Xavi érinthetetlenjei

Ter Stegen, Jules Koundé, Frenkie de Jong és Robert Lewandowski jelenleg pótolhatatlanok az edző számára, ezen játékosok az első négy bajnokit végigjátszották

Az első négy LaLiga-meccs bőven elég volt ahhoz, hogy megtudjuk Xavi Hernández tervét a játékpercek kezelése szempontjából. Az első csapatban szereplő 19 játékosból eddig mindössze négyen játszották végig az összes találkozót. Ezek a személyek valószínűleg nem fognak meglepetést okozni az olvasóknak, hiszen ők a klub legmeghatározóbb játékosai jelenleg: Ter Stegenről, Frenkie de Jongról, Jules Koundéról és Robert Lewandowskiról van szó. Normális esetben Ronald Araújo is ide tartozna, de őt sérülés miatt egy pillanat alatt kidőlt a sorból.

Egyértelmű, hogy a német kapus jelenlétét a kapuban nem lehet megkérdőjelezni, most, hogy második számú csapatkapitány lett, még inkább, míg a francia középhátvéd jelenleg abszolút vezére a védelemnek, ha már egyszer visszanyerte természetes helyét a hátsó sor közepén. A másik játékos, aki jelenleg Xavi abszolút elismerését élvezi, Frenkie, mindenekelőtt a középpályán mutatott sokoldalúsága miatt, míg támadásban senki sem vitatja a lengyel csatár vezéregyéniségét.

Az „érinthetetlenek” kvartettje már 360 játékperccel rendelkezik. Az ötödik helyen egy nyáron szerződtetett játékos áll, aki inkább előbb, mint utóbb csatlakozhat ehhez a csoporthoz: a német Ilkay Gündogan (345). A hatodik helyen egy másik erősítés áll: Oriol Romeu (298), aki mellett az szól, hogy Sergio Busquets távozása után ő az egyetlen természetes védekező középpályás a csapatban, bár az is igaz, hogy eddig még egy meccset sem játszott végig. Andreas Christensen (259) is profitált Araújo sérüléséből, és feljött a hetedik helyre.

Innen pedig jönnek a világra vágyó fiatalok, kezdve Gavival (259), Alejandro Baldéval (248) és végül az idei szezon egyik legnagyobb felfedezettjének, a fiatal Lamine Yamalnak a jelenlétével zárva a sort (234).

Hogy teljes legyen a kezdőcsapat, Pedri (169) szerepét sem érintheti kérdés, annak ellenére, hogy néhány hete újabb izomsérülést szenvedett. Pedrinek kilenc perccel több játékperce van, mint a csapatkapitánynak, Sergi Robertónak (160), akinek a szezon ezen korai szakaszában jót tett a jobbhátvéd poszt lefedetlensége. Joao Cancelo érkezésével úgy tűnik, hogy a saját nevelésű játékos még kevesebb lehetőséget kaphat a jövőben.

Araújo (90) mellett Raphinha (43) is rendhagyó helyzetben van, hiszen a lista végén található. A Getafe elleni első játéknapon történt kiállítása és a kétmeccses eltiltása miatt gyakorlatilag észrevétlen maradt, bár nem annyira, mint Iñaki Peña (0), aki az egyetlen játékos a keretben, aki még nem játszott egyetlen percet sem. Nála még Íñigo Martínez (1), akit a piaci zárás határán „szélsőségesen” regisztráltak, és a két „Joao”, Cancelo (31) és Félix (10) is többet játszott.

***