A védelem a Barça legfőbb fegyvere ebben a szezonban a Ligában, számos rekordot megdönthetnek

Ebben pedig a védelem mellett Ter Stegennek is hatalmas szerepe van

Ha valamivel elégedett lehet Xavi Hernández ebben a szezonban, akkor az a csapat védekezése, legalábbis ami a spanyol bajnokságot illeti. A gránátvörös-kékek mutatója a kapott gólokat és a kapott gól nélküli találkozókat tekintve egészen döbbenetes, és jó úton haladnak afelé, hogy megdöntsenek minden létező hazai, sőt a nemzetközi futballban is fellelhető rekordot. Az elmúlt héten írtunk arról, hogy a csapat támadójátéka mostanában nem az igazi, most viszont a csapat védelmét helyezzük előtérbe.

Kezdjük azzal, hogy messze a Barcelona kapta a legkevesebb gólt az öt európai topligát figyelembe véve ebben a szezonban (29 mérkőzésen mindössze 9-et). Ráadásul ebből a 29 meccsből Ter Stegen 22 alkalommal kapott gól nélkül tudott zárni, a legutóbbi három meccsen zsinórban. Sőt, a Camp Nouban még egyetlen játékos sem tudott gólt szerezni akcióból a német kapussal szemben: a két gól közül, amit eddig hazai pályán kapott, az egyik egy büntető volt, amit Joselu értékesített, a másik pedig Ronald Araújo öngólja, amikor a március 19-i Clásicón sikertelenül próbálta oldalra fejelni Vinicius keresztlabdáját.

Tény, hogy a Real Madrid az a csapat, amely támadásban a legtöbb kárt tudta okozni a katalánoknak, az első bajnoki mérkőzésen háromszor is bevették Ter Stegen kapuját, míg a csapatok második találkozása alkalmával a Ligában egyszer, így a Barcelona kilenc kapott góljának közel felét (négyet) a Real Madrid szerezte.

Jelenleg a Barcelona védelmének teljesítménye szélesre tárja a kapukat, hogy megdöntsék a spanyol futball történetének rekordját a kapott gólokat nézve egy teljes szezonban: a legjobb mutatóval a Deportivo rendelkezik, amely az 1993/94-es idényben 18 gólt kapott 38 meccsen Paco Liaño vezetésével, ezt a bravúrt Jan Oblak az Atléticóval a 2015/16-os idényben lemásolta, de ez szinte biztosan megdől ebben a szezonban. Már csak kilenc meccs van hátra a szezonból, és feleannyi gólt kapott Ter Stegen, mint az előbb említett két kapus akkor.

Ezek a számok annyira látványosak, hogy akár még más, korábbi európai csapatokhoz is felérhetnek, vagy túlszárnyalhatják azokat, amelyeknek a védelem volt a legfőbb fegyvere. Mourinho Chelsea-jéről (2004/05) és Capello Milanjáról (1993/94) beszélünk, amelyek egy teljes idényben „csak” tizenöt gólt voltak képesek kapni. Jelenleg nagyon is megvalósíthatónak tűnik az, hogy a Barcelona javítson ezeken a rekordokon.

Azonban már nehezebbnek tűnik a Cagliari 1969/70-es szezonban elért európai rekordja: az olasz csapat mindössze tizenegy gólt kapott egy teljes idényben. Ennek a mérföldkőnek az eléréséhez Ter Stegennek a következő kilenc mérkőzésen mindössze két gólt kellene kapnia.

A német kapus korábbi csapattársa, Claudio Bravo rendelkezik jelenleg a legtöbb kapott gól nélküli meccsel a Barcelona történetében egy adott idényben (24), azonban Ter Stegen a jelenlegi 22-es mérlegével nagyon valószínűnek tűnik, hogy utoléri, sőt, meg is előzi a chilei kapust.

De ezekért a látványos számokért nem csak a német kapust illeti dicséret, hanem mások is megérdemlik azt, különös tekintettel Araújóra, aki immár a világ legjobb középhátvédjei közé tartozik, nem feledkezve meg Jules Koundéról, aki középhátvédből jobbhátvédd lett, Andreas Christensenről, aki a szezon nagy felfedezettje, valamint Alejandro Baldéról sem, aki berobbant a csapatba és kiszorított a kezdőből egy olyan veteránt, mint Jordi Alba. Alba mellett pedig az olyan játékosok, mint Eric Garcia, Marcos Alonso vagy éppen Sergi Roberto is kivették a részüket ebből. Valamint, miért ne emeljük ki, Xavi testvérét, Óscar Hernándezt is, aki a csapat védekezésben nyújtott teljesítményének elemzéséért felelős.

***