Xavi: „Olyan csapatunk van, amely képes címeket nyerni”

Az FC Barcelona a La Liga 10. fordulójában a Villarreal csapatát fogadja a Camp Nouban. Fontos a három pont megszerzése, a Clásico elvesztése után nem szabad engedni, hogy az ősi rivális tovább növelje előnyét a tabellán. A Villarreal az egyik legkellemetlenebb ellenfél a Ligában, ezt Xavi is elmondta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. A katalánok edzőjét a csapat jelenlegi rossz formájáról faggatták az újságírók, illetve arról, hogy hogyan látja a saját helyzetét. Xavi elmondta, hogy ez a csapat trófeák megnyerésére hivatott, és mindent el fog követni azért, hogy ez megvalósuljon. 

Villarreal

„Kemény ellenfél, az egyik legjobb csapat a La Ligában. Nagyra becsülöm őket, remek futballt játszanak. Egy csapatként védekeznek és magasan letámadják az ellenfeleiket. Tavaly sikerült legyőznünk őket, az az egyik legjobb meccsem volt edzőként. (A 2021. november 27-én megnyert, 1-3-as találkozóra utal – a szerk.) Emery remek edző. Eddig csak három gólt kaptak a Ligában, fizikálisan nagyon erős csapat, kedvelem a játékukat. Győznünk kell, a Clásicón elszenvedett vereséget követően, hazai pályán ki kell szolgálnunk a szurkolóinkat, és jó mérkőzést kell játszanunk. Meg kell szereznünk a három pontot.”

Hogy lehetne kijönni a mostani rossz sorozatból?

„Nyerni kell, ami jó hangulatot teremt csapaton belül. Keményen kell edzeni, és pozitív hozzáállásra van szükség. Meg kell nyerni a három pontot, ez a legjobb módja, hogy javítsunk a helyzeten.”

Busquetset ért kritikák

„Amikor veszítünk, mindannyian a kritikák kereszttüzébe kerülünk, de általában kiemelnek 2-3 játékost és az edzőt. Busquets még mindig kulcsfontosságú játékos számunkra, ahogy a többi kapitány, úgy ő is segíti a csapatot. Az öltöző hangulata remek, mindenki tudja mit kell tennünk a győzelemért. Azért gondolom, hogy a végén elérjük a célunkat, mert a légkör kiváló, és mindenki egy irányba halad.”

Megvan a csapatban a Barça DNS? Úgy játszik a csapat ahogy Ön akarja?

„Igen, még a Bernabéuban elszenvedett 3-1-es vereség, vagy az Inter elleni mérkőzés alkalmával is azt játszottuk, amit szerettünk volna. Domináltunk, többet lőttünk kapura, mint az ellenfél, és a tizenhatosukhoz közel játszottunk, magasan letámadtunk. Ez az elképzelésem a játékról, így játszunk. Valamikor ez jól működik, valamikor nem, de hinnünk kell a stílusunkban. Továbbra is keményen edzünk, fejlődni fogunk, és jönni fognak az eredmények. Világos elképzeléseink vannak, amivel a játékosaink is teljes mértékben azonosultak.”

Clásico

„Nagyon jól védekeztek, és a letámadásokat követő labdaszerzések után remekül kontráztak. Nagyon jól zárták a sorokat, nem hagytak nekünk helyet. Nem tudtunk annyi helyzetet kialakítani, mint máskor, mert keményen védekeztek. Betömörültek a kapu elé, ezért a szélről próbálkoztunk. A Madridnak remek védelme van, ezért volt nehezebb dolgunk, mint általában. Szenvedtünk, és nem tudtunk úgy támadni, mint máskor, nem volt annyi helyzetünk.”

Laporta örül Gavi miatt. (A fiatal spanyol kapta az Aranylabda-gálán a legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Kopa-díjat – a szerk.) Mi a véleménye arról, hogy Nagelsmann szerint Jamal Musiala és Jude Bellingham jobban megérdemelte volna az elismerést? (Nagelsmann mindemellett méltatta Gavit, és remek játékosnak nevezte, de véleménye szerint az előbbi két játékos jobb szezont futott – a szerk.)

„Először is szeretnék gratulálni Gavinak, Alexiának, (Alexia Putellas, az FC Barcelona Femení játékosa kapta a női Aranylabdát – a szerk.) illetve Lewandowskinak. (A lengyel gólzsák kapta a legjobb csatárnak járó elismerést – a szerk.) Szerintem maximálisan megérdemelték ezeket a díjakat. Ez is azt mutatja, hogy a Barça él és jól van. Jó látni, hogy elismerik a játékosainkat. Lássuk csapatként milyen díjakat tudunk bezsebelni!”

Eric García

„Nagyra tartjuk a játékosainkat, Eric Garcíát kiváltképp, egy profi játékos. Ahogy az edzők, néha a játékosok is melléfognak. A foci a hibák játéka. Néha a védőink hibáznak, ez a stílusunk miatt van. Ennek ellenére számomra ő egy remek védő, egy igazi profi az öltözőben, és példaértékű edzésmunkát végez. Fejlődnünk kell csapat szinten és egyénileg is, de számomra ő garanciát jelent.”

Lehetnek-e komoly hatásai az elmúlt időszak gyengébb teljesítményének?

„A csapat jelenlegi helyzete nem a legjobb. Remekül kezdtük a szezont, most nem vagyunk jó formában, de ettől nem esek össze. Folytatnunk kell és lépésről-lépésre kell haladnunk. Három pontra vagyunk az első helyezettől, és még hosszú a szezon, folytatnunk kell. Fel kell ismernünk a hibáinkat, amik miatt vesztettünk az Inter és a Madrid ellen, ez a siker kulcsa. Néha hajszálnyi a különbség egy vereség és egy győzelem között, apróságokon múlik, vagy néha egy kis szerencsén. Keményen kell dolgoznunk.”

Még mindig az a cél, hogy trófeákat nyerjenek?

„Abszolút, trófeákért kell harcolnunk. Ahogy a Gamperen is mondtam, elmondom ismét, hogy ezzel a kerettel véleményem szerint trófeákat kell nyernünk.”

Panasz a bírói ítéletek ellen

„A végén a bíró dönt. Az Inter elleni mérkőzést követően nagyon dühös voltam, de ez nem változtatott a dolgon. Szerintem lelkiismeretesen végzik a munkájukat, ehhez nincs mit hozzáfűznöm. Valóban vannak ellentmondásos esetek, de úgy gondolom, hogy a szezon végére ezek a dolgok kiegyenlítődnek. Meglátjuk.”

Még mindig úgy gondolja, hogy jól igazoltak?

„Természetesen, remek játékosok érkeztek. Komoly hiányzóink voltak az utóbbi mérkőzéseken, ami érezhető volt. Remek keretünk van, és a cél, hogy trófeákat nyerjünk ebben a szezonban. Igaz, hogy döntetlent játszottunk az Inter ellen, és kikaptunk a Bernabéuban, de a céljaink változatlanok.”

Az előbb említett hibákat tudja orvosolni?

„Igen. Követtünk el hibákat, mint csapat, a védekezés és a támadások tekintetében is. Módosítanunk kell pár taktikai elemet, fejlődnünk kell a támadások terén és jobban kell védekeznünk. Be kell azonosítanunk a hibákat, és el kell magyaráznunk a játékosainknak, hogy fejlődhessünk.”

Amennyiben télen új védekező középpályást igazolnak nem volt hiba Pjanić elengedése?

„A keret megtervezését jól végrehajtottuk, jól igazoltunk és a téli átigazolási időszakban ismét lesz erre lehetőség. Folyamatosan dolgozunk, és figyeljük a tehetséges játékosokat, de most nem erre kell fókuszálnunk, hanem a Villarrealra, a győzelemre, és hogy változtassunk a helyzetünkön.”

Az építkezés fázisában miért ígérnek trófeákat?

„Mert ezt gondolom. Őszinte vagyok a klubbal, a játékosokkal, a környezetemmel, a szurkolókkal és a pártoló tagokkal is. Úgy gondolom, hogy olyan csapatunk van, amely képes címeket nyerni. Izgatott vagyok, bár az elmúlt héten sokat gyötrődtem. Mindenki jókívánságokat küldött a telefonomra, mintha valaki elhunyt volna a családomban (nevet). Optimista vagyok, ez a Barça. Az előző szezon második fele egy átmeneti időszak volt, ebben az idényben nem tudom, hogy kötelező-e, de mindenképpen meg kell próbálnunk nyerni, versenyképesnek lenni. Őszinte leszek, ha nem nyerünk címeket, annak következményei lesznek. Mind felelősséggel tartozunk, legyen szó az edzőről, vagy a játékosokról. Azt gondolom ez a csapat képes arra, hogy trófeákat nyerjen és, ha ez velem nem megy, akkor egy másik edzővel fogják megpróbálni.”

Busquetsnek lejár a szerződése. Aggódik a helyettesítése miatt?

„Valóban, lejár a szerződése, de még nincs vége a szezonnak, csak október van. Meglátjuk, hogy érzi majd magát, milyen lesz a teljesítménye. Ez az ő személyes döntése. (A hosszabbításra céloz – a szerk.) Az utolsó évemben kaptam egy hosszabbítási ajánlatot, de a távozás mellett döntöttem. Jelenleg nincs másik klasszikus védekező középpályásunk. Pjanić úgy döntött, hogy távozik, ahogy Nico is. Most a legjobb megoldásunk Frenkie, és Kessiét is próbálgatjuk ebben a pozícióban. Busi nagyon fontos játékos a csapat számára.”

Úgy gondolja, hogy távoznia kell, ha nem nyernek címeket?

„Hogyne. Ahogy már mondtam többször is, a munkám rizikós, de az utcán az emberek a támogatásukról biztosítanak. Azt mondják legyek bátor, ilyen a foci. Ezért is gondolom azt, hogy folytatnom kell. Kikaptunk a Madridtól, és a nemzetközi porondon is rosszul állunk, ez a valóság, de vannak még más címek is. Pozitív vagyok.”

Következményekről beszélt. Az elnök mondta ezt magának? El tudná ezt fogadni?

„Nem mondott nekem semmit ezzel kapcsolatban! Persze, hogy megérteném, ahogy ezt az előbb mondtam: a Barçánál nyerni kell. A klub nagy erőfeszítéseket tett, ezért az összes címért harcba kell szállnunk.”

Lesznek változások a kezdőben?

„Igen, változtatni fogunk. Vannak olyan játékosok akik nagyon sokat játszottak, az Inter és a Real elleni mérkőzések nagy fizikai terhelést jelentettek. Ahogy mindig, most is változtatni fogunk, 3-4 pozícióban.”

Mentális probléma van a csapatban?

„Nem gondolom, hogy mentális probléma lett volna. Madridban 2-0-nál szereztünk egy gólt, és majdnem kiegyenlítettünk. A Madrid remekül védekezett a tizenhatosánál, de mégis frusztráló, mert esélyünk volt a 2-2-re. A félidő előtt volt esélyünk az 1-1-re, ehelyett ők növelték az előnyüket. A Madrid egy remek csapat, Európa és a La Liga bajnokai, szóval, ha 3-1-re kikapsz tőlük csak azt teheted, hogy még keményebben dolgozol. Holnap ismét nagy csata következik, de nem gondolom, hogy ezt a mentálisan ne tudnák feldolgozni a játékosok.”

Xavi, mint játékos örömmel játszana ebben a csapatban?

„Igen, persze. Ugyanaz az elképzelés. Birtokolni kell a labdát, gyorsan letámadni labdavesztést követően, ezzel nyomást gyakorolva az ellenfélre. Ugyanaz a felfogás, mint mikor én voltam játékos Guardiola idejében és az azt követő években. Van pár változtatás, de ugyanaz a stílus. Örömmel játszanék ebben a csapatban.”

De Jong képes védekező középpályásként játszani?

„Abban a stílusban, amiben játszunk jobban teljesít támadó középpályásként, de védekező szerepkörben is remek. Jól tartja a labdát és jól mozog előre, megvannak ehhez is a képességei. Mindenképpen alternatívát jelent ezen a poszton.”

Ansu Fati

„Jól játszott, volt lehetősége az egyenlítésre. (A Clásicón – a szerk.) Jól teljesít az edzéseken, nagyon fontos lesz a továbbiakban.”