Tovább nyúlik a győzelmi széria, 50 pontos félszezon – Betis-Barcelona 1-2

Jó játékkal, nem túl jó helyzetkihasználással, a szokásos nagy mezőnyfölény mellett megérdemelten győzött a Barcelona a Real Betis otthonában Raphinha, Lewandowski és Koundé góljaival – kár, hogy utóbbi öngólként ter Stegen kapujába esett. A Barça ezzel folytatja a veretlenségi sorozatát, ami október óta tart és 50 ponttal zárja a félszezont. 

A Szuperkupa elődöntője után három héttel találkozott újra a két csapat egymással, ahhoz a találkozóhoz képest a Barcelonánál volt több változás, hiszen Xavi pont az akkori továbbjutás után kezdte el használni igazán a négy középpályással operáló rendszerét – Busquets, De Jong, Pedri és az új 6-os Gavi pedig most is újra a pályán volt. Raphinha neve is újdonság volt a kezdőben, aki Dembélé sérülése miatt a következő hetekben főszerephez juthat, mint elsőszámú helyettes – első ilyen meccsén pedig máris fontos szereplő lett.

A meccs első félideje komoly harcokat hozott a pályán, minden labdáért szinte élet-halál harc folyt, és itt ki kell emelni a Barça agresszivitását pozitív értelemben, mert ezúttal nem csak Gavi volt kemény, hanem a társak is. Az első 24 percben 12 szabálytalanságot sikerült összehozni a feleknek, azaz legalább kétpercenként állt a játék a pályán, de még éppen a sportszerűség keretén belül zajlott minden. Ezek mellett szerencsére volt futball is, szokásos katalán mezőnyfölénnyel, ami a félidő végére helyzetekben is fölénnyé érett, viszont a Betis is olykor odaért ter Stegen kapujához, főleg kontrákból.

Pedri, a cseles csávó

A hazaiak oldalán Luis Henrique és Borja Iglesias próbálkoztak, a legnagyobb helyzetük pedig egy kiváló Fekir passz és rendezetlen védelemre futás után érkezett, de Canalest végül az utolsó pillanatban tudta blokkolni Koundé. A Barça részéről az első félórában csak egy Pedri csodacselsorozatra és helyzetre futotta, majd a félidő végén jöttek még lehetőségek: Pedri egy szerencsés labda után ziccerben rúgta a kapusba a labdát, Raphinha lesről fejelt egy gólt, Gavi 10 méteres lövését pedig blokkolták a védők.


Raphinha lesgólja – ennyin múlt… 

Pedri aztán folytatta a szélmalomharcát a gólszerzéssel, mert a fordulás után is az ő lábában volt a vezetés, de Silva védte a lövését. A Barça egy fokkal egyébként feljebb kapcsolt a második félidőre, mert a letámadás intenzitás és a passzok sebessége is nagyobb lett, Pedri helyzet is ennek volt köszönhető és az is, hogy a 65. percben végre sikerült megszerezni a vezetést – egy olyan góllal, amit általában nem rúgni, hanem kapni szokott a csapat. Egy szabálytalanság után a reklamálással foglalkozó hazai játékosok mellett gyorsan elvégzett egy szabadrúgást De Jong, Baldé pedig a balszélen elrobogva találta meg a túloldalon érkező tökéletes ütemben érkező Raphinhát, aki közelről bepasszolt a kapuba, 0-1!

A Betis válaszul majdnem ziccerig vitte, de a támadók kipasszolták a labdát helyzetből lövés helyett, miközben a közönség hergelése mellett rendesen tűzbe jött szinte mindenki hazai és folyamatosan reklamáltak minden megmozdulást a pályán.


A Betis támadóinak reakciója, miután elszórakozták a helyzetüket… 

A Barça játékosai ellenben egy pillanatra sem ültek fel a provokációknak, Busquetsék csak simán kemények volt és nyerték meg így a legfontosabb párharcokat a középpályán. A csapat hozzáállása és akarása példaértékű volt, ami aztán meghozta a meccsek óta keresett „második gólt”: egy szöglet után Araújo lefelejt labdáját Lewandowski tette el a hálóba, 0-2!

Az időközben beállt Fati aztán elfejelte Lewandowski elől a potenciális harmadik barcelonai gólt, aztán amikor már írtuk volna, hogy végre hátra lehet dőlni, sikerült lezárni a meccset, Koundé egy szerencsétlen mozdulattal kapuba segített egy Betis beadást, 1-2!


Néha egész magasra tekerték a letámadást a fiúk…

Az utolsó percek így relatíve hoztak még izgalmat, szerencsére azonban Betis helyzetet nem – ez a katalán védelem ugyanis az elmúlt évek után végre elég stabil ahhoz, hogy ezt elérje. A Barcelona így újabb három pontot szerzett és megerősítette vezető helyét a tabellán, ráadásul emellett annak is lehetett örülni, hogy a csapat rendkívül magabiztos játékot nyújtott, pár megingást leszámítva (neveket nem említve persze, Koundé hibázott kettő komolyat) jól kontrollálta a meccset és a kidolgozott helyzetekből sikerült berúgnia eleget ahhoz, hogy egy kapott gól is beleférjen ezúttal.

Azt pedig csak halkan jegyezzük meg, a Barcelona 50 pontos félszezont zárt a Betis ellen győzelemmel – utoljára ilyet még Valverdével sikerült elérni a 2017-2018-as (végül majdnem veretlenül zárt) szezonban. Mondani sem kell, akkor bajnok lett a csapat és az előtte lévő öt alkalomból négyszer is, amikor legalább ilyen jól állt féltávnál a bajnokságban.

Real Betis – Barcelona 1-2 (0-0)
LaLiga, 17. forduló
Benito Villamarin
48.181 néző
Vezette
: Ricardo de Burgos Bengoetxea

Betis: Silva – Ruibal (Sabaly 78’), Pezzella, Felipe, Abner – Rodriguez, Carvalho (Guardado 63’) – Luiz Henrique (Rodri 77’), Fekir (Juanmi 63’), Canales – Iglesias (Willian José 77’).

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Christensen, Baldé – Pedri (Kessie 90’), Busquets, de Jong, Gavi (Ferran 84’) –Raphinha (Fati 81’), Lewandowski.

Gólok: Raphinha 65’, Lewandowski 80’, Koundé 85’ (öngól).

A whoscored.com statisztikái

***