Xavi: „Nagyon elégedett vagyok, a csapat mindent kiadott magából”

Xavi Hernández a 2-1 arányban megnyert El Clásico után válaszolt az újságírói kérdésekre, a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. A katalánok 12 pontra növelték előnyüket a bajnokságban a Real Madriddal szemben, de Xavi szerint még nem lefutott a LaLiga, a továbbiakban is koncentráltnak kell maradniuk. Köszönetet mondott a csapatot támogató szurkolóknak, akik remek hangulatot teremtettek a Spotify Camp Nouban. A spanyol tréner szerint ki kell élvezniük a pillanatot, de nem dőlhetnek hátra, mert még nincs vége a szezonnak. Az újságírók kérdezték az ellenfél által kérdésesnek tartott leshelyzetről. Xavi szerint egyértelmű volt a szituáció és a jobb csapat nyert.

Eldőlt a bajnokság?

„Nem, mivel még 12 mérkőzés van hátra a sorozatból. Ez egy nagyon fontos győzelem volt, ráadásul egy Clásicón. Jobbak voltunk, domináltunk, több tiszta helyzeteket dolgoztunk ki. Nagyon elégedetten távozok, a csapat mindent kiadott magából. Sokat ér ez a győzelem nekünk, önbizalmat ad és a morálnak is jót tesz. Nagyon jók voltunk.”

A mérkőzés

„Több lehetőségünk volt és kézben tartottuk a mérkőzést. Az érvénytelenített gól előtt zavar volt a kapunk előtt, de összességében jobbak voltunk a Real Madridnál. Szerintem az volt a kulcsa az egésznek, hogy minimalizáltuk a labdavesztéseket. Nem engedtük, hogy lekontrázzanak minket. Nagyon koncentráltak voltunk és a találkozó nagy részében domináltunk. A Real Madrid nagyon erős, a második játékrészben szenvedtünk. Nagyon elégedettek lehetünk, egy igazságos győzelmet arattunk, jobbak voltunk. Az előző mérkőzésen ők dominálták a játékot, de ma mi voltunk erősebbek.”

Sergio Roberto

„Nem tudom mit is mondhatnék még róla, egy másik csapatban sztár lenne, itt viszont a kritikák kereszttüzében van. Ő egy igazi példakép. Ma mindent jól átlátott, és remekül teljesített. Nem is tudtam, hogy ő lett az MVP, nagyon örülök neki. Az utolsó pillanatig vártam a döntéssel, hogy Sergi Roberto, vagy Kessié kezdjen. Végül jól jött ki a dolog, mindketten gólt lőttek és ők voltak a nyerőemberek.”

Ferrán becserélése

„Rafa mindent kiadott magából, ezért szerettük volna, hogy Ferrán beálljon, attól függetlenül, hogy milyen ítéletet hozott a VAR.”

12 pontos előny

„Még nem dőlt el semmi. Nem érezzük, hogy mi lennénk a bajnokok. Ez csak egy lépés előre, de nagyon örülök a játékosaimnak. Remek most a hangulat. Nem értékeljük eléggé, amit letettek az asztalra. Kiváló teljesítményt nyújtanak egy komoly bajnokságban. Minden labdáért küzdenek, szenvednek, büszke vagyok arra, ahogy játszanak… ezt értékelni kell.”

A Camp Nouban uralkodó hangulat

„Az egyik legjobb volt, mióta itt vagyok, de eszembe jutott a Bayern ellenni 0-3-ás vereség is, amikor a szurkolóink a végsőkig velünk voltak. Megérdemeltek egy ilyen győzelmet. Franck találatánál libabőrös lettem. A mai napot ki kell élveznünk.”

A mérkőzés utolsó szakasza

„A leshelyzet egyértelmű volt. Megleptek Ancelotti szavai. Tisztán látható volt, nincs vita. Úgy gondolom jobbak voltunk és igazságos eredmény született. A 0-1 is igazságtalan lett volna. A csapat mindent kiadott magából és ez büszkeséggel tölt el.”

Eufória

„Az öltözőben nagy volt az ünneplés. Az előző évben 13 pontos hátrányunk volt, ezért értékelnünk kell a dolgokat. Még csak egy szuperkupát nyertünk, a bajnokság pedig a kezünkben van. Elégedettek lehetünk, de nem dőlhetünk hátra, mert még sok van vissza a bajnokságból.”

VAR

„Nevetséges, ha ma is a VAR lesz a fő téma. Egyértelmű leshelyzetet láthattunk. Egy olyan mérkőzést nyertünk meg, ahol egyértelműen jobban játszottunk. Kessié gólja igazságot szolgáltatott. Szerintem nagyon jó, hogy a VAR létezik, nélküle nehezebb lenne a játékvezetés. Így sokkal igazságosabb. Egyértelmű, hogy van-e leshelyzet és az is, ha nincs, ezért vagyok meglepődve.” (Sokan, köztük a Madrid vezetőedzője, Ancelotti is kérdésesnek tartja Marco Asensio góljának érvénytelenítését, leshelyzet miatt – a szerk.)

A sérültek

„Büszke vagyok arra, ahogy a csapat működik. Nem csak Lewandowskiból, Pedriből, vagy Dembéléből áll a keret. Nagyon éretten és koncentráltan játszottunk. Visszajöttünk egy olyan a mérkőzésbe egy olyan helyzetből, ahol máskor talán szétestünk volna. Nagyon büszke vagyok.”

Pedri és Dembélé

„Minden attól függ, hogy érzik majd magukat. Akkor fognak visszatérni, ha 100%-osak lesznek.”

Kessié

„A Barçánál mindenkit érhetnek kritikák. Nagyon örülök neki és Sergi Robertonak is.

Az előző Clásicók

„Nagyon jól alkalmaztuk a magas letámadást, élesek voltunk. Az egyenlítő gól jókor jött. Domináltuk a játékot. Minden mérkőzés más és más. Mentálisan nagyon erősek voltunk. Kulcsfontosságú győzelem volt ez a játékosoknak.”

Laporta

„Nagyon boldog volt, megölelt. Mindketten nagyon örültünk.”

A védelem

„Jelesre vizsgáztak a mai napon. Jules remek teljesítményt nyújtott, Andreas, Baldé és Ronald pedig semlegesítették Viníciust. A bekapott gól egy szerencsétlen helyzetből adódott.”