Teljes dominancia: Barça-Valladolid 4-0

Remek játékkal, abszolút fölényben játszva, magabiztosan hozta a három pontot a LaLiga harmadik fordulójában a Barcelona a Valladolid ellen. A csapat a játék minden elemében jobb volt ellenfelénél, a meccset már a 65. percben eldöntötte, miután Lewandowski újabb duplát szerzett és a két gólja között Pedri is betalált. A Valladolidnak két nagy lehetősége volt már háromgólos hátrányban, ezeket kihagyták, a végén pedig Sergi Roberto is beköszönt még.

Több kérdés is volt a meccs előtt a kezdőcsapatot illetően, de a legérdekesebb Koundé szereplése volt – Xavi végül a regisztrálása után egyből a kezdőbe nevezte és végül jobbhátvédként számolt vele, így Araújo újra középen szerepelt, Baldé pedig a baloldalon, ezúttal klasszikus balhátvédként. Piqué a padon volt, Christensen pedig lázas lett, így nem került keretbe, ahogy Dest sem, az pedig, hogy 3-ból 3-szor maradt eddig ki a keretből, már több mint egyértelmű üzenet számára, hogy Xavi nem számol vele. A középpályán Busquets és Pedri mellett Gavi játszott, a csatársor pedig a Raphinha-Lewandowski-Dembélé hármas volt ismét.

 
Ez most hamisítatlan 4-3-3 volt

A frissen feljutott Valladolid ellen hozta a Barcelona a szokásos játékát, azt, amit megszoktunk már Xavi alatt és ami egyre jobban működik: aktív széljáték mellett viszonylag direkt futballt játszott a csapat, felállt védelem ellen sok oldalváltás után folyamatosan keresték az 1:1-ek és a beadások lehetőségét, emellett pedig teljes dominanciára törekedtek, a Valladolidnál a meccs első félidejében szinte nem is volt labda. A 30. perc környékén 68%-ban volt a Barçánál a labda, ter Stegen pár támadásépítő passzon kívül sokat unatkozott és a félidőben már 10, végül 14 szögletet lőtt a csapat – összehasonlításképpen az első két fordulóban hozott össze összesen 14-et.

A meccs elején Raphinha volt a legaktívabb és a meccs kulcsembere is lett, rengeteg támadásban volt benne és sok jó megoldása volt. A 6. percben Dembélének készített le egy cselsorozat után, amit blokkoltak, majd később Lewandowski fejelt egy kapufát a beadásából. A brazil szélső védekezésben/letámadásban is hasznos volt, de a jobboldalon gyakorlatilag nem tudták tartani, a 24. percben pedig egy újabb beadás már megtalálta Lewandowskit, aki tökéletes ütemben érkezve fejezte be az akciót, 1-0! Ezek mellett saját maga is próbálkozott, de az ex-Barçás Masip védte a lövését. Rajta kívül Gavi támadásban és védekezésben is nagyon agresszív és hasznos volt, a helyzetét a kapu előtt azonban határozatlan volt, Lewandowski nagyszerű volt, Dembélé pedig a meccse eleji pontatlanságai után a félidő második felére feljavult, lőtt egy kapufát még a 22. percben, a 43. percben pedig tökéletesen szolgálta ki Pedrit a jobbszélről indulva, aki belőtte a másodikat a 11-es pont magasságából.

A félidő egyetlen kósza vendéglehetősége a szünet előtt érkezett, de Eric García mentett, ezen kívül a Valladolid nem jelentett semmi veszélyt ter Stegen kapujára. A folytatás is hasonló szellemben folytatódott, a Barcelona kényelmesen, de abszolút támadólag játszott tovább, a letámadás továbbra is intenzív és fojtogató volt, a legnagyobb veszélyt a csapatra igazából saját maga jelentette – hogy alább hagy a lendülete és belealszik az előnybe.


A letámadás a harmadik gólik ilyen intenzitással ment

Ennek elkerülése érdekében jött is egy hármas csere: Roberto, de Jong és Fati érkezett Araújo, Gavi és Raphinha helyett, majd rövidesen érkezett a harmadik barcelonai találat is: Dembélé jobboldali szólója után kiugratta Lewandowskit, aki kiszorított helyzetből sarkazta kapura a labdát, szerencséjére pedig a védőről pont a kapuba gurult az, 3-0!

Ez a gól már tényleg megnyugvást jelentett, a Barça lendülete is egy fokkal csökkent, így teret tudott szerezni a Valladolid és a meccsen először a 69. percben komoly lehetősége lett, azonban ter Stegen  parádésan védett, az ismétlést pedig Koundé a gólvonalról vágta ki. Egy perccel később újabb kihagyás jött, Busquets volt óvatlan és labdát vesztett saját térfélen, ami újabb Valladolid ziccert eredményezett, de a vendégek fölé lőtték a szépítési lehetőséget.

A hajrára beállt még Kessié és Ferran Torres is, utóbbi Dembélé helyett, akit a közönség és Xavi is nagy tapssal jutalmazott. Az utolsó szakasza a meccsnek aztán már nem hozott túl sok izgalmat, a harmadik gól eldöntötte a meccset, a Valladolid pedig a kevés lehetőségét nem tudta kihasználni, hogy szorosabbá tegye a mérkőzést. A végén viszont így is meglett a negyedik találat: Sergi Roberto hozta fel a labdát zavartalanul, a passzából Lewandowski lőtt, de Masip óriási bravúrral védett, a kipattanót végül a csapakapitányi szalagot viselő Roberto passzolta a kapuba, 4-0!

Összességében egy nagyszerű mérkőzést játszott a Barcelona, talán a legkomplettebbet a szezonban eddig – a játék minden elemében domináns tudott lenni a csapat és kétség sem férhetett a fölényes győzelméhez. Egyénileg többen is kiválóan játszottak, ezúttal Lewandowski mellett többek között Raphinha, Gavi és Dembélé is, a csapat egésze is jól nézett ki, a védekezés és a letámadás intenzitása csak háromgólos előnyben hagyott alább, elöl pedig szépen sikerült kihasználni a helyzeteket, aminek köszönhetően az utolsó félóra igazából már csak formalitás volt. Ha ez a játék hosszú távon tartható lesz és akár még javulni is fog, akkor komolyan lehet reménykedni benne, hogy ott lesz a Barcelona a szezon végén a trófeák közelében.

Emellett az is figyelemreméltó üzenet lehet a szezon további részére, hogy azok után, hogy Xavi megkapta a számára szükséges játékosokat, Alba és Piqué idén már nem lesznek nélkülözhetetlen elemek a csapatban, Dest gyakorlatilag számkivetett lett és a támadósorban is kirajzolódni látszik a tápláléklánc, aminek megkérdőjelezhetetlen pontja lett egyből Lewandowski – aki már második dupláját szerezte gránátvörös-kékben.

Folytatás jövő szombaton a Sevilla otthonában, a szezon első rangadóján, aztán indul a BL a Viktoria Plzen ellen.

FC Barcelona – Real Valladolid 4-0 (2-0)
La Liga, 3. forduló
Spotify Camp Nou, Barcelona
83.972 néző
Vezette:
Ricardo de Burgos Bengoetxea

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo (Sergi Roberto 61’), Eric, Baldé – Pedri, Busquets (Kessie 76’), Gavi (de Jong 61’) – Dembélé (Ferran 82’), Lewandowski, Raphinha (Fati 61’).

Valladolid: Masip – Luís Pérez, Joaquín, Javier Sánchez, Escudero – Aguado (Roque Mesa 46’), Iván Sánchez (Villa 61’), Pérez, Anuar (Arroyo 76’) – Sergi Guardiola (Sergio Leon 61’), Monchu (Oscar Plano 46’).

Gólok: Lewandowski 24’, 65’, Pedri 43’, Sergi Roberto 90+1’.

A whoscored.com statisztikái:


***