Pedri gólja döntött – Barcelona-Getafe értékelő

Xavi fiai minimális erő felhasználásával hozták a kötelező három pontot egy keményen védekező Getafe ellen egy olyan mérkőzésen, aminek vetítését egyes helyeken vallatásra alkalmas audiovizuális eszközként azonosíthatnák. A meccs képe végig nagyjából változatlan volt, a Getafe saját térfelén tömörülve – általában sikerrel – akadályozta meg, hogy helyzetekig jusson a Barcelona, míg a katalán egyesület veszélyes helyeken eladott labdákkal próbálta az elbóbiskoló nézők érdeklődését újra és újra felkelteni. Nem volt ez egyszerű mérkőzés sem labdarúgó, sem néző számára, de azért megpróbáltuk értékelni a játékosok teljesítményét, pontozni meg ezek alapján az elvek alapján szoktunk.

Egy Pedri-gól és más semmi: Barca-Getafe 1-0

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 8

Egy újabb clean sheet, ami lehetne elsősorban a védelem érdeme, de ezért ma este is megdolgozott a német kapus: Borja Mayoral közel kihagyhatatlan helyzetbe került vele szemben, de szerencsére megakadályozta, hogy Pedri érthetlen passzából helyzetbe kerülő Getafe gólt szerezzen. További bravúrokra nem volt tőle szükség, de végig magabiztos tudott maradni, így teljesen megérdemelten érte el a 13. kapott gól nélküli mérkőzését a bajnokságban.

Sergi Roberto: 6

Apróbb hibákkal tarkított mérkőzést láthattunk Sergi Robertótól, aki sem elől, sem hátul nem nyújtott extrát. Ebből a sémából egy helyezkedési hiba lóg ki, aminek könnyen Getafe gól lehetett volna a vége, de végül Carles Aleñá bepassza pontatlan volt. Az összkép nála pont olyan, mint maga a csapat a mérkőzésen: hibákkal ugyan, de hozta a kötelezőt.

Koundé: 8

Nem volt könnyű helyzetben Koundé, ugyanis a csapat rendre veszélyes helyeken szórta el a labdákat, azonban JK mellett nem lehetett ma elmenni. Emellett a passzjátéka is kiváló volt, többek között 20 passza volt a támadóharmadban. Érthetetlen, hogy miért nem őt vagy Ter Stegent választották a spanyolok a mérkőzés legjobbjának: a Barcelona kapusa mellett neki nagyban köszönhető a győzelem.

Christensen: 7.5

Egy félidőt kapott csak Xavitól, de abban a 45 percben nem találtak rajta fogást a Getafe játékosai. A barcelonai gól előtt pedig nem csak tökéletes ütemben lépett ki védelemből, hogy lenyúlja a passzt az ellenféltől, hanem a labdát egy érintésből ütötte is Raphinha elé, akinek így már „csak” jól kellett tálalnia Pedri elé. Xavi elmondása szerint kis kellemetlenséget érzett, csak remélni tudjuk, hogy semmi komoly, mert nagy szükség van a magabiztos játékéra.

Baldé: 6

Christensenhez hasonlóan ő is csak egy félidőt játszott, Xavi azonban őt taktikai okokból cserélte le Jordi Albára. Nem igazán találni hibát a játékában, de ma este a támadásokhoz sem igazán tudott hozzátenni, ami a rendkívül zártan védekező Getafe érdeme is.

Pedri: 7

Az este egyetlen gólját szerezte és tőle megszokott módon többször is ügyesen tartotta meg a labdát, de ezen kívül előre szinte teljesen veszélytelen volt. Szintén negatívum, hogy több labdát is veszélyes helyzetben adott el, amiből az egyik rendkívül nagy hiba volt és csak Ter Stegennek köszönheti, hogy a lehetőséget nem váltotta gólra Getafe.

Busquets: 6

Szokásához híven alig hibázott, amikor passzolni kellett, 106 kísérletéből 97 csapattárshoz került. Azonban volt egy szituáció, aminél nem csak a Barcelona veszélyes akcióját akadályozta meg körülményessége, hanem az ellenfél indíthatott belőle veszélyesnek tűnő kontrát. A 93. percben egy beívelésnél csúnyán lemaradt Latasáról, de mivel a védő nem tudott élni az ezüsttálcán kínált lehetőséggel, így végeredményen nem változtatott a Busquets könnyelmű védekezése.

Gavi: 6

A katalán csapat duplatüdejű pitbullját nem biztos, hogy szeretik a gyepmesterek, ugyanis megint felszántotta a pályát. Mindenhol ott volt és – természetesen – mindenkivel ütközött. A támadójátékhoz viszont ő sem igazán tudott sokat hozzátenni, de küzdése újra kiemelte a többször teljesen fásult középpályáról. Tőle szokatlan volt viszont látni, hogy az egyik kontránál mennyire nem foglalkozott az emberével, amiből gól ugyan nem lett, mert Borja Mayoral lemaradt Carles Aleñá beadásáról, de az egész helyzet kulcspillanata – SR helyezkedése mellett – az volt, hogy Gavi nem ment az emberével.

Dembélé: 6.5

A legtöbb veszély az ő játékában volt és nem rajta múlt, hogy Kessié nem tudta gólra váltani a francia szélső szólóját követő kiváló passzt. Sikeres cselből ő mutatta be a legtöbbet (3), ő alakította ki a legtöbb helyzetet (2) és Ousmane nyerte legtöbb földi párharcot (10) a mérkőzésen. Azonban két oka is van annak, hogy alacsonyabb értékelést kap: fontos szituációkban megint rendre rossz döntést hozott vagy pontatlan volt. Hiába agilis a játéka, ha a támadás megakad azután, miután elviszi három védő mellett, azokkal csak csatákat nyerhet a csapat, de háborút nem. A másik kiemelendő eset, hogy hatalmas köszönettel tartozik a VAR szobában ülő César Soto Gradonak, amiért nem jelezte a játékvezetőnek, hogy egyértelműen sérülés veszélyes megmozdulását legyen szíves megtekinteni a bíró sportárs. Csak a csodának köszönheti, hogy megúszta egy sárgalappal.

Ansu Fati: 4

Nem könnyű a helyén értékelni a mai teljesítményét, hisz ezen a mérkőzésen még maga Lewandowski is hasonlóan csak szenvedett volna a betömörülő védők gyűrűjében. Azonban még így is akadt három lehetősége, abból egyszer a saját lábára sarkazta a labdát, másiknál hosszan vette át, a harmadiknál pedig kilőtte a stadionból is a hosszú felsőre célzott labdát. Kifejezetten gyenge volt, de mentségére szóljon, a Getafe játéka ellen másnak is nehéz dolga lett volna a helyén és ami újra és újra bebizonyosodik, Fati nem középcsatár, de Lewa és Torres eltiltása, Memphis távozása miatt nem volt más opciója a posztra az edzői stábnak.

Raphinha: 6

Kis túlzással egy jó megmozdulása volt, abból pedig gólt szerzett Pedri. Természetesen ennyire nem volt rossz a brazil szélső, de a teljesítményének sokat mondó mutatója, hogy nyolcszor próbálkozott beadással, abból egy talált csapattársat. Cselei sem igazán sikerültek, többször volt pontatlan olyan szituációban, ahol egy egyszerűbb megoldás talán sikerülhetett volna, de a gólpassza nagyban javít az egyébként inkább negatív összképen.

Cserék:

Jordi Alba: 5

Arra a második félidőre állt be, ahol nem csak gólt, hanem focit sem nagyon látott a közönség. Mint a csapat többsége, úgy ő sem volt sem igazán kiemelkedő, sem nagyon rossz, egyszerűen megoldotta a feladatát. Egyszer sikeresen rúgott egy gyertyát, másik alkalommal pedig 18 méterre a kaputól egy suta mozdulattal eladta a labdát, ami az egyébként közel semleges összképet a negatív irányba tereli. Gólpassza talán lehetett volna, ha Fati jobb döntést hoz a laposan belőtt labdája után, azonban a helyzet kimaradt, így assziszt nélkül maradt a rutinos balbekk.

Eric García: 6.5

Szintén a szünetben állt be és csak azért nem hozta azt a szintet, mint Christensen, mert az ő labdaszerzéséből nem talált be Barcelona. Passzjátékban ma sem volt nagyon hiba, előre ívelt labdái is rendre embert találtak, ami a nehézkes labdakihozatal miatt nagy segítség volt a többször pontatlan középpálya számára.

Franck Kessié: 4

A jól sikerült kupamérkőzés után újra az a Kessié volt látható a pályán, aki igazából nem látható. Bő 30 percet kapott, ezalatt 17-szer ért labdába, ami egy középpályástól csekély szám főleg úgy, hogy a második félidőben is 66%-ban birtokolta a labdát a csapata. Dembélé nagyszerű passza után gólt is szerezhetett volna, de a labda átvétel során rosszul döntött, a lövése pedig nem volt pontos. Ha a télen nem, nyáron feltehetően új klubot keresnek majd neki.

Marcos Alonso: –

Vezetőedző: 

Xavi Hernández: 6

Jordi Alba taktikai okokból állt be, amit utólag nehéz lenne megmagyarázni, mert nem lett veszélyesebb a csapat a második félidőre. A győzelemhez hozzátartozik az is, hogy a Getafe egyik lehetőségével sem tudott élni, pedig több is akadt, így bár továbbra is szépen mutat a 6 kapott gól, azt remélhetőleg látja Xavi is, hogy ennél stabilabb védelemre van szükség komolyabb erőt képviselő gárdák ellen.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!