Xavi: „Nagyon örülnék Leo visszatérésének, ezt ő is tudja”

A Barcelona a 22/23-as bajnoki szezon utolsó mérkőzésén a Celta Vigo vendége lesz. Xavi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón válaszolt az újságírói kérdésekre. Ismét terítéken volt Messi visszatérése, de İlkay Gündoğan esetleges leigazolásáról is faggatták. Xavi ezekre a kérdésekre még mindig nem tudott konkrét választ adni, hiszen a Barcelona jövőre vonatkozó pénzügyi tervezetét még nem fogadta el a LaLiga vezetősége. Táma volt José Mourinho is, akivel szemben eljárást indított az UEFA az Európa-liga döntőjében mutatott viselkedése miatt.

Holnap hivatalosan is véget éra szezon. Mik a célkitűzéseik a holnapi mérkőzés tekintetében, még mindig jó „érzésekkel” szeretnék zárni a bajnokságot?

„Nincs változás, jó hangulatban akarjuk zárni a bajnokságot, egy győzelemmel. Jó játékkal szeretnénk győzni, és az egyéni célokért is hajtunk. Robert számára karnyújtásnyira van a Pichichi-trófea, és jó lenne az is, hogy ezen a mérkőzésen sem kapnánk gólt. Ez nemcsak Ter Stegennek fontos, hanem az egész csapatnak. Számunkra a holnapi mérkőzés nem bír olyan téttel, mint a Celtának, de a győzelem a cél. (A galiciai csapat jelenleg a 17. helyet foglalja el a tabellán. Az Elche és az Espanyol kiesése már biztos, de a jelenleg kieső Valladoliddal szemben csupán egy pont az előnyük, tehát a holnapi mérkőzés kiemelt fontosságú számukra – a szerk.) A srácok jól teljesítettek a héten, jól edzettek. Úgy érzem mindenki remek állapotban van és holnap egy jó mérkőzést fogunk játszani, ami remélhetőleg győzelemmel zárul.”

Pár nappal ezelőtt azt mondta, hogy az elsőszámú prioritás egy új védekező középpályás leigazolása. Még mindig ez a helyzet, vagy Messi leigazolása fontosabbá vált?

„Világos voltam a prioritásokat illetően. Nagyon örülnék Leo visszatérésének, ezt ő is tudja, de elmondtam, hogy ez nagy részben rajta múlik. Sportszakmai szempontból viszont nagyon fontos a védekező középpályás személye. A legjobb végkimenetel, hogy le tudjuk igazolni a szükséges játékosokat, és mindemellett Messi is visszatér. Mindez jobbá tenné a csapatot, tehát mindegyik prioritást élvez. Ez a két dolog lenne most a legfontosabb.”

Ansu Fatiról kérdezném, akiről nagyon sok pletyka kering. Mit gondol a Barcelonánál folytatja?

„Nem tudok sokat mondani. Nemcsak Ansuval kapcsolatban, hanem az egész tervezési folyamattal kapcsolatban sem. Sokszor kérdeznek arról, hogy kik lesznek az érkezők és a távozók az átigazolási időszakban, de nem tudok sokat mondani egyelőre. Minden a LaLiga vezetőségétől függ, az erre vonatkozó terveinket már leadtuk, ha ezeket elfogadják meglátjuk hogy alakulnak a dolgok.”

Azt mondta beszélt Messivel. Képes lesz a klub ajánlatot tenni neki?

„Ez a klub, az elnök és Mateu kompetenciája. Én sportszakmai szempontok alapján elmondtam nekik, hogy szerintem segítené a csapatot, remek igazolás lenne, de ennél többet nem igazán tudok mondani a dologgal kapcsolatban.”

A női Bajnokok Ligájával kapcsolatban kérdezném. A sorozat döntőjét a mai napon tartják. Irigyli Jonathan Giráldezt? (Jonathan Giráldez a Barça Femení vezetőedzője. Időközben a Barcelona női focicsapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, miután a VfL Wolfsburg csapatát 3-2-es arányban legyőzte a döntőben – a szerk. )

„Nagyon jó viszonyban vagyok Jonathannal. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, üzengetünk egymásnak. Remek munkát végez, akárcsak az egész csapat. Jó példát mutatnak. Nagyon versenyképesek, folyamatosan győznek. A legjobbakat kívánom nekik a mai napra, négy órára. Nézni fogjuk őket, és culéként szorítok értük. Nagyon tisztelem őket. Mindenki példát vehet róluk a győztes mentalitás tekintetében.”

Kounde az utóbbi hetekben többször kijelentette, hogy a Barcelonánál képzeli el a jövőjét. Ön szerint a játékosoknak meg kell védeniük magukat a körülöttük keringő pletykákkal szemben?

„Nem tudok ehhez sok dolgot hozzáfűzni, nyilatkoztam már ezzel kapcsolatban kettő, vagy három sajtótájékoztatóval ezelőtt és elmondtam, hogy nincs probléma. Az hogy a játékosok megnyilvánulnak ezzel kapcsolatban, az az ő személyes döntésük.”

Ahogy többször említette a védekező középpályás személye kiemelten fontos. Ruben Neves is opció lehet a posztra?

„Nem tudok konkrét nevekről beszélni. Leoról és másokról kérdeztek, de ez egy bonyolult. A klub tudja, hogy mire és kikre van szükségem. A vezetőség tudja mi az álláspontom, próbáltam egyértelmű lenni a prioritásokat illetően, de többféle forgatókönyv is lehetséges, ezért nem beszélhetek konkrét nevekről.”

Önnek miben kellett variálnia a jövő évi pénzügyi tervek tekintetében, amit a LaLigának nyújtottak be? Lesznek problémák a Bajnokok Ligája regisztrációval?

„A Bajnokok Ligájával kapcsolatban nem izgulok, az elnök és Mateu biztosítottak afelől, hogy nem lesz probléma. Ami számomra a legfontosabb feladat az maga az edzői munka, a keret kialakítása, a következő szezon megtervezése és az, hogy versenyképesek legyünk… de mindezt nagyban befolyásolják a pénzügyi fair play szabályok. Engem sokkal inkább a sportszakmai feladatok foglalkoztatnak, mintsem az, amire a kérdése vonatkozott.”

Ahogy elmondta az igazolások, Messi visszatérése mind a „megvalósíthatósági” tervezet függvénye, amit benyújtottak a LaLigának. Ezzel kapcsolatban a klub optimista? Mit mondtak Önnek?

„Igen, de még semmit sem hagytak jóvá. Optimisták vagyunk, de csak a jóváhagyás után tudunk majd tervezni. Az elnök is nagyon derülátó, ezt ránk is átragasztja. Nem izgulok ezzel kapcsolatban, de várnunk kell.”

Azt mondta, hogy szeretné, ha Messi visszatérne. Aggódik emiatt?

„Nem aggódom, izgatott vagyok. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, és culéként örülnék annak, ha visszatérne. Ő egy kiváló játékos, aki sok módon segíthetne nekem, de minden az ő személyes döntésén múlik. El kell fogadnunk majd akárhogy is dönt, de mint minden culé nagyon örülnék a visszatérésének.”

Ahogy már mondták, az új játékosok leigazolásához szükséges, hogy a jelenlegi keretből legyenek távozók. Ansuról, Ferránról és Kessiéről tud nyilatkozni?

„Sajnos nem tudok, mert lehet nem lesz lehetőségünk igazolni. Ha nem tudunk igazolni, nem tudok leülni senkivel sem beszélni erről a témáról. A jelenlegi helyzetben nem cselekedhetek ezzel kapcsolatban, sem én, sem a klub. Most várakoznunk kell.”

A Valladolid elleni mérkőzés után kapott kritikákat a csapat, most egy újabb kiesőjelölt ellen fognak játszani. Mire számít? Ter Stegen pályára fog lépni?

„Ter Stegen játszani fog. Úgy szeretnénk focizni, ahogyan azt a Mallorca ellen tettük. A Valladolid ellen játszottunk egy jó félidőt, igaz, hogy kaptunk két gólt, de megvoltak a lehetőségeink. Holnap felvesszük a kesztyűt, és megmutatjuk, hogy győzni akarunk. A Celtának életbevágó a holnapi mérkőzés, ez egyértelmű, de ez presztízskérdés is, és mi tiszteljük a címerünket. Szóval holnap úgy fogunk pályára lépni, hogy nyerni szeretnénk.”

A héten egy nemzetközi kupában láthattunk egy vezetőedzőt aki egész meccsen inzultálta a játékvezetőt és ezt követően ugyanezt tették a bíróval a szurkolók is a reptéren. Mit gondol erről a helyzetről? (Az újságíró José Mourinhóra céloz, aki a budapesti Európa-liga döntőben folyamatosan inzultálta az angol Anthony Taylor játékvezetőt. Az UEFA vizsgálatot indított a portugál szakember ellen – a szerk.)

„Ez nehéz kérdés, mindenki máshogy cselekszik a pillanat hevében. Egy döntőről beszélünk, ahol úgy érezhette, hogy ellene fújnak, ilyenkor nehéz kontrollálni magadat, de nekünk edzőknek és a játékosoknak is, példát kell mutatnunk. A rasszizmus ellen folytatott küzdelemben is azt várjuk el a szurkolóktól, hogy ne zaklassák a játékosokat, tehát mi sem tehetünk ilyet. Nagyon fontosnak tartom a pályán mutatott viselkedést, remélem én sosem fogok ilyen helyzetbe kerülni.”

A Barça Atlèticnek lehetősége lesz feljutni a spanyol másodosztályba. A B csapat a playoff első mérkőzésén 4-2-es arányban megverte a Real Madrid Castillát a „miniclásicón”. Nézni fogja a második találkozót? A holnapi meccsel segíthetik majd az Atlèticet? (A Celta B csapata is a feljutásért küzd. Amennyiben az első keret kiesik a másodosztályba, a B csapatnak nem lesz lehetősége a feljutásra, mivel nem játszhatnak egy sorozatban – a szerk.)

„Igen, tudatában vagyunk annak, hogy egy győzelemmel kedvezhetünk a B csapatnak. De a Barça Atlètic fő célkitűzése nem az volt, hogy feljusson a másodosztályba. Természetesen, ha ez sikerül az örvendetes, hiszen minket is versenyképesebbé tesz majd, mert profi szinten fognak játszani. Rafa Marquez célja az, hogy focira oktassa a fiatalokat és jobbá tegye őket. Ha megnézzük a játékosokat, a szeptembertől májusig tartó időszakban mindegyikük rengeteget fejlődött, ez a fontos, nem az eredmények. Az, hogy versenyképesek, győznek és feljutnak, már csak hab a tortán.”

Gündoğant szívesen látná Barcelona mezben?

„Próbáltok nehéz helyzetbe hozni, szinte csapdában érzem magam (nevet). Ezek csak feltételezések. Az összes kiváló játékost szeretném Barça mezben látni. Jó csapatot szeretnék, ami versenyképes, de egyelőre nem tudjuk, hogy egyáltalán igazolhatunk-e a következő időszakban.”

Hogy látja Lewandowski ebben a szezonban nyújtott teljesítményét?

„Remek szezont futott, megváltoztatta a csapatunk dinamikáját és alkalmazkodott a Barcelona játékához, a városhoz, a klubhoz. Kiváló játékos és nemcsak a gólok tekintetében, hanem akkor is, ha az hozzáállásról, vagy alázatról van szó. Megteremti a különbséget a pályán, világszínvonalú játékos.”

A szezon végeztével elkezdődnek a megbeszélések, mi a helyzet az Ön hosszabbításával? Milyen szempontok alapján mérlegel?

„Nekem az számít, hogy bíznak-e bennem. Az elnök akkor ajánlotta fel a hosszabbítást, amikor elvesztettük a Copa del Rey elődöntőt, tehát feltételezhetően bíznak bennem. Az elnök, Mateu és a többi vezetőségi tag felől abszolút bizalmat érzek, hisznek bennem és a stábban. A hosszabbítás megtörténhet a héten, vagy a következőn, de ezzel kapcsolatban nem lesznek problémák. Ez az otthonom, és nagyon boldog vagyok itt.”

Lamine Yamal szerepel a jövőre vonatkozó terveikben?

„Követtük a játékát az U17-es Európa-bajnokságon, ahol remekül teljesített, akárcsak a többi Barcelona játékos. Dönteni fogunk, a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy illeszkedni fog a terveinkbe. Remek játékos, aki a segítségünkre lehet, de igaz ez a többi tehetségre is. A legfontosabb, hogy ebben a korban folyamatosan játékban legyenek.”