Xavi: „Négyest adnék a csapatnak erre a szezonra”

Xavi Hernández a Real Sociedad elleni szombaton 21:00-kor sorra kerülő bajnoki mérkőzés előtt beszélt a sajtó képviselőivel. A Barcelona a 35. forduló előtt már megnyerte a LaLigát. Xavi elkerülte az összehasonlítást a Barcelona és a Real Madrid idei szezonbeli teljesítménye között. Az edző libabőrős lett attól az ünnepléstől, amit ezrek tartottak Barcelona utcáin. Ez a hét volt számára a legjobb időszak a kispadon. A jövőjéről nem akart beszélni, örökre maradna, de minden az eredményektől függ, és bizonygatta az újságírók előtt, hogy soha nem lesz akadály, probléma a Barça számára.

Ünneplés

„Nagyon büszkék vagyunk a LaLiga elsőségünkre. A mérkőzésen ünnepelni fogunk. Rendkívüli rangadónk volt az Espanyol ellen, és holnap lesz a trófea átadása. De jön egy újabb meccs, és vannak még más céljaink is, amelyeket el kell érnünk. Szeretnénk jó érzéssel befejezni a LaLigát”.

Mateu mégis marad?

„Ez fantasztikus hír. Azt mondta nekünk, hogy mégis maradni akar. Rengeteget dolgozott itt, és rendet teremtett, és úgy gondolom, erre volt most szükségünk. Jordi el akar menni. Meglátjuk, mi történik holnap”.

Real Sociedad

„Imanol rendkívüli munkát végzett. Zubimendi egy kiváló védekező középpályás. Érti azt a játékot, amit mi is próbálunk játszani, itt a Barçánál. Kiemelkedő játékos ezen a poszton.”

Tervezés a következő szezonra

„Lesznek megbeszélések ezzel a témával kapcsolatban, de négy mérkőzés még hátra van, és nem hiszem, hogy ez az ideális időpont arra, hogy erről beszéljünk”.

Madrid kiesése a Bajnokok Ligájából

„Lehet, hogy ez öröm néhány Culé számára. Mi szakemberek nagyon nagyra értékeljük a LaLigát, függetlenül attól, hogy más csapatok mit csinálnak. A mi fokmérőnk az, hogy a szurkolóinknak örömet tudunk-e szerezni, és nem az az érték, hogy a Madrid veszít vagy sem. Az a fontos, hogy mi jól csináljuk a dolgokat, és megnyertük a LaLigát”.

Elcserélné a bajnoki aranyérmet a Bajnokok Ligája-elődöntőre?

„Nem. Mi ahhoz hasonlítjuk magunkat, ahol tavaly voltunk. Jelenleg örülök annak, ahol tartunk”.

Ez volt a legjobb hét a kispadon

„Igen, bár annak is örültem, hogy megnyertük a Real Madrid elleni Szuperkupa döntőt Szaúd-Arábiában. Gratulálok az elnöknek a munkájához és az erőfeszítéseihez, ugyanígy Mateunak és Jordinak, valamint az egész stábnak és a játékosoknak. Rendkívüli erőfeszítést tettek”.

Manchester City győzelme a Real Madrid fellett

„Szerintem a City sokkal jobb volt, több helyzete volt, és ki is használta azokat. A Bernabéuban nem voltak egyértelműen jobbak. Azt mondtam korábban, hogy számomra a City jelenleg a világ legjobb csapata”.

Szerződésének megújítása

„Ez nem prioritás most. Még egy év hátra van a szerződésemből. A fontos az, hogy a csapatot versenyképesebbé tegyük és győzzünk. Olvastam a médiában, hogy vannak nézeteltérések köztem és az elnök között, de higgyék el, soha nem leszek probléma a Barça számára”.

Ön, akit Madridban „kertésznek” neveztek, jobb szezont zárt, mint a Madrid. Mi a véleménye erről?

„Ti nyugodtan írjátok ezt le a cikkekbe (nevet). Nagyszerű szezonon vagyunk túl. Ha párhuzamot kell vonnunk, akkor magunkat hasonlítjuk a tavalyi évhez. Ez a mi mércénk. Hol voltunk akkor és hol vagyunk most”.

Ezrek ünnepelték a Barça győzelmét az utcán

„Libabőrös leszek tőle. Köszönöm a rajongóknak, csodálatos volt. Vannak olyan játékosok, akik még nem tapasztalták ilyet, és érezhették, hogy milyen nagyszerű ez a klub. Ez jó a játékosoknak, hogy lássák, miről is szól ez a klub”.

Mennyi ideig maradna a klubnál?

„Egy életre itt maradnék, de minden az eredményektől függ. Ez hitelt ad nekem a következő szezonra. Nagy a lelkesedésem és a vágyam, hogy még többet és még nagyobb dolgokat tegyek, de ez az eredményektől függ”.

Egyéni célok (legtöbb gólt rúgó játékos, legkevesebb gólt kapó kapus)

„Ezek a célok, amelyek nem prioritásként szerepelnek, de szintén fontosak. A Pichichi-tórfea, és a Zamora díj… ezek kisebb célok, amelyek aztán fontossá válnak”.

Javulás a nemzetközi színtéren

„Egyértelmű, hogy ez az egyik fő cél. Több címet nyerni és jól szerepelni a Bajnokok Ligájában. Tisztában vagyunk vele”.

Milyen osztályzatot adna a csapatnak?

„Én négyest adnék a csapatnak. Nem teljesítettünk minden elvárást. Nagyon jól szerepeltünk a Szuperkupában, elbuktunk a spanyol kupában és rendkívüli teljesítményt nyújtottunk  a LaLigában. Egyszóval négyest adnék a szezonra”.

Ez egy védekező csapat?

„Nem mondanám, hogy védekező csapat vagyunk. Hátul stabilak voltunk, de támadó focit játszottunk. A védelem kiválóan teljesített. Javulnunk kell elől”.

***