Ismét hazai pályán: Barcelona – Osasuna előzetes

Az FC Barcelona a CA Osasuna csapatát fogadja a Spotify Camp Nouban a LaLiga 33. fordulójában. Jelenleg a katalánok előnye 11 pont  a bajnokságban a Real Madriddal szemben. A baszkok szombaton játszanak a Copa del Rey döntőjében a Real ellen, a bajnokságban is elérték céljaikat, jelenleg a tabella 8. helyén tartózkodnak. Ennek ellenére Xavi elmondta, hogy az Osasuna nem fogja félvállról venni a mérkőzést, ezért a szombati, Betis elleni teljesítményhez hasonlót kell majd letenniük az asztalra.

A Barcelona jó hangulatban várhatja a keddi mérkőzését, miután letarolta 4-0 arányban a Real Betist a szombati napon. A mérkőzés nagy részét emberelőnyben játszották a katalánok, de ennek ellenére a játék képe nagyban eltért az előző fordulóban látottaktól. A szezon egyik legfontosabb szakaszában végre elmondható, hogy a keret szinte teljes, csak Sergi Roberto szolgálataira nem számíthat Xavi. De Jong és Pedri visszatérésével újra lett középpályája a Barcelonának, és a támadójáték is sokkal hatékonyabb. Az összes játékossal a fedélzeten egy papíron 4-3-3-as felállásra számíthatunk a baszkok ellen, ahol Gavi a bal szélről bemozogva fogja segíteni a támadásokat, tehát négy középpályással játszhatnak majd a katalánok.

A kérdés, hogy a támadóharmadban lesznek-e változások. Robert Lewandowski javuló formát mutat, az utóbbi két mérkőzésen betalált és intenzívebben játszik, az ő helye biztosnak tűnik. Dembélé visszatérésével Raphinha juthat majd kevesebb játékperchez, ami általános volt a francia sérülése előtt. Xavi azt nyilatkozta, hogy mindkét játékosra számít és képesek arra is, hogy egyszerre szerepeljenek a pályán. Ebben az esetben a középpályáról pihentethet majd valakit.

Image

Örömteli, hogy Andreas Christensen is visszatért szombaton, aki nem csak a hátsó alakzatot stabilizálta, de gólt is szerzett a Betis ellen. A dánnal kiegészülve Kounde, Araujo és Balde stabil védelmet alkot hátul, ami hozzájárult ahhoz, hogy Ter Stegen csak 11 gólt kapott 32 forduló alatt. A német hálóőr remekel az idei szezonban, a Zamora-díj nagy esélyese, jelenleg 0,34-es mutatóval áll az első helyen, ami Jan Oblak estében 0,71, ő a második. A Zamora-díj elbírálásánál a kapott gólokat osztják el a lejátszott mérkőzések számával, ez alapján a hányados alapján osztják ki a trófeát. Az elismerés névadója Ricarod Zamora, 46-szoros válogatott spanyol hálóőr. A „legjobb” Zamora-díjasok (eddig) Jan Oblak (15/16-os szezon), illetve Francisco Liaño (93/94-es szezon), mindketten 0,47-es mutatóval állnak az élen.

تويتر \ Football Tweet ⚽ على تويتر: "That save from Marc-André ter Stegen against Bilbao. ✈️😍👏 https://t.co/zVjT4PxEQx"

Marc-André ter Stegen

A keddi meccskeret tagja lesz ismét Lamine Yamal, aki a Betis ellen bemutatkozott és a Barcelona legfiatalabb debütánsává vált. A fiatal spanyol tehetség nem kapott sok játékpercet, de azokat maximálisan kihasználta, remekül játszott, sőt gólhelyzetbe is került, de a kapu előtt az ellenfél kapusába, Rui Silvába lőtte a labdát.

Lamine Yamal bemutatkozása

Az Osasuna kerete sem teljes. Jagoba Arrasate nem számíthat Jon Moncayola játékára, aki a Real Sociedad elleni mérkőzésükön a 89. percben megkapta ötödik sárga lapját, és egy meccses eltiltását tölti. David García izomproblémákkal küzd és nem került be a holnapi meccskeretbe. Nacho Vidal edzés közben sérült meg, nem játszhat, és Darko Brašanac sem, aki még áprilisban szenvedett keresztszalag-szakadást. Az Osasuna általában a 4-2-3-1-es formációt szokta alkalmazni, de mivel Moncayola és Brašanac is kiesett a középpályáról elképzelhető, hogy a baszkok trénere, Jagoba Arrasate más felállást választ. A tréner a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a harmadosztályban szereplő B csapat, vagyis a Promesas játékosai is segítségükre lehetnek a holnapi mérkőzésen, kerettag az itt játszó Iker Benito Sánchez, illetve Iker Muñoz is. Illetve kérdéses az is, hogy fog-e játékosokat pihentetni a szombati kupadöntő előtt?

Érdekesség, hogy nem tagja az Osasuna meccskeretének Abde Ezzalzouli sem, aki jelenleg kölcsönben játszik a csapatnál. A Barcelona olyan szerződést kötött, melynek értelmében az Osasunának 300 eurót kéne fizetnie abban az esetben, ha Abde pályára lépne a katalánok ellen, ezt nem vállalták.

Image

A legutóbbi öt mérkőzésén a Barcelona két döntetlen és egy vereség mellett két győzelmet ért el. Az Osasuna esetében ez a mutató két vereség és három győzelem. Az egymás elleni mérleg, az utolsó öt találkozót figyelembe véve a katalánok győzelmét ígéri. A gránátvörös-kékek négyszer győztek, egy döntetlent játszottak. Utolsó mérkőzésüket novemberben rendezték, ekkor hátrányból fordított a Barcelona, Pedri és Raphinha találataival 1-2-es arányban győztek.

A Barcelona remélhetőleg a Betis elleni formáját hozza majd és begyűjti a létfontosságú három pontot. Ellenfele papíron gyengébb, de biztos lehetünk abban, hogy az Osasuna nem egy vereség után szeretne majd a pályára lépni szombaton a kupadöntőben, tehát hiba lenne alábecsülni a baszkokat.

FC Barcelona – CA Osasuna
LaLiga 33. forduló
Barcelona, Spotify Camp Nou
19:30
Játékvezető: Javier Iglesias Villanueva

FC Barcelona: Ter Stegen – Kounde, Araujo, Christensen, Balde – Pedri, Busquets, Frenkie de Jong – Raphinha, Lewandowski, Gavi

CA Osasuna: Herrera – Rubén Peña, Aridane, Unai García, Manu Sánchez – Lucas Torró, Muñoz – Barja, Aimar Oroz, Moi Gómez – Chimy Avilá