Xavi: „Pedri nem játszhat? Játszottunk már jól néhány játékos hiányában, egyedül ez a Madrid elleni elődöntő első felvonásán nem sikerült”

Xavi így várja az első hazai El Clásicóját a Barcelona kispadján

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Real Madrid elleni bajnoki mérkőzés előtt elmondta, hogy bár egy esetleges győzelemmel 12 pontos előnyre tehetnének szert a bajnoki tabellán, de összességében nem ez a találkozó dönt a bajnoki cím sorsáról, mert még mindkét csapatra várnak nehéz összecsapások ezután, és hogy nagyon motivált, mert az első hazai El Clásicóján irányíthatja a csapatot. Emellett szóba került még Raphinha formajavulása, Araújo labdakezelésének fejlődése és Pedri hiánya is.

Milyen meccsre számítasz?

„Olyan mérkőzést képzelünk el, amelyen megpróbálunk nagyobb dominanciát elérni, mint a legutóbbi mérkőzéseinken. Szeretném, ha nálunk lenne a labda, de erősnek tartom az ellenfelünket, akik fizikailag sokat fejlődtek. Elöl nyomást fognak gyakorolni ránk. Soha nem lehet tudni, mit hoznak ezek a meccsek, de én azt várom, hogy nyomást fognak ránk gyakorolni.”

Mi történt Pedrivel?

„Nagyon feszült volt, volt kockázat, és tegnap kellemetlenséget érzett a lábában. Ez egy olyan meccs, ahol mindenkinek száz százalékos állapotban kell lennie, így inkább pihentetjük, ameddig felépül. Nem ez a mérkőzés dönt a bajnoki cím sorsáról, persze fontos három pontot szerezhetünk, ha nyerünk, de nem ezen múlik minden. Amit nem akarunk, az az, hogy két hónapra elveszítsük Pedrit.”

Tudtok úgy játszani, mint a Szuperkupában Pedri nélkül?

„Ez a célunk. A Copa del Rey elődöntő első felvonásán inkább ők irányítottak, és mi azért dolgoztunk, hogy ezt kompenzáljuk. Meglátjuk, hogy tudunk-e javítani.”

A Barcelona a holnapi mérkőzés esélyese?

„Ötven-ötven százalék, de talán egy kicsit nagyobb az előnyünk, mert hazai pályán a saját szurkolóink előtt fogunk játszani, azonban minden nagyon kiegyenlített.”

Ez egy olyan Clásico, amely eldöntheti a bajnoki cím sorsát?

„Ha nyerünk, akkor az egy nagy csapás lesz a Real Madrid számára, de nem ez a meccs dönt mindenről, mert még van 12 bajnoki hátra. Lesznek még begyüjthető pontok és nehéz meccsek.”

Különleges, hogy edzőként először irányíthatod a csapatot otthon a Madrid ellen?

„Nagyon motivált vagyok, nagyon nagy Barcelona-szurkoló vagyok, a hazai pálya előnyt jelenthet. Ezek a meccsek motiválnak, és szeretem őket. Különösen izgatott vagyok.”

Miért annyira hatékony Araújo játéka Viníciusszal szemben?

„Gyors, erős, határozott… nagyszerű játékos, aki szeret védekezni, vezéregyéniség és agresszív. Jelenleg ő a világ egyik legjobb védője. Vinicius a különbséget jelentheti, nagyon kedvelem őt, rendkívüli értéke a Madridnak.”

Van valami mondanivalód Diego Simeone szavaival kapcsolatban [az Atlético vezetőedzője elmondta, hogy úgy látja, mostanában más csapat is sorra 1-0 arányban húzza be a mérkőzéseit, aminek kimondottan örül – a Szerk.]?

„Nem fogunk változtatni a stílusunkon. Nem fogunk védekező felfogással pályára lépni egy mérkőzésen. Az már más kérdés, hogy mi történik akkor, amikor a letámadásunk nem jelent gondot az ellenfélnek. Amennyiben visszamegyünk a klub történetében, láthatjuk, hogy az első trófeánkat az európai kupaporondon 1-0-ra nyertük Koeman góljával, és akkor senki sem beszélt stílusról. Egy dolog az eredmény és egy másik a stílus. Engem nem aggasztanak a szavai, és a legnagyobb tisztelettel vagyok Cholo iránt.”

Úgy gondolod, hogy van egy külső kampány, ami a klub becsületét próbálja befolyásolni?

„Természetesen abszolút egyetértek Laporta szavaival. Amit az elnök mond, az magától értetődő.”

El tudod képzelni, hogy a nyomás befolyásolhatja a csapat teljesítményét?

„A nyomás mindig rajtunk van, hogy nyerjünk, és a tabella miatt most nagyobb a nyomás rajtuk, de rajtunk is. Ők a második helyezettek.”

Mi volt a kulcs a Raphinha számára?

„Nagyszerű személyisége van. Még a rossz pillanatokban is ellenáll a kritikának és lázad. Nagyon erős, és sokat profitálunk a játékából. Nem könnyű az első évben változást elérni. Megérdemli a bizalmat. Nem beszéltem még arról, hogy nem került be a brazil válogatott keretébe, így ez jó nekünk, mert pihenhet.”

Hogyan különíted el a pályán kívüli történéseket a mérkőzéstől?

„Természetes módon. Nem beszélünk a Negreira-ügyről. A mérkőzésekre koncentrálunk, és megpróbálunk természetesek lenni. Semmi mást nem csinálunk.”

A játékosok úgy gondolják, hogy feltételekhez van kötve a csapat jó teljesítménye?

„Néhány játékos hiányában is tudunk jól játszani. Vannak fontos játékosok, de játszottunk már jól nélkülük is. Csak egy mérkőzésen nem sikerült, ez pedig a Bernabéuban rendezett elődöntő volt.”

Ismét Araújo lesz a jobbhátvéd, Koundé pedig a középhátvéd?

„Más meccseken már megtettük ezt, a pozíciójuk szükség esetén felcserélhető és alkalmazkodnak ehhez.”

Véletlen, hogy mindkét csapat jobban teljesít vendégként ezeken a meccseken?

„Lehet, hogy a hangulatból adódik egy kis plusz löket, de beszéljünk arról, hogy milyen nehéz legyőzni egy olyan csapatot, mint a Madrid, akik a Bajnokok Ligája címvédői, és akik nagyon jól játszanak.”

Örülnétek, ha 1-0-ra nyernétek?

„Mi a helyzet az 1-0-val? Ha választanom kellene, akkor inkább a 4-0-át vagy az 5-4-et választanám, de a Real Madrid ellen nagyon nehéz gólt szerezni. Fantasztikus eredmény lenne, csodálatos lenne.”

Izgatottabb hangulatra számítasz a szokásosnál a Camp Nouban?

„Nem fognak elbizonytalanítani minket, stabilabbak vagyunk, mint valaha. Versenyezni fogunk és megpróbálunk nyerni.”

Fáj, ha az emberek megkérdőjelezik a csapat által elért sikereket?

„Nem, hadd mondjanak, amit akarnak. Törvényes módon nyertünk. Ha azt gondolnám, hogy a bírók miatt nyertünk, hazamennék.”

Hogyan javult Araújo labdakezelése?

„Videón nézi vissza a teljesítményét. Ezek segítettek neki abban, hogy megtalálja a legjobb megoldást bizonyos helyzetekben. Korábban nem dolgozott rajtuk. Ő profi. Nagyon könnyű őt edzeni.”

Nehéz a játékosoknak a földön tartani a lábukat ilyen helyzetben?

„Nem, mert természetesnek vesszük ezt. Motiváltak vagyunk, mert 12 pontos előnyre szeretnénk szert tenni, és nagyon fiatal játékosaink vannak, akik még soha nem nyertek La Ligát.”

A döntetlen is elég a Real Madridnak?

„Talán ez arra készteti őket, hogy támadóbbak legyenek, és izgalmasabbá tegyék a meccset a nézők számára, és talán nekünk is, de ismétlem, hogy a legjobb formánkat kell nyújtanunk.”

***