Xavi: „Ha nyerünk, akkor is kell még 16 pont a Liga megnyeréséhez”

Az FC Barcelona mestere a Girona elleni bajnoki előtti sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire

A Real Madrid szombati botlásával (A Villarreal 2-3-ra nyert a Bernabéuban) akár 15 pontra is növelheti a különbségét az FC Barcelona a bajnoki versenyfutásban a második helyen álló fővárosiak előtt. Xavi a mérkőzés előtt beszélt a csapat mentális állapotáról a szerda esti 0-4-es madridi győzelemmel zárult kupatalálkozót követően, szóbakerültek a bajnoki esélyek, valamint Ez Abde kiváló formája is.

Hogyan készülnek a hétfő esti mérkőzésre a Madrid elleni vereség tudatában?

„Már a Madrid elleni meccs előtt is fontosnak gondoltuk ezt a mérkőzést. Az, hogy 15 pontra elléphetünk, még fontosabbá teszi. Nagyon jó lehetőség, nem bukhatjuk el. Kiválóan szereplünk a bajnokságban. Ez egy újabb lépés lehet számunkra, most kiemelten fontos lenne. Azonban tudjuk, hogy a Girona nem egyszerű ellenfél, Míchel kiváló munkát végez. Olyan csapatról beszélünk, amelyik nagyon jól kezeli a labdát, de hátul is megállja a helyét. A Madrid elleni vereség csak jobban motivál.”

Milyen a csapat lelki állapota?

„Végül megvizsgáltuk, mi miért történt. Voltak pontosságbeli hibáink, különösen az első félidőben. A Madrid egy olyan csapat, amelyik megbünteti a hibáidat. Amikor kiestünk a BL-ből, a liga megnyerését tűztük ki célul. Ez a legigazságosabb sorozat.”

Mi lehet a fő oka az idei vereségeknek? A sérültek, vagy az, hogy nem versenyképes a csapat?

„Nem foghatjuk rá a sérültekre. A kudarcainkból kell építkezni, ez egy ilyen eset volt. Ha jövőre találkozunk a Madriddal, agresszívnek és érettebbnek kell lennünk, nem követhetünk el ennyi hibát. Versenyképesek vagyunk, de jogos az, hogy a nagyobb meccsekhez nem értünk meg eléggé.”

Mik a fő okai, hogy ekkora különbség alakult ki?

Meg kell még nyernünk a Ligát, meg kell nyernünk a meccseinket. Ha így folytatjuk, nem fogunk nyerni, oda kell koncentrálni, vissza kell térnünk a jó eredményekhez. Remek első meccsünk volt a Madrid ellen, de nem volt elég semmire.”

Hogy látja Abdét?

„Nagyon jól használja ki a kölcsönben töltött időszakot, jól jött neki. Különbséget jelent. Nagyon elégedettek vele Pamplonában, és ez számít. A Barçában minden meccsen a vasárnapi formáját kell hoznia. Nagyon fontos láncszem lehet a jövőben.”

Mi kell még ennek a csapatnak, ha még csak épül?

„Több idő. Ha ezalatt az idő alatt nem nyertünk volna semmit, nem lenne idő. Azonban megnyertük a szuperkupát, elég jó úton járunk a bajnokság megnyerése felé is. Nagyon fiatal csapatunk van, amit továbbra is építünk. 2-3 éven belül már ez nem lesz így. Viszont már így is nyertünk egy trófeát, és közel járunk a másodikhoz.”

Miben lehetne fejlődni?

„Sokmindenben. érettebbnek kell lennünk, hatékonyabbnak kell lenni a párharcaink során, kihasználni a momentumainkat… A United, a Madrid és az Inter is kihasználta a saját momentumait. Mi nem tudtuk, úgyhogy a következő szezonban újra megpróbáljuk.”

Ha így folytatják, megközelíthetik a száz pontot, és történelmi különbséggel lehetnek bajnokok. Odafigyel azokra a hangokra, akik egy erőtlen bajnokságról beszélnek?

„Ezt a harcot elveszítettük. Nem tudom befolyásolni, hogy mit mondanak, vagy mit nem. Tudjuk, hogy honnan indultunk, és ha megnyerjük a ligát, egy jó szezon lesz a hátunk mögött. Bentről nézve ezt értékelem. Az, hogy kívülről ki hogy érzi, arra nincs hatásom. A vezetők, a stáb és a játékosok is nagyon nagyra értékelik.”

Milyen érzése van Busquets kapcsán?

„Számomra Busi alapvetően fontos. Ő egy tükör. Nem csak a futballt illetően, hanem az öltöző fejlődését illetően is. Szeretném, hogy folytassa, de teljesen meg tudom érteni. Ha nyerünk, trófeákkal a kezében tud távozni, és jó pillanatban tenné ezt meg. Nekem is voltak kétségeim. Nehéz, mert próbálom meggyőzni, hogy folytassa.”

Beszéltek már a jövő Barcelonájáról?

„Igen, minden nap összeülünk a témában. Ez a megbeszélés nem volt sürgős. A szezon végén döntéseket kell hoznunk. Nagyon jól jön nekünk ez a liga, kiemelten értékesnek találjuk, és nem ez a legjobb pillanat az igazolásokról beszélni.”

Miért épülnek fel ilyen lassan a sérültek?

„Nincsenek jó hírek. A visszatérésekkel kapcsolatos hírekre gondolok.”

Érzi, hogy a csapat kiegyensúlyozatlan?

„Nem hiszem. Megnézve az utóbbi meccseket, sok jó dolgot letettünk az asztalra. Balde fejlődik, Ferrán, Ousmane… Azt gondolom, hogy nyugodtabban játszva jobb döntéseket hoznak a támadó harmadban.”

Milyen a védők lelkiállapota a kupában kapott gólok után?

„A csapat jól érzi magát, túllendültünk az eseményeken. Ezt a trófeát elvesztettük és most a ligára kell koncentrálni. A BL-kiesést követően ez volt az elsődleges cél, és erre is fókuszálunk, felkészülten vágunk neki.”

A Madrid megszerezheti még a bajnoki címet?

„Ha így alakul, az a mi hibánk. Ha 15 pont előnyünk van, semmi nem dőlne el, de látványos különbség lenne. Amit a Madrid tesz, vagy nem tesz, nem tudom. Számunkra kiemelkedő lenne. Ha nyerünk, akkor se dőlne el, mert még 16 pontot kell gyűjtenünk. Semmi sincs még eldőlve. A holnapi egy fontos próbatétel.”

Fizikailag rendben van a csapat?

„A mi csapatunk fut a legtöbbet, emellett nekünk van a legtöbb sprintünk és a legtöbb erőfeszítést is mi tesszük. Minden tekintetben elsők vagyunk, és a többi csapatnak is vannak sérültjeik. Itt ez számít igazán, nem? A liga megnyerése egy elképesztően fontos dolog. Stabilitást ad. Zidane mondta, hogy a BL után a cél a liga megnyerése. Mi a történelmünk során ötször nyertünk Bl-t, ezért ez kötelező lenne a számunkra. Remek, de a liga kiemelkedően fontos. Nagyon jó, amit csinálunk. És közeledünk hozzá.”