Fontos mérkőzés a bajnoki Clásico előtt

Athletic-Barça előzetes

A Barcelona az Athletic Club otthonába látogat vasárnap 21 órakor a LaLiga 25. fordulójában. A Király-kupában mumus, a bajnokságban kevésbé az a baszk csapat, azonban a San Mamésben gyakran szenvednek ellenük a katalánok. A bajnoki rivális Real Madrid nyert ebben a fordulóban (vs. Espanyol 3-1), ezért a kilenc pontos előny megtartásához a gránátvörös-kékeknek győzniük kell.

A Barcelona a legutóbbi mérkőzésén egygólos győzelmet aratott a Valencia ellen. Az Európa-liga kiesés miatt a hétközbeni terhelés kiesett a katalánok számára, így egy hetük volt készülni az Athletic elleni találkozóra. Joan Laporta, a klub elnöke a hét során elmondta, hogy Xavi jövője – az El-kiesés ellenére – nincs veszélyben. Xavi azonban kiemelte, jelenleg nem az ő szerződéshosszabbítása a legfontosabb, hanem az, hogy jöjjenek az eredmények.

Laporta: “Már gondolkodtam Xavi hosszabbításán; nem késztet arra, hogy jobban kinyújtsuk a karunkat, mint az ingujjunkat”

A védelemben nem lesz ott Ronald Araújo, aki az előző összecsapáson piros lapot kapott, így egymeccses eltiltás vár az uruguayira. Érdekesség, hogy a topligák közül Spanyolországban osztják ki messze a legtöbb piros lapot, ennek okairól itt olvashattok többet. Araújo mellett Pedri és Dembélé játékára sem számíthat Xavi. A francia esetében megírtuk, hogy nagy valószínűséggel a következő fordulóban esedékes bajnoki El Clasicót is kihagyja, Pedri azonban egyre közelebb a visszatéréshez. Lewandowski már felépült, pályára léphet, szombaton kapta meg a játékengedélyt az orvosoktól.

Nem csak a gránátvörös-kékeknél, hanem az Athletic háza táján is akadnak kérdőjelek. Unai Simon achilles ín sérüléssel, míg Ander Herrera izomsérüléssel bajlódik. Inigo Lekue és Jon Morcillo szintén sérülés miatt, míg Oihan Sancet piros lapos eltiltás miatt nem játszik a Barcelona ellen. Az Athletic egyébként nincs jó formában. Az elmúlt egy hónapban nem nyertek mérkőzést, három vereség mellett egy Rayo Vallecano elleni gólnélküli döntetlen a mérlegük. Az elmúlt négy meccsükből háromszor még gólt sem sikerült szerezniük. Az eddig megszerzett 33 pontjuk a 9. helyre elég, azonban belátható közelségben (4 pont) van a hatodik, európai kupáindulást érő pozíció.

Érdekes a Barcelona és az Athletic egymás elleni mérlege. Az elmúlt években a Spanyol Kupában és a Spanyol Szuperkupában rendre megkeseríti a katalánok dolgát az Athletic. Az előző idényben az Athletic hosszabbításban búcsúztatta a Barcelonát a legjobb 16 között, míg 2021-ben a Szuperkupa döntőjében nyertek a baszkok- ezúttal is hosszabbításban – 3-2-re. A LaLigában azonban az elmúlt két találkozón egyaránt 4-0-ás Barça siker született. Főleg idegenben szenvednek a katalánok, ugyanis az utóbbi kilenc Bilbaóban rendezett mérkőzésből csak háromszor tudtak nyerni. Ez történt a két együttes legutóbbi egymás elleni összecsapásán.

Visszatekintés: Ernesto Valverde nem topedző, egyáltalán nem illett a Barçához, és gyakran a játékosok mentették meg

Athletic Club – FC Barcelona
LaLiga, 25. forduló
Estadio San Mamés, Bilbao
21.00
Vezeti:
Jesús Gil Manzano

Athletic Club: Agirrezabala – Oscar de Marcos, Yeray Álvarez, Inigo Martínez, Berchiche – Dani García, Vesga – Nico Williams, Muniain, Berenguer – Inaki Williams

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Christensen, Marcos Alonso, Balde – De Jong, Busquets, Kessié – Raphinha, Lewandowski, Gavi