70 perc játék után hátradőltek: Athletic Club – FC Barcelona: 0-1

A Barcelona győzelemmel zárta a LaLiga 25. fordulóját, miután idegenben 1-0 arányban verte az Athletic Club csapatát. A katalánok most sem kaptak gólt, így a bajnokságban továbbra is csak 8 találatot jegyeznek ellenük az ellenfelek, 25 fordulót követően. Mindezt úgy érték el, hogy a védelem egyik alappillére, Araújo eltiltás miatt nem léphetett pályára vasárnap. A gránátvörös-kékek kilenc pontos előnyről várhatják a jövő heti El Clásicót, de azon a mérkőzésen majd sokkal komolyabb teljesítményt kell letenniük az asztalra, mint tették azt vasárnap, az Athletic ellen.

A Barcelona ismét úgy érkezett ellenfeléhez, hogy komoly hiányzói voltak a védelemben, a középpályán és a támadóharmadban is. Araújo eltiltás miatt nem játszhatott, amit még az előző, Valencia elleni mérkőzésen begyűjtött piros lapjának köszönhetett. Pedri és Dembelé még nincsenek játékra alkalmas állapotban, felépülésükre várni kell. A vasárnapi mérkőzésre a Barcelona 4-3-3-as felállást választott és ahogy ennél a formációnál várható volt, sok beadással dolgoztak a katalánok. A védelemből kieső Araújo helyére Koundé húzódott be a jobb szélről, az ő pozíciójába Sergi Roberto került. Eltiltását követően, a középpályára visszatért Gavi, aki mellett Busquets és Frenkie de Jong játszott. Elől a Raphinha, Ferrán, Lewandowski trio kezdett. Az Athletic 4-2-3-1-es felállásban lépett pályára, akik támadásaikat a villámgyors Williams testvérekre alapozták. A San Mamés szurkolói félelmetes hangulatot teremtettek és minden tiszteletet mellőzve „Mafia” feliratú színes bankjegyeket dobáltak a pályára, utalva a Barcelona legújabb korrupciós ügyére.

https://twitter.com/samstreetwrites/status/1635018863514644480

A mérkőzés nagy részében a Barcelona akarata érvényesült és egészen a 70. percig a katalánok kézben tartották a meccset. Az első 15 perc kiegyensúlyozott volt, mindkét csapat letámadott és nagy iramban folyt a mérkőzés, majd a Barcelona szép lassan átvette az irányítást. Az első 10 percben rendhagyó módon távolról veszélyeztettek a katalánok, Busquets és Ferrán próbálkoztak. Az első veszélyesebb helyzet Lewandowski előtt adódott, akit Frenkie de Jong szöktetett, de a lengyel hosszan tolta meg a játszékszert, amit az Athletic kapusa, Agirrezabala még időben elcsípett. De Jong a 26. percben ismét remek beadással veszélyeztetett, mely a kapu jobb oldala mellett tekeredett el, nem tudott belefejelni egyik Barcelona játékos sem. Az első veszélyes Athletic helyzetre az 32. percig kellett várni, amikor Baldé labdavesztését követően Inaki Williams lőtt kapura, de ezt a próbálkozást Ter Stegen sikeresen kivédte. Az ezután következő szögletből Raul Garcia fejelt közvetlen közelről a kapura, ekkor a német hálóőr már tehetetlen volt, de a tapasztalt támadó fejese a felső kapufán csattant. A Barça ezután növelte a nyomást, ami a 46. percben góllá érett. Busquets a tizenhatos előterében egy remek testcsellel lerázta magáról Balenziagát, majd a jobb szélre passzolt Raphinhának, aki a gyengébbik, jobb lábával a kapu bal oldalába lőtte a labdát. A partjelző először lest intett, de a VAR megvizsgálta az esetet és felülbírálták a döntést. Így 1-0-ás eredmény mellett mehettek a csapatok az öltözőbe. A Barcelona az első félidőben kézben tartotta a mérkőzést, náluk volt a labda, 64%-ban.

Kép

 

A második félidő elején a gránátvörös-kékek hasonló intenzitással játszottak, mint tették azt az első játékrészben. Az 52. percben a villámgyors Baldé két védekező baszkot is maga mögött hagyott a bal oldalon és még az alapvonal előtt beívelte a játékszert, amit Lewandowski fejére rajzolt, de a lengyel mellé bólintott. A 68. percben lecserélték Ferrán Torrest, akinek a nevét alig lehetett hallani a mérkőzés első 10 percét követően. A helyére Kessié érkezett, akinek a beállásával Gavi kilépett a bal oldalra és innen támogatta a támadásokat. Az elefántcsontparti nagyon gyengén játszott, a 72. percben elaludt, és a mellette elfutó Berenguer szabadon törhetett a kapu felé, de lövésébe Christensen belelépett, így az elkerülte a kaput. A találkozó ezen szakaszában már az Athletic akarata érvényesült, a Barcelona teljesen kiengedte kezéből az irányítást. A katalánok nem támadták le a baszkokat, teljesen magukra húzták ellenfelüket. A 79. percben Muniain távoli lövését védte Ter Stegen óriási bravúrral. A 83. percben Xavi kettős cserét hajtott végre, Raphinha helyére Marcos Alonso, Sergi Roberto helyett pedig Ansu Fati érkezett. A Barcelona az utolsó negyedórában az életéért küzdött, teljesen beszorult saját kapuja elé. A 87. percben Frenkie de Jong vesztett labdát a középpályán, ezután Inaki Williamset indították, aki csak alig, de eltekerte Ter Stegen mellett a labdát és kiegyenlített. Azonban a VAR ismét közbeszólt. Frenkie de Jong labdavesztésekor Muniain kézzel ért a játékszerhez, ezért Gil Manzano érvénytelenítette a találatot. A videózás és a cserék miatt hét perces ráadás következett. A Barcelona még ezek után sem tudta kihozni a játékszert kapuja elől, csak védekezni tudott. A 90. percben lecserélték Gavit, aki látványosan sántított, mert egész mérkőzésen nagyon komolyan faragták.  A 94. percben káosz volt a katalán tizenhatoson belül. Inaki Williams, akit időközben kitoltak a jobb oldalra,  laposan beívelte a labdát a Barcelona kapuja elé, ám testvéréről, Nicoról kifelé pattant a játékszer, Yuri Berchiche elé, aki lőtt, de Ter Stegen ismét óriásit védett. A kipattanó Guruzetához került, aki a kapu irányába bombázott, ezt viszont Marcos Alonso blokkolta. Ezután a kettős sípszó következett. A Barcelona ugyanazt csinálta, mint amit az előző találkozókon láthattunk, egy kontrollált meccset engedett ki a kezei közül az utolsó húsz percben. Az megsüvegelendő, hogy az előző szezonokhoz képest, az ilyen nehéz találkozókat, ha szenvedve is, de meg tudják nyerni a katalánok, azonban az elit csapatok ellen ilyen mentalitással nincs esély, ez megmutatkozott a nemzetközi porondon is. A találkozó legjobbjának, teljesen megérdemelten, Ter Stegent választották.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1635048670893670401

A katalánok március 19-én a Real Madridot fogadják majd a Spotify Camp Nouban. Ekkor már Araújo ott lehet a védelemben, aki nagy erősítést jelent, de Dembélé és Pedri játéka még mindig kérdéses. Ha vissza is térnek, a nagy kihagyást követően még biztos nem lesznek csúcsformában. A legfontosabb viszont az lenne, hogy helyzetkihasználásban és mentalitásban fejlődjön a csapat és akkor még a lefújás előtt le tudnák zárni a mérkőzéseket. A Madrid biztosan extra motivált lesz a találkozón, hiszen hat pontra csökkenthetnék hátrányukat az éllovassal szemben, ezért a Barcelonának is legjobb arcát kell majd mutatnia a mérkőzésen.

FC Barcelona – Athletic Club 1-0 (1-0)

LaLiga 25. forduló

San Mamés, Bilbao, nézőszám: 49741 fő (új rekord)

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto (M. Alonso, 84.), Koundé, Chistensen, Baldé – Frenkie de Jong, Busquets, Gavi (Alarcón, 95.) – Raphinha (Ansu Fati, 83.), Lewandowski, Ferrán Torres (Kessié, 68.)

Athletic Club: Agirrezabala – De Marcos (Capa, 84.), Vivian, I. Martínez, Balenziaga (Berchiche, 70.) – D. García, Vesga (Zarraga, 64.) – N. Williams, Raúl García (Muniain, 64.), Berenguer (Guruzeta, 84.) – I. Williams

Gól: Raphinha 45+1′

Sárga lapok: Inaki Williams 30′, Zarraga 86′, illetve Roberto 76′