Xavi: „Ha már nem én leszek a legjobb megoldás, távozom”

Vasárnap az FC Barcelona a Real Madrid vendége lesz a Santiago Bernabéu stadionban, a La Liga kilencedik fordulójában. A szezon egyik legjobban várt mérkőzésére a Barça nem a legjobb hangulatban érkezik, miután az Inter ellen elért 3-3-as döntetlennel már csak matematikai esélye van bejutni a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Egy győzelemmel a katalánok nem csak a tabellán erősíthetnék meg első pozíciójukat, hanem javíthatnának a légkörön is. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón beszélt a holnapi találkozó fontosságáról és arról is, hogy a Clásico nem csak játékosként, hanem edzőként is különleges számára. Kérdezték az őt és a csapatot ért kritikákról, amiket vérbeli culéként megért, de véleménye szerint jó úton járnak.

 A Clásico mindig különleges

„Fontos a három pont megszerzése, de természetesen a morál és a magabiztosság szempontjából is fontos a győzelem. Életbevágóan fontos mérkőzés lesz számunkra, ahogy a Madridnak is, hiszen győzelem esetén átvehetik az első helyet a tabellán. Most az a feladatunk, hogy továbbra is haladjunk előre és folytassuk az építkezést. Egyértelmű, hogy a nemzetközi porondon mutatott teljesítményünk szomorúságra ad okot és frusztráló. Ennek ellenére, pozitív hozzáállással kell haladnunk előre. Hinnünk kell a projektben, mert biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk. Sokkal jobbak vagyunk, mint tavaly. Remekül játszunk a La Ligában, 20 szerzett gól mellett csak egyet kaptunk és vezetjük a tabellát. Az európai porondon még fejlődnünk kell, de még csak most kezdtük a projektet, ez az építkezés fázisa, nem tudunk teljesíteni mindent varázsütésre. Türelmet szeretnék kérni.”

Koundé

„100%-os, jól érzi magát, nagyon keményen edz és komoly erőfeszítéseket tesz. Holnap meglátjuk, hogy kezdő lesz-e, de játékra alkalmas állapotban van.”

Busquets

„Nagyon fontos játékosa a csapatnak. Az előző mérkőzés második félidejében szétestünk és a középpályásaink szenvedtek, különösen Busi. Sokkal összeszedettebnek kell lennünk. A továbbiakban is fontos szerepe lesz a csapatban, ő az egyik kapitányunk. Nem értinthetetlen, de a Barça játékosa, és mint mindenkinek, neki is készen kell állnia arra, hogy bármikor pályára léphet.”

Az Inter elleni döntetlennek lesz hatása a mai mérkőzésre?

„Csalódottak vagyunk. Remek első félidőt játszottunk, a kezünkben tartottuk a meccset, de aztán elvesztettük a fonalat, ami sokba került az európai porondon. Nagy reményekkel indultunk neki a szezonnak és természetesen nem tetszik az, ahogy jelenleg állunk a nemzetközi színtéren. Optimistának kell lennünk. Előre kell haladnunk, a csapat nagyon elkötelezett abban, hogy idén nyerjünk valamit. Itt van még a La Liga, a Spanyol Kupa, a Spanyol Szuperkupa és meglátjuk, hogy alakul majd a Bajnokok Ligája. Folytatnunk kell a munkát.”

Kapitányokkal szembeni kritika

„Próbálok ilyenkor nem odafigyelni arra amiket írnak és mondanak. Nagy a csalódottság, és ilyenkor felerősödnek a kritikus hangok a kapitányokkal, az edzővel, és az új igazolásokkal kapcsolatban. Nem ezekre koncentrálok, hanem a munkára fókuszálok és a holnapi Clásicóra készülök, ami nagyon fontos. Nem tudom, hogy ez fair, vagy nem fair, de nem ezen kell gondolkodnunk. Egy vereség, vagy egy döntetlen esetén mindig lesznek kritikák, ez a Barça. Ki kell zárnunk a körülöttünk lévő zajokat és a munkára koncentrálnunk.”

Egy kapott gól a La Ligában, míg a Bajnokok Ligájában hét 

„Nehéz ezt megmagyarázni. Sok volt az egyéni hiba, elsősorban a védelemben, nem koncentráltunk eléggé. A La Ligában jobbak vagyunk ebben a tekintetben és ezt kell folytatnunk. A holnapi mérkőzés egy fontos teszt lesz a számunkra.”

Győzni mindenáron

„A célunk az, hogy győzzünk és jól játsszunk a saját stílusunkban. Tartanunk kell a labdát és uralnunk a játékot. Magasan kell presszionálnunk és sokat kell támadnunk. A jó játéknak hoznia kell az eredményt is. Van, hogy jó játékkal nem tudsz nyerni, aztán olyan is, hogy gyengébb teljesítménnyel győzöl, mint például a Celta ellen. Voltak nagyon kielégítő meccseink is, például a Bayern ellen, de ott nem voltunk hatékonyak. Az emberek mindig az eredményekre koncentrálnak, ami normális. Dolgozunk és haladunk előre.”

Marcos Alonso és Eric García a védelem közepén

„Ez is egy opció, Marcos képes ezen a poszton játszani, jó állapotban van. Az edzés után állítjuk össze a kezdőt. Meglátjuk kik lesznek a középső védők, de nem csak Vinicius ellen kell védekeznünk, ott van Valverde, Kroos, remek csapatuk van.”

Hogy tud optimista maradni?

„Egyszerűen ilyen vagyok, egy született optimista, aki hisz a kemény munkában és a fejlődésben. Úgy gondolom sok tekintetben fejlődtünk, amióta átvettem a csapatot. Szomorú, hogy kikaptunk a Bayer és az Inter ellen. A La Ligában jól teljesítünk. Pontegyenlőséggel, a több rúgott gólnak köszönhetően, vezetjük a tabellát. Ahogy eddig alakult a szezon, azzal kapcsolatban optimista vagyok. Érzem, hogy nagy a nyomás és sok a kritika, ez normális a Barçánál. Én magam is culé vagyok, azt akarom, hogy a csapat a legjobb legyen. Azon a napon, amikor már nem így gondolkozom, elmegyek, de jelenleg boldog vagyok és jól érzem magam. Amennyiben úgy érzem már nem én vagyok a legjobb megoldás a Barça számára, elhagyom a csapatot.”

Clásico (A riporter azt kérdezi felizgatja-e egy ilyen mérkőzés – a szerk.)

„Szeretek a Madrid ellen meccselni, szeretem a versenyt. Az ilyen mérkőzéseken szeretnék újra játékos lenni, amikor a Camp Nou tömve van a szurkolóinkkal és remek a hangulat. Edzőként is ezt érzem, a felizgat talán nem a legjobb szó rá, de nagyon motivál. Remek lehetőségünk lesz arra, hogy megerősítsük az első helyünket a tabellán.”

A szurkolóknak megrendült a bizalma

„Teljesen érthető, tudom, hogy hol vagyok edző, nem akarok védekezni. Egy döntő pillanatban buktunk el az Inter ellen, amikor nem kellett volna, teljesen együttérzek velük. Mint Barça szurkoló én is szomorú vagyok, hogy sokszor jól játszunk mégsem tudunk nyerni, ez frusztráló. Nem állhatunk meg, pozitívnak kell lennünk. Nem egészen egy éve érkeztem, azért, hogy kezeljem az akkori helyzetet. Most jobbak a kilátásaink, ezért vagyok optimista. Nagyon sok tehetséget látok a csapatban és frissek az igazolásaink, szóval korai lenne következtetéseket levonni. Igaz hogy a nemzetközi porondon matematikailag még van esélyünk a továbbjutásra, de elbuktunk. A La Ligában viszont jól állunk és ott van még két kupasorozat is, amikkel javíthatunk a szezon megítélésén.”

Laporta (Az Inter elleni mérkőzést követően találkozott Xavival, amiről nyilatkozott is az elnök – a szerk.)

„Nem esett szó arról, hogy folytatom-e, csak a jelenlegi szezonról beszéltünk.”

„Magabiztosságot adott nekem. Ő is nagyon optimista, még sok van hátra a szezonból. Remek ember, megbeszéltük, hogy az idei Bajnokok Ligája-szezon nem kegyes hozzánk, de ennek ellenére jó úton haladunk.

A jobb oldalon ki fog védekezni Vinicius ellen?

„Változtatnunk kell, mert most Ronald (Araújo – a szerk.) nem áll majd a rendelkezésünkre, aki tavaly a jobb oldalon remekül teljesített. Remekül játszott Vinicius ellen egy az egyben. Bárki is játszik majd a jobb szélen, nagyon jól kell majd védekeznie, de ezt az embert támogatnia kell a társainak, ahogy mondtam, kollektívan, egy csapatként kell védekeznünk. Nem csak Vinicius fog gondot okozni.”

A Bajnokok Ligájában mentális problémával küzdenek?

„Nem gondolom. Végül döntetlenre hoztuk a mérkőzést, (Az Inter elleni 3-3-as találkozóra utal – a szerk.) de meg is nyerhettük volna. A csapat végig hitt magában. Nagyon elhivatottnak látom a játékosokat, fel vannak tüzelve, bátrak és a végsőkig kitartanak. Néha nem állnak össze a dolgok különböző tényezők miatt és nem vagyunk versenyképesek. Nehéz ezt elmagyarázni, de ha összehasonlítjuk az előző évet a mostanival, nagyon nagy a különbség. Nézhetjük negatív szemmel is a dolgokat, de mi a pozitív részekre koncentrálunk és szeretnénk tovább fejlődni.”

Átlövések, Courtois hiányában (A Madrid belga kapusa ülőideg-problémákkal küzd, ami miatt nagy valószínűséggel kihagyja a vasárnapi Clásicót – a szerk.)

„Vannak játékosaink, akik jó rúgótechnikával rendelkeznek, mint például Marcos, Raphinha, Dembélé, ezt ki kell használnunk és többet próbálkoznunk a tizenhatoson kívülről. Az előző mérkőzésen már láthattunk erre példát, így kell folytatnunk, de nem csak amiatt, mert Courtois nem játszik.”

A jelenlegi stílus helyett lehet, hogy több „izom” kéne a csapatba?

„Egyetértek, több izom kéne, de nyaktól felfelé, a fejünket kéne többet használni. Jobban kéne támadnunk, nyomást gyakorolni az ellenfélre és jobb döntéseket kéne hoznunk a pályán. Jobban alkalmazkodni az adott mérkőzéshez és ellenfélhez. Szóval fejben fejlődnünk kell.”