Xavi: „Ilyenkor meg kell szerezni a második gólt és célratörőbbnek kell lenni”

A katalánok mestere a Mallorca ellen 1-0-ra megnyert találkozó után válaszolt a sajtó kérdéseire

Az FC Barcelona idegenben 1-0-ra győzte le a Mallorcát Lewandowski mesteri góljával és Ter Stegen védéseivel. A mérkőzés után Xavi elégedetten nyilatkozott. Kiemelte, hogy a csapat egységesen nagyon jól teljesített, és tetszett, amit a védelemben látott, persze nem maradhatott el a részéről Ter Stegen és Lewandowski méltatása se.

A találkozóról

„Nagyon kemény meccs volt. Nagyon fontos ez a három pont, különösen a második félidőt nézve. Ezeken a meccseken, ha nem szerzed meg a második gólt, megnehezíted a dolgod. Nagyon jók voltunk, ami a türelmet és a nyugalmat illeti, mert mindig nehéz ilyen rendszer ellen támadni, kevés helyet hagynak, nagyon finomnak kell lenni, és ez kemény volt a számunkra. Az első félidőben jobbak voltunk, a másodikban azonban leeresztettünk, ezt nem engedhetjük meg magunknak. Rá kell menni a második gólra és célratörőbbnek lenni, ezeken a pályákon nehéz játszani.”

Az idegenbeli meccsek rekordja

„Elégedett vagyok, mert jól végezzük a dolgunkat. Ez egy fontos rekord, ami remélhetőleg trófeákban nyilvánul majd meg. Amiatt is elégedett vagyok, mert a csapat jól küzd, idegenben nehéz meccseket játszik és képes behúzni azokat. Ez azt jelenti, hogy van még munka bőven, de jó úton járunk. Jobb lenne, ha trófeává válna, mert ez így csak egy szép történet.”

Lewandowski és Ter Stegen fontos szerepe

„Nélkülük szomorú eredmény született volna. Jól védekeztünk, jól járattuk a labdát… Az első félidő tetszetős volt, de a másodikban hiányzott a ritmus. Az ellenfél sokkal lassabb meccset szeretett volna. Az az igazság, hogy ők ketten hihetetlenül magas szintet képviselnek, de az egész csapat jól játszott.”

Baldé, jobbhatvédként játszott 

„A legtermészetesebb és leglogikusabb megoldás mellett döntöttünk. Ismeri ezt a posztot, csak a másik oldalon. Sergi Robertónak kisebb fájdalmai voltak, nem volt száz százalékos állapotban a hét folyamán. Balde nagyon jó volt, alig lehetett megtéveszteni, jól járatta a labdát… Azt gondolom, hogy az egész védelem jól teljesített.

Piqué kezdő lesz-e az Inter ellen?

„Bárki bekerülhet a kezdőbe. Elég jó és hasznos játékosokból áll a kispad, rotálni fogunk. Megmondtam, hogy aktívan és passzívan is sokat kivesz az, hogy három naponta játszunk, mindenki fontos lesz és játéklehetőséghez juthat. Piqué, Alba és Christensen is magas szinten játszott. A védelem kiválóan teljesített ma.”

Lewandowski

„Ismét ő jelentette a különbséget, de kellett a kiváló védekezés és labdajáratás. Korrekt meccs, csillogás nélkül, de elhoztunk három nagyon fontos pontot. Ebben a stadionban ez nem egyszerű. Lewandowski egy remek játékos, de mindenkiről ezt gondolom. Ő egy igazi gólszerző, top játékos, világ egyik, ha nem a legjobbja. Amellett, hogy gólokat lő, ahogy dolgozik, odateszi magát és irányítja a csapattársait…”

Fati

„Ő is nagyon jó volt. Ez a két hét nagyon jól jött neki. Rendkívüli szinten van, elvárható, hogy fontos játékos legyen és az is lesz.”

Óscar eltiltása

„Azért reklamáltunk, mert nem fújták le a Gavi elleni szabálytalanságot.” 

A Mallorcáról

„Nagyon jól teljesítettek, jól védekeznek és nagyon rendezettek Aguirre kezei alatt. Azt gondolom, hogy nem fognak sokat szenvedni.”