Francisco: „A Barça fejlődése? Xavi fantasztikus munkát végez, Európa egyik legjobb csapatává váltak”

Az Elche vezetőedzője értékelte a látottakat

A Barça a kéthetes válogatott szünetet megelőzően könnyed, háromgólos győzelmet aratott az Elche ellen a Camp Nouban. A találkozót követően a vendégek vezetőedzője nyilatkozott. Francisco elmondta, hogy szerinte Kessiét második sárga lappal ki kellett volna állítani, amikor már emberhátrányban játszott a csapata, de az hogy ez nem történt meg, az alapjában véve meghatározta a sorsukat. Lewandowksi ellen készültek, de a kiállítás mindent megváltoztatott. Hat bajnoki után mindössze egy pontot szereztek, de nem adja fel és bízik a játékosaiban. 

Verdú piros lapja és az ezek után történő szituáció, amikor kiállították a pálya szélén tett kijelentései miatt

„3-0-s állásnál ebben a stadionban nehéz vitatható szituációkról beszélni, de voltak ilyenek. Ez a valóság. Megértem, hogy elküldtek a kispadról. Számomra nyilvánvaló volt, hogy egy második sárga lappal kellett volna jutalmazni Kessiét, amit végül nem mutattak fel neki, lehet, hogy nem látták ezt az esetet annyira tisztán, mint én és ettől elvesztettem a fejem. Nem a megfelelő módon tiltakoztam a bíró előtt. Szerintem rosszul ítélték ezt meg, így pedig ez nem a mi javunkra vált, de onnantól kezdve valóban igaz, hogy teljesen dominált a Barça, amelynek remek képességekkel rendelkező játékosai vannak.”

Felkészültek a meccsre, de ezen a kiállítás miatt hamar változtatniuk kellett

„Ebben a szezonban ez a második alkalom, hogy  egy ötvédős rendszerben kezdtünk, és 15 perc után változtatnunk kellett rajta, mert egy játékosunkat kiállították. Vissza akarjuk nyerni az identitásunkat. Egy agresszív csapat ellen, amely a labda nélkül feláldozza magát, nem tudtunk főszerepet játszani a labdával, de szolidnak kellett lennünk. Mindenkire szükségünk lett volna a félidőben, hogy ne kapjunk ki ebben a stadionban. A héten voltak pozitív dolgok, de úgy, hogy a megszerezhető 18 pontból csupán 1-et szereztünk meg, nehéz erről beszélni. Úgy gondolom, hogy megvan a csapatunk ahhoz, hogy kijussunk ebből a helyzetből, és optimista vagyok.”

A játékvezető felé tett megnyilvánulásai

„A játékvezetővel kapcsolatban az a helyzet, hogy hirtelen elvesztettem a fejem, mert szerintem nagyon egyértelmű volt, hogy a második sárga lapot fel kellett volna mutatni. Amennyiben ez megtörténik, jobban is a mi javunkra fordíthattuk volna a meccset, és pont az ellenkezője történt. A harmadik gólnál, amelyet nem adtak meg, odamentem a bíróhoz, mert azt hittem, hogy ez les volt, de ő azt mondta, hogy nem látta. Amikor ez bebizonyosodott, mondtam neki valamit, és elnézést kérek érte.”

Egy pont hat bajnoki után 

„Tudjuk, hogy kik vagyunk és hol vagyunk. Tudjuk, hogyan jutottunk el a szezon kezdetéig. De nincsenek kifogások. A valóság az, ami: 1 pont a 18-ból. Sok hasonló helyzetet éltem át a Primera szerényebb csapataiban, és itt az önbizalom és a munka számít. Nincs beleszólásom abba, hogy folytatom-e vagy sem, de érzem mindenki bizalmát. De azt is tudom, hogy ha a dolgok nem működnek, döntéseket kell hozni. De egyáltalán nem aggódom. Hétfőtől nyugodtan dolgozom újra, és ha a játékosaim továbbra is hisznek bennem, akkor soha nem fogom feladni.”

Lewandowski

„Készültünk ellene, de a tervünk 12 percig tartott. Onnantól kezdve ez ment a kukába. De eggyel kevesebb játékossal rengeteg helyzet adódik az ellenfél előtt, és a Barça a pálya kiszélesítésével rengeteg lehetőséget teremtett a gólszerzésre.”

A csapatának állapota

„Nem vagyunk azon a szinten, amit a verseny megkövetel. Ma olyan játékosokat láttunk, akik jobbak voltak, mint két héttel ezelőtt Villarrealban. Napról-napra fejlődni fogunk, de úgy, hogy a 18-ból 1 pontot szereztünk, minden sokkal nehezebb. Várjuk, hogy a mi szintünkön lévő ellenfelekkel találkozzunk, hogy lássuk, hol tartunk. A legtöbb csapat, akikkel eddig találkoztunk az európai színtéren játszik. Nincs mentség, de a valóság az, hogy el kell foglalnunk magunkat azzal, hogy megpróbáljuk megfordítani a helyzetet.”

Verdú kiállítása és Pedro Bigas sérülése

„A középhátvéd poszton ma Gonzalónak adtuk meg a lehetőséget, és a kiállítása miatt nem számíthatunk majd rá Vallecasban. Majd meglátjuk, hogyan fejlődik Pedro. Igyekszünk a lehető legjobb állapotban megérkezni arra a meccsre.”

A Barcelona fejlődése

„Szerintem az ő esetükben Európa egyik legjobb csapatától beszélünk. Teljesen más csapat ez, mint amit tavaly láttunk, amikor itt jártunk. Xavi fantasztikus munkát végzett, és sok szerencsét kívánok neki.”

Több meccsre szóló eltiltást is kaphat? 

„Nem sértettem meg annyira a játékvezetőt. Elveszíthetem a fejem, de tudom, hogy hol vagyok. Tiltakoztam, és ennyi. Ott vannak a képek, és ha valamit ezekből kivesznek, én leszek az, aki megbünteti saját magát.”

Egyáltalán nem volt támadójátékuk

„Egy olyan helyzetben, amiben most voltunk, hogy emberhátrányban játszottunk a Barça ellen, mondd meg te, hogyan tudtunk volna támadásban eredményesek lenni. Ha Kessiét kiállították volna, talán másképp alakult volna. A végén a mi játékosunkat küldték le, és nekünk kellett szenvednünk.”

***