék ellenére sem sikerült jutni, hiába voltak ígéretes indítások és védelem mögé tett labdák, azok valahogy mindig elakadtak a védőkben – arra pedig, hogy egyéni akciót vezessen vagy valami váratlant húzzon valaki, hetekig várhattunk volna.

A Villarreal élén Unai Emery végül megszerezte első győzelmát a Camp Nouban edzői pályafutása során, a Barcelona pedig végre megpihenhet, mert az utolsó néhány forduló már csak szenvedés volt a játékosok és a szurkolók számára is. A célt ugyanakkor elérte a csapat, második helyen zárta a bajnokságot, amit az őszi játék és eredményesség alapján több mint elfogadható kategóriába kell helyezni, de más miatt nem nagyon lehet örülni. A nyár és az átigazolási szezon biztosan izgalmas lesz, nagy játékosmozgás várható, aztán pedig újra lehet építkezni, de talán már egy jobb alapra, mint egy évvel ezelőtt. Abban pedig azért lehet bízni a tavaszi felvillanások (a Real Madrid, a Napoli vagy az Atletico elleni meccsek) alapján, hogy egy jobb összetételű játékoskerettel Xavi elképzelései jobban fognak működni és versenyképesebb lesz a csapat a következő idényben…

A csapat mindenesetre szerdán még Ausztráliában játszik egy barátságos meccset, és csak utána vonul el nyári pihenőre, aztán jön a felkészülési időszak és a júliusi amerikai túra.

Barcelona – Villarreal CF 0-2 (0-1)
La Liga, 38. forduló
Camp Nou, Barcelona
54.850 néző
Vezette:
José Luis Munuera Montero

Barcelona: Ter Stegen – Dani Alves (Mingueza 81’), Araújo, Lenglet, Alba – Frenkie de Jong, Busquets, Gavi (Riqui Puig 71’) – Adama (Dembélé 57’), Aubameyang (Ansu Fati 57’), Ferrán Torres (Memphis 71’).

Villarreal: Rulli – Gaspar (Aurier 67’), Albiol, Pau Torres, Pedraza (Pena 83’) – Moi Gómez (Chukwueze 83’), Parejo, Capoue, Trigueros (Jackson 67’) – Paco Alcácer (Estupiñán 67’), Lo Celso.

Gólok: Pedraza 41′, Gómez 55′.

Sárga lapok: Gavi 46′, Parejo 46′, Busquets 59′, Alba 65′.

A whoscored.com statisztikái: