Xavi: „Tizenegy játékossal szemben nehezebb dolgunk lett volna”

Az FC Barcelona lendületes játékkal 3-0 arányban legyőzte az Elche csapatát a La Liga hatodik fordulójában. Xavi a mérkőzést követő sajtótájékoztatón értékelte a látottakat, beszélt Ansu Fatiról, Dembéléről, Lewandowskiról.  Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szurkolók visszatértek a Camp Nouba, az átlagos nézőszám már eléri a 82 ezer főt, pedig igazán komoly meccset még nem játszottak hazai pályán, ebben a szezonban. Csapatával a tabella első helyéről várhatják a madridi derbit.

Diadal

„Fontos győzelmet arattunk. Védekező felfogásban léptek pályára, 5-4-1-es rendszerben. Az első félidőben sok labdát vesztettünk, de végül egy könnyebb meccs kerekedett belőle, mint amire számítottunk. Tizenegy játékossal szemben nehezebb dolgunk lett volna.”

Növekvő nézőszám (Jelenleg az átlagos nézőszám 82000 – a szerk.)

„Nagyon magasak az elvásárok, ez a játékunknak köszönhető. Ez a stadionban és azon kívül is érezhető, az emberek láthatóan izgatottak. Fenn kell tartani ezt a hangulatot és alázattal kell dolgoznunk a továbbiakban is. 85 ezer ember eljött a mai mérkőzésre, ami azt jelzi, hogy a szurkolóink elhivatottak a csapat iránt. A mai meccset érezhetően élvezték, mindent bele fogunk adni miattuk.”

Ansu Fati

„Én úgy látom rendben van, boldognak tűnik. Jól szállt be a mérkőzésbe, nem szerzett gólt, de voltak lehetőségei. Fontos játékos számunkra, neki is elmondtam, hogy van egy tervünk vele kapcsolatban, amihez tartani fogjuk magunkat, lépésről-lépésre haladunk.”

Válogatott szünet

„Remek alkalom lesz a pihenésre, megpróbáljuk kihasználni. Nagyon-nagyon sűrű a menetrend, az októbertől, novemberig tartó időszak nagyon kemény lesz, háromnaponta játszunk majd. Intenzív időszak elé nézünk. A szezont jól kezdtük, leszámítva a Rayo és a München elleni mérkőzéseket, de az összképet tekintve elégedett vagyok.”

Ismét kapott gól nélkül

„Ez fontos dolog, lényeges, hogy egy kemény védelmi vonalunk legyen és ne adjanak lehetőséget a gólszerzésre. Ez nem egyszerű feladat, ma kicsit könnyebb dolgunk volt, mert 10 emberre fogyatkozott az ellenfél. Mindenkinek koncentráltnak és figyelmesnek kell lennie, mert a labdavesztés után nyomás nehezedik ránk. Vissza kell szerezni a labdát még az ő térfelükön, ezek a dolgok fontosak a védekezés szempontjából.”

Araújo átugrotta a címert

„Ez azért jelent valamit nem (mosolyog)? Ennyire tiszteli a klub címerét, ez sokat elmond róla.”

Lewandowski

„Ami meglepett benne, az az emberi oldala. Nagyon alázatos és keményen dolgozik, ezért is igazoltuk le. Tudtuk, hogy gólokat fog szerezni, de emberileg nagyon pozitív meglepetés volt, mert azelőtt nem ismertem. Nagyon elkötelezett és éhes a sikerre. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy nálunk van.”

A madridi derbi

„Meg fogom nézni azt a mérkőzést, ahogy a többit is megnézzük. Megszereztük a három pontot, elvégeztük a dolgunkat, most egy kis szünet következik. Úgy gondoljuk a jó úton járunk. Meglátjuk, hogy a többi csapat hogy teljesít és persze remek lenne, ha a válogatott szünetre úgy mennénk, hogy vezetjük a tabellát.”

Kessié megérdemelte volna a piros lapot?

„Még nem néztem vissza, az öltözőben azt mondták nem volt komoly szabálytalanság. Persze ezek csak feltételezések, természetesen vissza fogom nézni. A bírók döntései néha kedvezőek, néha nem, én mindig ugyanazt mondom, hogy nem fogom bírálni a munkájukat. Érthető, hogy Francisco (Francisco Rodríguez, az Elche vezetőedzője – a szerk.) feldúlt emiatt, mi is azok voltunk, amikor a közelmúltban nem kaptunk meg egy tizenegyest.”

Dembélé

„Nagyon magas szinten játszik és ismét megmutatta mennyire elkötelezett a klub iránt, ugyanis tegnap gyermeke született. Megkérdeztem tőle, hogy érzi magát, mire azt mondta játszani akar. Nagyon szereti a focit, egy igazi profi, aki nagyon jól teljesít. Nagyon örülök, hogy a csapat tagja. Amikor hozzá kerül a labda a szélen, garantáltan fejtörést fog okozni az ellenfélnek. Kiérdemelte a meghívót a válogatottba.”

Baldé 

„Mindenki, mindig játékra kész állapotban van, ezután én döntök arról ki lép pályára. Nagyon örülök a teljesítményének, remek játékos és személyiség. Tud játszani klasszikus szélsőként és szélső védőként is, erre képes Jordi és Marcos is, de a mai meccsre úgy gondoltuk, Balde a megfelelő ember. Meglepett a hozzáállása, nagyon magabiztos, jó, hogy velünk van.”