Öt remek és egy gyenge teljesítmény: Barcelona – Elche értékelő

A Barcelona magabiztosan, simán, 3-0-ra nyert az Elche elleni hazai mérkőzésen a La Liga 6. fordulójában. Baldét, Frenkie de Jongot, Pedrit, Lewandowskit, és Memphis Depayt pozitív értelemben, Kessiét negatív értelemben lehet kiemelni. Öttől nyolc és félig terjedtek az osztályzatok. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Magabiztos, sima győzelem: Barcelona 3-0 Elche

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

A 90. percig egyáltalán nem volt dolga, akkor is egy teljesen veszélytelen lövést kellett hárítania. 100%-os pontossággal (16/16) passzolt.

Koundé: 7

Koundé ezen a mérkőzésen is jobbhátvédként kezdett, az 59. perctől kezdve pedig bal oldali belső védőt játszott. Jó teljesítményt tett le az asztalra, a védőmunkáját hiba nélkül látta el és jól lépett fel a támadásokhoz. A labdás fázisok során a jobb oldali félterületbe mozgott és feküdt neki ez a hibrid szerepkör, amit ebben a szezonban Sergi Roberto, az előzőben Dani Alves töltött be. Ő is remek igazolás, egyelőre egyáltalán nem lehet rá panasz.

Araújo: 7

Az uruguayi hátvéd a kevés védőfeladatát jól oldotta meg és magához képest labdával is egészen ügyes volt. A meccs vége felé nagy helyzetbe került egy szögletet követően, akrobatikus mozdulattal próbálta meg a kapuba juttatni a labdát, azonban ez nem sikerült neki, ugyanis a lábfeje helyett spiccel találta el a játékszert.

Eric Garcia: 7

A 21 esztendős játékos jól futballozott ezen a napon. Poszttársaihoz hasonlóan védekezésben nem vétett hibát. Szokásához híven jól segítette a támadásokat, több alkalommal is felcipelte a labdát. Hat hosszú indításából négy pontos volt.

Baldé: 8

Baldé ezúttal egyértelműen a legjobban teljesítő játékosok közé tartozott. Két gólpasszt osztott ki: az elsőnél nagyszerűen centerezett, a másodiknál pedig a lehető legjobb ütemben passzolt Depayhoz. Nagyon aktív volt, folyamatosan segítette a támadásokat, ő adta a csapat szélességét a bal oldalon. Hibátlanul, sallangmentesen hozta le a 90 percet, 98%-os pontossággal (59/60) passzolt. Nagyon jó teljesítményt nyújt minden egyes alkalommal, ha így folytatja, akkor Albának és Marcos Alonsónak nagyon nehéz dolga lesz kiszorítani őt a kezdőcsapatból. Egyelőre a szezon felfedezettje és legkellemesebb meglepetése. Már három asszisztnál jár a Ligában, ebben a tekintetben az első helyen áll holtversenyben Joao Félix-szel és Kang-In Lee-vel.

Kessié: 5

Az elefántcsontparti játékos ezen a találkozón lefelé lógott ki többiek közül. Inaktív volt, szinte semmit sem tett hozzá a támadójátékhoz, csupán 25 labdaérintést és 20 pontos átadást jegyeztek fel a neve mellett. Sárga lappal a birtokában lekönyökölte az ellenfél egyik játékosát, ami nagy felelőtlenség volt a részéről, szerencséjére nem állították ki. Egyelőre túl sokat nem mutatott gránátvörös-kékben, még egyértelműen keresi a helyét a pályán és a csapatban egyaránt.

Frenkie de Jong: 8

Frenkie ezen a napon futballozott a legjobban egyedüli mélységi irányítóként Barcelona mezben. Tényleg úgy viselkedett és mozgott, mint egy igazi hatos: az építkezés első fázisában néha visszalépett a két belső védő közé, ritkán hagyta el a pozícióját, nem tekeredett rá a labdára, illetve labdavesztéseket követően mintaszerűen helyezkedett. A csapatből az ő nevéhez fűződött a legtöbb labdaszerzés (8) és labdaérintés (124), öt szerelési kísérletéből hármat sikerrel hajtott végre, illetve 90%-os pontossággal (95/105) passzolt.

Pedri: 8.5

Pedri ezúttal is fantasztikusan játszott, egyértelműen a csapat egyik legjobbja volt. Szokásához híven rengeteget tett hozzá a támadójátékhoz: öt helyzetet alakított ki, öt kulcspasszt adott, 15 pontos hosszú indítást láthattunk tőle, és remekül forgatta a játékot. Nem rajta múlott az, hogy nem osztott ki akár több asszisztot is. Az első találatnál kiválóan passzolt a lendületből érkező Baldénak. 96 átadásából csupán négy volt pontatlan. Ezeken felül hétszer szerezte meg a labdát. Már teljesen természetes és magátől értetődő az, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobbnál jobb teljesítményt nyújt. 19 évesen…

Dembélé: 7

A francia támadó ezen az összecsapáson nem volt annyira aktív és veszélyes, mint általában, de sok kritika nem érheti. Nem mindig jöttek be a megoldásai, csak 74%-os pontossággal (31/42) passzolt, három cselezési kísérletéből kettő sikertelen volt, hat beadásából egy ment társhoz, viszont kidolgozott négy helyzetet, illetve az első gól előtt ő indult meg a labdával és passzolt Pedrinek. Kétszer lőtt kapura, az egyiket blokkolták, a másik pedig nem találta el a kapu felületét, az utóbbiból sokkal többet is kihozhatott volna.

Lewandowski: 8.5

Lewangoalski folytatta a gólgyártást, ezen a napon kétszer talált be. Az első találatnál Baldé centerezését, a másodiknál Depay lekészítését váltotta gólra néhány méterről. Összesen hatszor próbálkozott kapura lövéssel, egyet blokkoltak, négy kaput talált, egy pedig elkerülte annak felületét. Az ellenfél játékosa (Verdú) az ő lerántása miatt kapott piros lapot.

Memphis Depay: 8

Sokak meglepetésére Xavi a kezdőcsapatba jelölte és élt a lehetőséggel. Ő szerezte a csapat második gólját, miután zseniális megmozdulással fordult le az emberéről és a hálóba bombázta a labdát. Adott egy gólpasszt Lewának, nagyon önzetlen és okos volt abban a szituációban. Igaz, ezt akár már az első félidőben is megtehette volna, akkor azonban a lövést választotta a passz helyett. Neki sem ült minden egyes megmozdulása, néha rossz döntéseket hozott, olykor szerelték és mindhárom cselezési kísérlete sikertelen volt.

Cserék:

Gavi: 7

Kessié helyére érkezett a második félidőben. Jól szállt be, a cserék közül egyértelműen ő tette hozzá a legtöbbet. Kialakított öt helyzetetet.

Bellerín, Raphinha: 5

Nem befolyásolták az eredmény alakulását, sem negatív, sem pozitív értelemben.

Ansu Fati: 5

Nagy elánnal és lendülettel lépett pályára. Négyszer kísérletezett, azonban a kaput nem sikerült eltalálnia, ziccerben pedig nagyon csúnyán lőtt mellé.

Ferrán Torres: 5

Éles szögből próbálkozott egy kifejezetten jó lövéssel, azonban Badía hárította a kísérletét.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7

A csapat dominálta és kontroll alatt tartotta a találkozót, végig óriási fölényben játszott. Azonban a helyzetkihasználás ezúttal sem volt az igazi, ezen egyértelműen javítani kell.