A Barcelona jelezte: nem fog részt venni a LaLiga rendkívüli közgyűlésén Dubajban

A Real Madrid is visszamondta, ugyanis nem akarnak elutazni az Egyesült Arab Emírségekbe

Az FC Barcelona hivatalos közleményben jelentette be, hogy nem kíván részt venni a december 7-én sorra kerülő, LaLiga által összehívott közgyűlésen, amelyet ezúttal Dubajban rendeznek meg.

Természetesen van a történetnek előzménye is, hiszen szerdán a Liga bejelentette, hogy nem Madridban fogják megtartani a rendezvényt, hanem ,,áttelepítik” az Egyesült Arab Emírségek fővárosába.

A LaLiga Javier Tebas vezetésével úgy tervezte, hogy összehívja a 42 klubot az első- és másodosztályból, és bemutatják az EA SPORTS-ot is, mint a bajnokság új szponzorát. A megállapodás a 2023/24-es szezontól kezdve öt évadra szól. Olyan újításokat ígér egyébként ez a szövetség, mint a logón, grafikán, betűtípuson, egyéb vizuális elemeken és a közvetítések minőségén való változtatás, de ezentúl az összes LaLiga által működtetett versenysorozat névhasználati jogát is birtokolni fogja a sport videójátékokat gyártó és fejlesztő cég. Az említett változások az első- és másodosztályt, a LaLiga Promises-t (Röviden: U-12-es torna, amelyen a LaLiga 20 csapata mellett a világ legjobb együttesei vesznek részt. Bővebben itt lehet róla olvasni.) és az eLaLigát fogják érinteni.

A másik indok, amiért nem Madrid lett a közgyűlés helyszíne az, hogy megjelenjenek a spanyol válogatott nyolcaddöntő-mérkőzésén a katari labdarúgó-világbajnokságon, amennyiben továbbjut Luis Enrique csapata. Megragadják majd az alkalmat arra is, hogy meglátogassák azt az éttermet, amelyet a Liga nemrég nyitott Dohában a spanyol séffel, Dani Garcíával, a Madridban és Portaventurában már létező éttermek mellett. Ez egy újabb lépés a LaLiga, mint márka terjeszkedésében a világ minden táján. Három intenzív napról van szó, ahol a közgyűlésen való részvétel mellett a klubok különböző munkacsoportjait is megtervezik.

Az FC Barcelona közleményében az áll, hogy a klub bejelenti, hogy nem vesz részt a LaLiga által jövő hétre összehívott közgyűlésen Dubajban. Elismerik, hogy rendkívül fontos ügyek vannak napirenden a LaLiga alapszabályának és általános szabályzatának módosításával kapcsolatban, amely előzetes vitát és szélesebb körű, közös elemzést igényel, hogy a lehető legjobb konszenzusra jussanak, amelyet egy ilyen széles körű reform megérdemel. A klub álláspontja mindig is az volt, hogy a kérdések következetes vizsgálatát követően, és minden álláspont tiszteletben tartása mellett megegyezésre kell jutni. Éppen emiatt nem tartják megfelelőnek az időt arra, hogy Dubajba utazzanak egy olyan eseményre, amelyet a LaLiga székhelyén is meg lehetne rendezni. Emellett ellenállásukat fejezik ki minden olyan akcióval szemben, amelyek sértik az FC Barcelona jogait és érdekeit.

A Barcelona mellett a Real Madrid is komminükét adott ki azzal kapcsolatban, hogy nem kívánnak részt venni a közgyűlésen, de ők már ,,erőteljesebben” fogalmaztak:

,,A múlt pénteken, november 25-én értesültünk a rendkívüli közgyűlés összehívásáról, amelyet “sürgősséggel” december 7-én tartanak Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben, hogy a LaLiga alapszabályának és belső szabályzatának számos fontos módosításával foglalkozzanak. Ugyanezen értesítés szerint a közgyűlésen való részvétel megkönnyítése érdekében a LaLiga biztosítja a klubok képviselőinek és kísérőiknek a megfelelő utaztatást és szállást.”

A felhívást törvénytelennek tartjuk, mivel a klubokat a LaLiga székhelyétől több mint 5000 km-re hívják össze. Teljesen indokolatlan, hogy ilyen rögtönzött és sürgős módon, megfelelő vita és higgadt elemzés nélkül foglalkozzanak a LaLiga belső szabályzatára vonatkozó módosításaival.

,,Teljesen helytelen és mélységesen következetlen a LaLiga részéről, hogy vállalja a több, mint 100 embernek az Egyesült Arab Emírségekbe történő utaztatásának gazdasági költségeit egy ilyen jellegű esemény lebonyolítása érdekében, az említett időpontokban, amikor azt a LaLiga székhelyén is meg lehetne tartani anélkül, hogy rendkívüli költségek merülnének fel. A klubok anyagilag nagyon nehéz időket élnek át az elmúlt években elszenvedett bevételcsökkenés miatt, ezért érthetetlen, hogy túlzott és szükségtelen kiadásokat kell vállalni, különösen abban a gazdasági helyzetben, amelyben vagyunk.”

,,A Real Madrid C.F. a fent említett okok miatt nem küld képviselőt Dubajba, és sajnálja, hogy ismét reagálnia kell a LaLiga elnökének felelőtlen intézkedéseire, amelyeknek indokolatlan gazdasági költségei vannak, és amelyek súlyosan károsítják a spanyol labdarúgás megítélését és hírnevét.”