Lewa, Ansu és Pedri csillogott a legjobban: Real Sociedad – Barcelona értékelő

A Barcelona megszerezte a három pontot az első idegenbeli bajnokiján, ugyanis 1-4 arányban nyert a Real Sociedad ellen a La Liga második fordulójában. Lewandowskit, Pedrit, Ter Stegent, illetve a csereként beálló Ansu Fatit pozitív értelemben, Frenkie de Jongot és Ferrán Torrest pedig negatív értelemben lehet kiemelni. Az osztályzatok ezúttal öttől kilencig terjedtek. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

A második félidőben döntötte el a Barça: Real Sociedad–Barcelona 1-4

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 8.5

A német kapus sokat tett hozzá a három pont megszerzéséhez, ugyanis négy védést, köztük kettő bravúrt mutatott be, utóbbiakat ráadásul 1-1-es állásnál. A kapott gólért nem lehet felelősségre vonni. A passzjátéka is teljesen rendben volt, 35 átadásából 29 csapattárshoz ment. Ezt a Ter Stegent hiányolták jó páran az elmúlt 1-2 évben, remélhetőleg kitart nála ez a forma.

Araújo: 6

Ezen a mérkőzésen jobb oldali belső védőként játszott. A támadásokat nem kellett támogatnia, a védőmunkáját korrekt módon ellátta. Mindhárom szerelési kísérlete sikeres volt, háromszor tisztázott, illetve hét párharcából ötöt megnyert. Többször is előfordult, hogy a védelem eltolódott balra, ezért a hazaiak a túloldali üres területet kihasználva veszélyeztettek, de ez sokkal inkább rendszerszintű probléma volt.

Christensen: 7

Christensenről ugyanaz mondható el, mint a Rayo elleni találkozó után: Egyetlen kisebb hiba nélkül, sallangmentesen hozta le a 90 percet. Magabiztos és pontos volt labdával is. Végrehajtott néhány nagyszerű megelőző szerelést, illetve négy tisztázást.

Eric García: 7

A kapott gól előtt Isak lefutotta, de utána szépen mentett volna, csak az ő szempontjából rosszul pattant a labda. Ezen az estén jó teljesítményt nyújtott, néhány alkalommal jól lépett fel a támadásokhoz, és a védőmunkájára sem lehetett panasz. Öt párharcából csupán egyet veszített el, háromból kettő szerelési kísérlete sikeres volt, illetve három tisztázás fűződött a nevéhez.

Baldé: 7

A fiatal spanyol biztosította a csapat szélességét a bal oldalon, nagyon magasan helyezkedett. Az első percben remekül lódult meg, hogy aztán gólpasszt adjon Lewandowksinak. Bátran, a megilletődöttség legkisebb jele nélkül futballozott. A helyezkedésével akadtak gondok, de nem vétett komoly/sok hibát és 91%-os pontossággal (21/23) passzolt. A Liga egyik legerősebb csapatának otthonában, 18 évesen tett le egy ilyen teljesítményt az asztalra, szóval jár a kalapemelés. Alba nem dőlhet hátra.

Frenkie de Jong: 5

Frenkie ezúttal egyértelműen lefelé lógott ki a csapatból. A baszkok gólja az ő labdavesztését követően született meg, nagyon határozatlan és körülményes volt abban a szituációban. Nem érezte jól, hogy mikor mit kellene csinálnia, néha túl sokat cipelte a labdát és nem mindig maradt a pozíciójában. 98%-os pontossággal passzolt (61/62) és kiosztott kettő kulcspasszt, de csak három sikeres hosszú labdát láthattunk tőle, négy szerelési kísérletéből három sikertelen volt, csupán kétszer szerzett labdát, illetve három szabálytalanságot követett el. Megkapta az esélyt arra, hogy Busquets helyén/mélységi irányítóként bizonyítson, de nem élt vele.

Pedri: 9

Pedri ezen az összecsapáson is zseniálisan játszott, minden egyes megmozdulása tökéletes volt. Az első találat előtt több ember gyűrűjéből jött ki, hogy később Baldét indítsa, a harmadik gólnál pedig egy csodálatos ütempasszt adott Fatinak. Remekül érzi, hogy mikor kell gyorsítani vagy éppen lassítani a játékot. A csapatból ő mutatta be a legtöbb sikeres cselt (3), osztotta ki a legtöbb pontos hosszú labdát (9), adta a legtöbb sikeres átadást a támadóharmadban (39) és szerezte a legtöbb labdát (7). Minden egyes alkalommal élmény nézni a játékát.

Gavi: 6

Gavi nem tett hozzá túl sokat a csapat támadójátékához, de a harmadik találat megszületéséhez az ő labdaátlépése is kulcsfontosság volt. Szokásához híven labda ellen az egyik legaktívabb volt, a második félidőben akár gólt is szerezhetett volna egy labdaszerzést követően.

Dembélé: 7

A francia szélső szerezte a második találatot, – ami fordulópontot jelentett a meccsen – éles szögből, rendkívül pontosan és nagy erővel lőtte ki a hosszú sarkot, de ezen kívül nem igazán jöttek be a megoldásai. A másik három lövése közül kettőt blokkoltak, egy pedig csúnyán fölé-mellé ment. Kilenc cselezési kísérletéből csupán kettőt hajtott végre sikerrel, ennél sokkal jobb szokott lenni ebben a tekintetben.

Lewandowski: 9

Lewandowski fantasztikusan futballozott ezen az estén. Négyszer lőtt kapura, mindegyik eltalálta annak felületét, kettő pedig a hálóban kötött ki. Az első góljánál tankönyvbe illő mozgással került helyzetbe és fejezett be, a második találatánál is nagyszerűen érkezett. Kiosztott egy gólpasszt Fatinak egy bámulatos sarkazás révén. Ezen felül beszállt az összjátékba, remek ütemben lépett vissza labdákért, megtartotta, majd jól játszotta tovább azokat. Ebből a szempontból sokkal jobb Aubameyanghoz képest. Néhány alkalommal kimozgott a bal oldalra. Klasszis teljesítmény, ezért igazolták le.

Ferrán Torres: 5

A sérülésből visszatérő játékos az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtotta a csapatból. Egészen jól kezdett, szépen kombinált a társakkal az elején, de utána teljesen beleszürkült a mezőnybe és könnyen szerelték. Két lövéssel próbálkozott, az egyiket blokkolták, a másik pedig pár centivel elkerülte a kaput. Egy elég érdekes és kicsit fura szerepkörben játszott, leginkább a bal oldali félterületben és középen tűnt fel.

Cserék:

Ansu Fati: 9

A 63. percben érkezett Ferrán helyére. Kiváló csere volt, két gólpasszt adott, az egyiket ráadásul sarokkal, szerzett egy gólt is, megváltoztatta a mérkőzés menetét. Egyértelműen kulcsszerepet játszott a győzelem megszerzésében. Ha így folytatja és egészséges marad, akkor nehezen lehet kihagyni majd a kezdőcsapatból.

Raphinha: 7

Nem jegyeztek fel a neve mellett találatot vagy asszisztot, de a brazil is remekül szállt be, kis lendületet és dinamikat adott a csapatnak, illetve ő is kivette a részét a gólokban végződő támadásokból.

Jordi Alba, Kessié, Sergi Roberto: –

Egyikük sem befolyásolta az eredmény alakulását, sem negatív, sem poztív értelemben.

A vezetőedző:

Xavi Hernández: 7

A 70. percig alkalmazott 3-2-4-1-es formáció inkább nem vált be, mintsem igen, különönösen védekezésben, ugyanis a hazaiak több alkalommal is kihasználták a jobb oldalon keletkező üres területet. Dembélé góljáig a Sociedad kicsivel közelebb állt a vezetés megszerzéséhez, azt követően azonban már a Barcelona teljes mértékben kontrollálta, dominálta a találkozót. A cserék közül Ansu Fati nyerőembernek bizonyult és Raphinha is jól szállt be, megváltoztatták a mérkőzés menetét. Baldé kezdőbe nevezése egy bátor döntés volt, de bevált.