Xavi: „Kőkeményen védekeznek, ezért meg kell becsülnünk az adódó lehetőségeket”

Az FC Barcelona a La Liga 16. fordulójában a Metropolitano stadionba látogat, ahol az Atlético Madrid lesz az ellenfél. A Barcelona már két éve nem tud nyerni a „matracosok” otthonában, és most sem lesz könnyű dolga, hiszen eltiltása miatt nem számíthat lengyel gólvágójára, Robert Lewandowskira, illetve Jordi Albára sem. Xavi azonban azt nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy megvan a módszerük az Atlético kőkemény védelmének feltörésére. A Barcelonának ezen a várhatóan nehéz mérkőzésen lehetősége lesz akár három pontra növelni előnyét a Real Madriddal szemben, hiszen a királyiak kikaptak a Villarreal vendégeként.

Vasárnap rangadó lesz Atlético ellen, és az új ellenfelet is kisorsolták a kupában (A Barça a harmadosztályú AD Ceuta FC csapatával találkozik majd, a Copa del Rey következő fordulójában, a legjobb 16 között – a szerk.)

„Most a holnapi meccsre kell koncentrálnunk, egy nagyon fontos mérkőzés vár ránk egy nagyon nehéz pályán. Nekünk kell irányítanunk a játékot és aktívabban kell fociznunk. Az előző mérkőzésen jól teljesítettünk, de sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. Szerencsénk volt a sorsolásnál, hiszen egy alsóbb osztályban játszó csapatot kaptunk, de nem szabad elbízni magunkat, hiszen az Intercity is nehéz perceket okozott az előző mérkőzésen.”

Nem zárják le idő előtt a meccseket

„Ez inkább mentális probléma, úgy gondolom, hogy a játék jó volt. Domináltunk és sok helyzetet alakítottunk ki. Amikor az ellenfeled fölé nősz, akkor le kell zárnod a párharcot. Sokkal erőszakosabbnak kell lennünk a kapu előterében. Úgy gondolom, hogy sokszor jobbak vagyunk játékban az ellenfeleinknél, de ennek a szerzett gólok számában is meg kell mutatkoznia. Kevesebb hibával kell játszanunk, és gólhelyzetben jobb döntéseket kell hoznunk.”

Holnap Robert Lewandowski nélkül lépnek pályára a Metropolitanoban. Ansu, Memphis és Ferrán játékra kész állapotban vannak, ki fog szerepelni a kilences pozícióban?

„Jordi és Robert kimaradnak az Atlético elleni keretből. 11 játékossal lépünk majd a pályára, hogy ki lesz a kilences, az majd kiderül. Sok lehetőségünk van, több játékosunk is képes alkalmazkodni, és más-más pozícióban játszani. Holnap meglátjuk.”

Ön szerint holnap kiderül, hogy hol tart a csapat? Bizonyíthatják, hogy valóban a Barça a Liga egyik nagy esélyese?

„Ez minden héten előjön. Önök kijelentik, hogy ez lesz a sorsdöntő mérkőzés, és most bizonyíthatunk. Biztos vagyok benne, hogy három hét múlva újra megkérdezik majd. Nézze, ez a soron következő mérkőzés, emiatt most ez a legfontosabb. Három pont sorsa múlik rajta, nem fog eldönteni semmit, de amennyiben győzünk a Metropolitanóban, az egy remek eredmény. Két éve nem tudunk itt nyerni, ez egy nehéz pálya, az ellenfél pedig nagyon erős. Cholo (Diego Simeone – a szerk.) kőkeményen védekező csapatot állított össze, ebben profik. Az utolsó két itteni mérkőzésünkhöz képest sokkal hatékonyabban kell játszanunk. Ez egy nagyon fontos találkozó számunkra, de nem ez fogja eldönteni, hogy ki nyeri meg a ligát.”

Mire számít holnap az Atléticótól?

„Cholo csapatai nagyon jól védekeznek és a kontrák tekintetében is kiemelkedőek. Általában 5-3-2-es, vagy 4-4-2-es felállásban lépnek pályára, de sokszor variálnak, ezért nehéz ezt megjósolni. Igazi „kaméleon” csapat, amely alkalmazkodik az ellenfeléhez. Nehéz megmondani mi fog történni, de fel kell készülnünk mindenre, egy biztos, hogy nehéz lesz. A védelmük majdhogynem tökéletes, ezért meg kell majd becsülnünk az adódó lehetőségeket.”

A téli átigazolási időszak

„Ahogy már mondtam, elégedett vagyok a jelenlegi kerettel. Ötleteltünk Mateuval, Jordival és az elnökkel, de elégedett vagyok a játékosokkal és a mutatott hozzáállásukkal. Számomra az is tökéletes, ha nem történik semmilyen változás, így is versenyképesek vagyunk.”

Ferrán és Ansu

„Ferrán talán egy kicsit jobban mozgatható a posztok között, mint Ansu. A játékuk hasonló, sok helyzetet alakítanak ki a csapattársak számára, ezt általában nem értékelik annyira, de mi tudjuk, hogy nagyon fontos. Ferrán nagyon intenzív védekezésben is, ebben talán különböznek kicsit. Mindkét játékos alkalmas arra, hogy a kilences pozícióban játsszon, akárcsak Memphis. Holnap fogunk dönteni ebben a kérdésben.”

Azt mondta, hogy szerencsések voltak a sorsolásnál, ennek ellenére lehetnek majd nehézségeik? (Az újságíró a Copa del Rey sorsolásra céloz – a szerk.)

„Egy nehéz pályán fogunk játszani. Nem lesz egyszerű túra, a versenynaptár olyan amilyen, de nem akarok kifogásokat keresni. Papíron mi vagyunk az esélyesek, de ezt bizonyítanunk kell majd.”

Jobban örülne, ha holnap João Félix nem játszana? (A portugál az Elche ellen kapott ütést a vádlijára, ami miatt kihagyta az Oviedo elleni kupamérkőzést – a szerk.)

„Nem, azt akarom, hogy a legjobbak legyenek a pályán, ha így győzünk, annak sokkal nagyobb az értéke.”

A Barcelonából hiányzik egy igazi vezér?

„Úgy gondolom, hogy vannak vezéregyéniségek a csapatban. Sok esetben nem kell ezt fitogtatni, megemelni a hangod, például ott volt Iniesta, aki nem volt harsány, de igazi vezére volt a csapatnak. Van olyan,, aki szavakkal fejezi ki magát, van olyan, aki a focin keresztül. Különbözőek vagyunk. Mindenki tudja a szerepét a csapaton belül, ezen a téren nincs problémánk.”

A csapat sokszor dominánsan játszik, de az Intercity ellen is láthattuk, hogy az egyéni hibák sokba kerülhetnek. Ezen lehet javítani az edzéseken?

„Vannak egyéni hibák, de sokszor inkább a csapat egésze hibázik. Olyan ez, mint a dominó effektus. Valaki mellényúl, vagy elmarad a letámadás, és ez elindít egy láncreakciót. Én is melléfogok néha. Próbáljuk bíztatni a játékosainkat, hogy magabiztosak legyenek és ne hibázzanak, de ez a focihoz tartozik. Előbb vagy utóbb mindenki hibázik, ahogy az ellenfeleink is. A mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk őket.”

Antoine Griezmann remek formában várja a találkozót. Mit gondol, milyen lesz számára a Barcelona ellen játszani?

„Nem tudom milyen élményekkel távozott innen, de azt igen, hogy az Atlético számára egy fontos játékos. Elemeztük a játékát, sokat van nála a labda és sok helyzetet alakít ki. Sokszor ő szervezi a támadásaikat, mindemellett remek passzokat oszt ki. Rajta fogjuk tartani a szemünket, mert nagyon veszélyesen játszik a támadóharmadban.”

Miután majdnem botlottak az Intercity ellen, a továbbiakban is rotálni fog, vagy a „hagyományos” kezdőt láthatjuk majd a pályán?

„Majdnem botlottunk…Érdekes megfogalmazás. (nevet) Szerette volna, hogy így legyen, ugye? (nevet) Mások továbbjutottak, a mi esetünkben arról szóltak a szalagcímek, hogy elkerültük a megaláztatást. (nevet) Mérkőzésről mérkőzésre haladunk, nem foglalkozunk még a következő heti meccsekkel, meglátjuk, hogy ez a találkozó milyen hatással lesz a játékosokra, gondolok itt például az esetleges sérülésekre.”

Egyes pletykák szerint Diego Alonsoval, november 7-én folytatott egy telefonbeszélgetést, ahol Ön azt mondta, hogy Araújo nem alkalmas még arra, hogy pályára lépjen a világbajnokságon. Egyes állítások szerint viszont képes lett volna a játékra. Ehhez kapcsolódóan kérdezném, hogy milyen szerepe lesz az Ön csapatában?

„Rendkívül fontos játékos számunkra. Kiváló védő, ráadásul igazi vezéregyéniség. Született középső védő, aki gyorsan reagál az esetleges hibákra, amikor előretoltan játszunk. A Diego Alonsóval folytatott beszélgetéseink gördülékenyek voltak és egyértelműek. Megegyeztünk, hogy várunk és a játékos állapotától függ majd a dolog, de végül Ronaldnak kell majd meghoznia a döntést, hogy játszik-e vagy sem. A legfontosabb, hogy már 100%-os, és felépült a sérüléséből. Az előző mérkőzésen remekül játszott, anélkül, hogy kellemetlenséget érzett volna. Valóban beszéltem a szövetségi kapitánnyal, de semmi probléma nem volt.”

Mit gondol a katari világbajnokságon látott „extra” hosszabbításokról?

„Ahogy már többször mondtam, a nettó (effektív) játékidőt támogatom, hogy megálljon a játék. Az óra megállításával véget lehetne vetni a szimulálásoknak és az egyéb időhúzásoknak, de sajnos nem én írom a játékszabályokat.”

Busquets esetleges hosszabbítása

„Meglátjuk majd, hogy mik lesznek a klub és a játékos benyomásai. Attól is függ, hogy milyen lehetőségeink lesznek az átigazolási piacon, amire hatással lesznek a Pénzügyi Fair Play szabályok. Sergio egy nagyon fontos játékos számunkra, ő az egyik kapitány. Rajta múlik, ez az ő személyes döntése, amit majd nagyban befolyásol, hogy milyen „termékeny” lesz számára a következő időszak. Júniusban majd lesz egy megbeszélésünk ezzel kapcsolatban.”

Holnap Busquets vagy Frenkie fog játszani?

„Meglátjuk, mindketten nagyon fontosak a számomra. Akár együtt is szerepelhetnek. Mindketten remekül tartják a labdát és dinamizmust adnak a játékhoz. Két nagyon okos, intelligens  focistáról beszélünk, akik jól látnak a pályán. Meglátjuk.”

Az Atlético ellen egy fizikálisan erősebb, vagy egy labdával ügyesebb belső védőpárost választana?

„Mivel ezzel tulajdonképpen a holnapi kezdőre kérdezett rá, nem mondhatok sokat. (mosolyog) Még a játékosok sem tudják az összeállítást, holnap meglátják.”

Pablo Torre jó teljesítményt nyújtott az Intercity ellen. Ez jelenthet neki további játékperceket a jövőben?

„Talán nem mindig vagyok igazságos, de próbálok fair módon viselkedni a játékosokkal és játéklehetőséget adni nekik. Azonban ez nehéz feladat. Érthető, hogy van olyan játékos, aki úgy gondolja, hogy nincs megbecsülve. Pablo remekül játszott, jól mozgott a vonalak között és a rögzített helyzeteknél is kiemelkedő volt. Pontosan passzol, a beadásai veszélyesek. Szerintem egyre többet lesz majd a pályán, és fontos játékossá fog válni.”

Bellerín szerződése lejár a szezon végén

„A helyzete hasonló, mint Busquets esetében. A teljesítményétől függ, még nincs kőbe vésve semmi. Érti a játékunkat, jól kommunikál a pályán, biztonságot ad hátul.”

Baldé

„Fontos játékos, sokat fog játszani. 24 játékosunk van, de fontos láncszem. Szeretnénk, ha folyamatosan játékban lenne.”