Xavi: „Most nem igazán figyelem az átigazolási piacot, a Betis foglalkoztat”

A Barcelona szerdán pótolja elmaradt mérkőzését, melyet a Betis ellen vív. Az idegenbeli találkozóra Xaviék listavezetőként éreznek, és egy győzelemmel nyolc pontra növelhetik előnyüket a második helyezett Real Madriddal szemben. A katalánok vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében nyertek ellenük, mégis nehéz dolguk lesz Sevillában. A téli átigazolási időszak végéhez érve, a kérdések nagy része az esetleges új érkezőkre irányult. Héctor Bellerín elhagyja Barcelonát, így vele együtt három játékos távozott a csapattól, a szezon elejéhez képest. Ennek fényében már Xavi is előnyösnek találná, ha igazolna a klub, de azt mondta nem kell pánikolni, ha ez nem történik meg, ebben az esetben a B csapatra és az utánpótlásra is támaszkodhatnak.

Idegenben játszanak a Betis ellen. Hasznukra válhat az ellenük vívott Szuperkupa-elődöntő?

„Igen, hasznos tapasztalat volt. Pellegrini gyakran változtatja a stratégiáját, sikerrel. Nagyon rátermett együttes, akik ellen mindig nehéz játszani. Ők az egyik legjobb csapat a ligában. Labdával és labda nélkül is nagyon jól mozognak. Az olyan játékosok, mint például Borja Iglesias megteremtik a különbséget a pályán. Pellegrini remek munkát végez. A szuperkupa mérkőzésünk nagyon nehéz volt, holnap is erre számítok. Nálunk kell legyen a labda, ez lesz a kulcsa a mérkőzésnek. Folyamatosan támadnunk kell majd, és nyomás alatt tartani az ellenfelet, ha nem így lesz, azt az ellenfelünk kihasználja majd, és megnehezíti a dolgunkat. Bonyolult találkozó lesz a holnapi.”

A mai napon zárul a téli átigazolási időszak. Optimista a jelenlegi helyzettel kapcsolatban?

„Jelenleg korlátoznak minket a pénzügyi fair play szabályok. Héctor el akart menni, mivel többet szeretett volna játszani, ezt én tudomásul vettem. (Héctor Bellerín a téli átigazolási időszak végén a Sporting csapatához igazolt. A Barcelona egymillió eurót keres most az üzleten, amihez további egymillló euró adódhat a későbbiekben, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Jelenleg a Barça első csapatában nincs jobb szélső védő – a szerk.) Köszönünk neki mindet, mindig mindent beleadott a csapatért, és a segítségünkre volt. Gerard visszavonulásával, és Héctor, valamint Memphis távozásával hasznunkra lenne egy kis erősítés, de ki lehetne az? Nem egyszerű most a helyzet az átigazolási piacon, ráadásul ez az utolsó nap, már csak pár óra van hátra a végéig. Meglátjuk mit tehetünk, jó lenne, ha tudnánk igazolni.”

Gavit regisztrálhatják az első csapatba (A Spanyolországban működő, kereskedelmi bíróság, vagyis a Juzgados de lo Mercantil határozatban szólította fel a Spanyol labdarúgó-bajnokságot, hogy engedélyezze a játékos regisztrációját a Barcelona első csapatába – a szerk.)

„A jogi hátterével nem vagyok teljesen tisztában, de nagyon jó hír, ez alapján tudjuk regisztrálni Gavit. Ez az egyik célkitűzésünk volt ebben az átigazolási időszakban. A szövetség nem, de a bíróság megadta az engedélyt. Jó hír ez nekünk, és Gavinak is.”

Amennyiben nem történt volna meg a regisztráció, akár szabadon igazolhatóvá is válhatott volna

„Igen, emiatt is nagyon fontos volt. Az olyan fontos játékosok esetében, mint amilyen Gavi is, az ilyen kérdéseket fontos tisztázni. Úgy tűnik végre regisztrálhatjuk. Gavi nagyon őszinte személyiség, szerintem nem akar váltani. Jól érzi magát Barcelonában, remekül teljesít és boldog, nem tudom elképzelni, hogy távozik.”

Baldé és Araújo helyzete is függőben van. Izgulhatnak?

„Kívülről talán úgy tűnhet, hogy ez aggodalomra adhat okot, de én máshogy látom. Araújót és Baldét is elégedettnek látom, vérbeli culék. Természetesen az ő regisztrációjuk is kiemelkedő fontosságú.”

Amrabat neve többször felmerült az átigazolási időszakban a Barcelonával kapcsolatban. Kedveli a játékát? (Sofyan Amrabat marokkói középpályás. 26 éves, jelenleg a Fiorentina játékosa. Piaci értékét 25 millió euróra becsülik – a szerk.)

„Nem beszélhetek olyan játékosokról, akik nem nálunk játszanak, de remek focistának tűnik.”

A távozók és a sérülések fényében, van olyan csapatrész ami kiegyensúlyozatlan?

„A három távozó ellenére úgy látom, hogy kiegyensúlyozott a keret. Eddig logikus volt, hogy nincs szükségünk új játékosra, de Héctor távozásával ez változott. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a csapatunk versenyképes. Elégedett vagyok.”

Az Ön véleménye szerint milyen igazolások erősítenék a keretet?

„Ahogy már mondtam, elvileg nincs szükség erre. Amennyiben érkezik valaki, annak tényleges erősítést kell jelentenie, csak azért, hogy eggyel többen legyünk, nem kell leigazolni gyorsan valakit. Ha van ilyen játékos az remek, de ha nincs az sem probléma.”

Ousmane Dembélé sérülésével Raphinha több játékperchez juthat. Mit gondol, miben segítheti a csapatot a szezon második felében?

„A csapat egészének több gólszerzési lehetőséget kell kidolgoznia, és bátrabban játszania. Több kockázatot kell vállalnunk és határozottabbnak lenni. Ez nem csak Raphára vonatkozik. A Girona ellen sem voltunk elég összeszedettek a támadóharmadban. Az egy nagyon kemény meccs volt, ahol kevesebb lehetőségünk volt, mint általában. Ilyenkor több passzra van szükség, és jobban kell nyomnunk, bátrabban kell játszanunk. Ez az egész csapatra igaz. Rapha fontos számunkra, és én nagyon bízom benne. Ha nem tévedek 4 gólt szerzett, és kiosztott már 8 gólpasszt. (7 gólpasszt osztott ki – a szerk.) Ezek nem rossz számok. Bízunk benne, hogy így fogja folytatni.”

Ma láthattuk Lamine Yamalt az első csapattal edzeni. Ő is opció lehet? (Az FC Barcelona spanyol szupertehetsége, még csak 15 éves, de már az U19-es csapat tagja – a szerk.)

„Még nem, korai. Héctor hiányában kellett egy játékos, ezért edzett velünk. Nincs tervben, hogy felhívjuk az első kerethez.”

Pár napja még úgy tűnt, hogy a fair play szabályok nem engedik, hogy igazoljanak, de fordulat történt ennek tekintetében. Úgy tűnik van lehetőségük igazolni. Hogy tud így tervezni?

„Ahogy mondtam, nem igazán figyelem a piacot, most a Betis foglalkoztat. Meg kell tervezni a védekezésünket, és hogy milyen módon támadunk. Túl sokat beszéltünk eddig az átigazolási piacról, pedig a holnapi mérkőzés után, akár 8 ponttal is elhúzhatunk a második helyezettől. Ez az, ami most  a legjobban foglalkoztat. Visszatérve az átigazolási piacra, valóban lehet új érkező, ha erre lehetőségünk van a fair play szabályok mellett. Azonban ahogy már sokszor kérdezték, és én sokszor elmondtam, elégedett vagyok a mostani keretünkkel. Amennyiben nem lesznek érkezők nincs gond, tudunk felhozni játékosokat a B csapatból, vagy az U19-esektől, nincs ok az aggodalomra.”

Ansu Fati az elmúlt mérkőzéseken kezdő volt, elégedett a teljesítményével? Többet lép pályára csereként, mint kezdőként.

„Nagyon nehéz mérkőzéseken volt kezdő. A Metropolitanoban, a Getafe elleni otthoni mérkőzésünkön, és a Girona ellen idegenben. Ezek az ellenfelek nagyon keményen védekeznek, a védőik nagyon erősek. Az előző mérkőzésen jól teljesített, magasan letámadott, és sok lehetőséget dolgozott ki. Újra azt az Ansut láthatjuk, aki 100%-on teljesít, és ez így fog folytatódni a jövőben is, efelől nincs kétségem.”

Előreláthatólag Dembélé mennyi időre esik ki? (A francia támadónak a combhajlító izma sérült meg az előző, Girona elleni mérkőzésen – a szerk.)

„Ezt nem tudjuk. Ezzel a sérüléssel kapcsolatban nem lehet semmit megjósolni. Minden a rehabilitációtól és a játékos állapotától függ. Sok olyan sérülés van, amivel kapcsolatban azt tudtam mondani, hogy igen ez három hónap lesz, ilyen volt Araújo esetében is. Az ilyen izomsérülések esetében sok múlik a játékos szervezetén is.”

A La Liga elnöke (Javier Tebas, a Spanyol labdarúgó-bajnokság elnöke – a szerk.) régebben mindent elkövetett, hogy megakadályozza Messi regisztrációját, most Gavi esetében is ezt látjuk. Ön szerint a Barça „célpont”?

„Nem tudom, ez egy olyan kérdés, amit neki kéne feltenni. Egy sajtótájékoztatón megtehetik majd. Nem tudok rá válaszolni, én magam nem ismerem, párszor találkoztunk, ekkor köszöntem neki, de ennyi. Nincsen vele semmilyen személyes kapcsolatom.”

Kevesebb, mint 12 óra múlva a téli átigazolási piac bezárul. Lesz új igazolás?

„Nem tudom, nincsenek új hírek, se pletykák. Az egyetlen hír, hogy Héctor megkért minket, hogy engedjük el, mert többet szeretne játszani, ennek mi zöld utat adtunk. Ez az egyetlen hír.”

Dembélé sérülése hogy változtat a terveiken?

„Ez egy érzékeny veszteség nekünk, és neki is a legrosszabb pillanatban jött. Magabiztos volt, sokat játszott. Remek volt támadásban, de mindig visszaért védekezni is. Nehezen fogjuk megoldani a pótlását, de közösen mindent megteszünk azért, hogy ne legyen észrevehető a hiánya. Remek játékosaink vannak középen és a széleken, megoldjuk a helyettesítését.”

Önt bosszantja, hogy jogi beavatkozásra volt szükség Gavi regisztrációjához?

„Ahogy mondtam, ezeknek a dolgoknak a jogi hátterével kevésbé vagyok tisztában. Remek hír, hogy regisztrálni tudtuk, és számára is nagyon örvendetes. Ennyi.”

Még számít valami meglepetésre az átigazolások terén, vagy nyugodt este elé néz, nincs ami miatt aggódhatna?

„Nem aggódom, mert úgy gondolom nem lesznek érkezők, ha mégis, holnap még nem játszhatnak. Most arra koncentrálok, hogy a jelenlegi játékosaimat motiváljam, mert holnap egy nehéz pályán, egy nagyon kemény mérkőzés vár ránk. Nem foglalkozom az átigazolási piaccal most.”

Már többször mondta, hogy a csapatnak győznie kell, de fontos, hogy ezt jó játékkal érjék el. A győzelmek jönnek, a számok jók, de mi a véleménye a játékról?

„Az utolsó hat mérkőzést figyelembe véve, négy találkozón jól játszottunk, kettőn jobbak is lehettünk volna. Ilyen a foci. Az Espanyol ellen szép játékot mutattunk, de döntetlennel zártunk. A Girona ellen támadásban nem voltunk jók, mégis 1-0 arányban nyertünk. A cél, hogy szép játék mellett megnyerjük a mérkőzéseket. Fontos, hogy tartsuk a labdát, támadjunk és helyzeteket dolgozzunk ki, mindemellett nyerjünk. Ezt sajnos nem mindig sikerül összehozni. Arra törekszünk, hogy úgy játsszunk, mint a Real Madrid ellen, a 3-1-re végződött Szuperkupa-döntőben, az egy kiváló mérkőzés volt. Olyan nagy csapatoknak is szenvedhetnek, mint a Bayern, a Liverpool, vagy az Inter. Nehéz nyerni, minden bajnokság nagyon szoros, a mai futballban nincs olyan, hogy egy csapat kiemelkedik a többi közül.”

Egy holnapi sikerrel komoly nyomást gyakorolhatnak az üldözőikre?

„Mostantól minden mérkőzés egy döntő. A holnapi is az lesz. Intenzíven kell majd játszanunk, olyan hozzáállással, amit a Girona ellen is mutattunk, de jobban kell majd támadnunk, és több helyzetet teremtenünk.”

Pablo Torre

„Nincs változás vele kapcsolatban. Az első keret tagja, de a B csapatban is játszhat, ha nem jut elég lehetőséghez. Így egyeztünk meg, amikor hozzánk igazolt, ez nem változott. Nem akarom, hogy eligazoljon, mert úgy hiszem, hogy sok esetben szükségünk lesz rá.”

A csapat képes „szenvedni” a pályán. Ezt hogy értékeli?

„Jól teljesítünk nyomás alatt. A labdavesztések utáni letámadások tekintetében egészen kiválóak vagyunk.”

Nehéz beilleszteni a jobb szélső védőket

„Héctor esetében végül én döntöttem, több lehetőséget láttam Sergiben, Koundéban és Ronaldban. Nem egyszerű a Barcelonában szerepelni.”

Lucas Román (A Barça Atlétic friss igazolása. Az argentin támadó a jobb szélen és középen is bevethető a támadóharmadban. 1,2 millió ellenében igazolták, az argentin másodosztályban szereplő Ferro csapatától – a szerk.)

„Még csak most érkezett, de tegnap már velünk edzett. Remek bal lába van, hasznunkra lehet.”

Pedri

„Nagyon fontos, hogy a középpályások is felérjenek a kapu elé, ezt kérjük is tőlük és azt is, hogy játszanak össze a támadókkal a gólszerzés érdekében. Pedri képes a gólszerzésre, de Gavi és Frenkie is.”