Xavi: „A fizikai terhelés miatt muszáj rotálni”

Az FC Barcelona a La Liga ötödik fordulójában a Betist fogadja. Xavi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sevillai csapat kemény ellenfél és véleménye szerint taktikailag az egyik legjobban felkészült csapat a bajnokságban. A katalánok mesterét a FIFA jelölte az Év edzője-díjra, de Xavi ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget, a csapat sikerét fontosabbnak tartja. Deco és Bojan Krkić is csatlakozott a sportszakmai stábhoz, erről is kifejtette véleményét. Kérdezték még Lamine Yamalról, Abdéról és Pedriről, valamint a női válogatott körül kialakult kaotikus helyzetről is.

Megkezdődik a munka a válogatott szünet után

„Mindannyian rendben visszatértünk. Gündogan miatt kellett izgulnunk egy kicsit, de már mindenki játékra alkalmas állapotban van. (A német középpályás a Franciaország elleni mérkőzésen 25 perc játék után, sérülés miatt elhagyta a pályát. Gündogan Adrien Rabiot mellett ugrott fel a labdáért, ezután a hátára esett – a szerk.) A Betis kemény ellenfél, taktikailag az egyik legjobb csapat a bajnokságban. A játékosaik nagyon magas szinten játszanak, ott van például Ayoze, Isco, vagy Willian José. Nagyon magabiztosan mozognak a pályán, szeretik, ha náluk van a labda. Nehéz küzdelem áll előttünk és kulcsfontosságú lesz, hogy elvegyük tőlük a labdát. Szükség lesz a szurkolóinkra. A következő három mérkőzést hazai környezetben fogjuk játszani, szóval fontos szerepük lesz.” 

A női válogatott tovább sztrájkol (Annak ellenére, hogy Rubiales lemondott a Spanyol labdarúgó-szövetség elnöki posztjáról, a női válogatott továbbra is bojkottálja a játékot. Rubialesnek a továbbiakban bíróság előtt is felelnie kell azért, mert Jennifer Hermosót a világbajnoki díjátadón szájon csókolta. Távoltartási végzést kértek ellene és, mivel Spanyolországban szigorították a szexuális zaklatásra vonatkozó törvényeket, akár pénz-, vagy börtönbüntetésre is számíthat, amennyiben bűnösnek találják – a szerk.)

„Nem értem, mert nem ismerem a körülményeket, ezt nekik kell tisztázniuk. Keveset tudunk. Már nyilatkoztam az elnök cselekedeteivel kapcsolatban, ismerik a véleményemet. Nekik kell elmondani, mi a helyzet és tiszta vizet önteni a pohárba. Mélyen lesújt ez az egész. A spanyol női futball legszebb pillanatait éljük és mégis káosz van. Nekik kell megindokolni a döntésüket, nem nekem.”

Lamine Yamal

„Vicces, hogy nemrég még mindenki azt mondta, ne játsszon annyit, most meg azt kéritek, hogy legyen minél többet a pályán. Ezt szeretném tisztázni. Vigyázni fogunk rá, amiben Bojannak nagyon fontos szerepe lesz. (A Barcelona egykori labdarúgója, Bojan Krkić csatlakozott a katalánok sportszakmai stábjához. Egyik feladata a fiatal játékosok megfigyelése és állapotfelmérése lesz – a szerk.) A továbbiakban is fontos szerepet fog betölteni a csapatban, attól függetlenül, hogy mennyit játszik. Fejben nagyon erős, kiemelkedően tehetséges és megteremti a különbséget a pályán.”

Xavi hosszabbítása

„Beszéltem már erről Decoval, az elnökkel és az igazgatótanáccsal. A teljesítmény nagyon fontos. Világos célok nélkül egy hosszútávú szerződés értelmetlen. Itt minden a teljesítményről szól, ezt pedig címekben mérik. A Barça edzőjén mindig nagy nyomás van. Amennyiben elégedetlenek lesznek a munkámmal, nem leszek kolonc a klub nyakán és továbbállok. Nagyon örülök a jelenlegi csapatnak és a stábnak, mindent ki fogunk hozni magunkból. A hosszabbításomat pedig rövidesen bejelentjük.”

A FIFA jelöte Xavit az Év edzője-díjra (A katalánok mestere mellett a jelöltek között ott van még Pep Guardiola [Manchester City], Simone Inzaghi [Internazionale], Ange Postecoglou [Celtic/Tottenham] és Luciano Spalletti [Napoli/olasz labdarúgó-válogatott] – a szerk.)

„A sok kritika után amit kaptam, csak nevetni tudtam rajta. A legjobbak között vagyok, óriási. Elég vicces. Nem tulajdonítok nagy jelentőséget az egyéni díjaknak, ahogy játékosként sem tettem. A csapat sikerét kell előtérbe helyezni. Az edzőkről beszélünk, de van mögöttük egy stáb, a vezetőség és ott vannak a játékosok… ők lépnek pályára. Nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget.”

Szűk keret, sűrű versenynaptár

„Elegen vagyunk, jó és versenyképes csapatunk van. Szűk a keret, de számíthatunk az utánpótlásra, ahol van bőven tehetség, amit ki is fogunk használni.”

Abde

„Lehetőségünk lesz visszavásárolni őt, szóval nem vesztettük el végleg. A személyes döntése miatt nincs már velünk. Szeretett volna minden mérkőzésen, minden percben a pályán lenni, amit itt a Barçánál nem tudtunk garantálni neki. Nem tudom, a Betisnél hogyan alakul majd a sorsa, de a legjobbakat kívánom neki.”

Átalakult sportbizottság

„Szerintem ez remek. Ismerem Decót, baráti kapcsolatot ápolunk. Bojan is remek választás volt, az ő feladata lesz az utánpótlásból érkezők istápolása. Elégedett vagyok. Nagyon könnyen tudtam dolgozni Mateuval és Jordival, de velük is remek a kapcsolatom.”

Rotáció

„Rotálni fogunk, mert a fizikai terhelés miatt muszáj változtatni. A következő 22 napban 7 mérkőzésünk lesz. Mindenki szóhoz jut majd, ami a sűrű versenynaptár miatt szükséges. Figyelnünk kell azokra a játékosokra, akik a válogatottban is játszottak.”

Gündogan és Araújo

„Gündogan a hátára kapott egy ütést, de a tegnapi edzésen már jelen volt. Beszélünk majd azokkal a játékosokkal, akik esetleg valamilyen kellemetlenséget éreznek és holnap döntünk. Ronald remekül halad és ezen a héten, vagy a következőn már visszatérhet.”

Vitor Roque

„Deco azt mondta, hogy januárban érkezhet. Most még ne beszéljünk róla, mert nem a mi keretünk tagja. Meglátjuk, milyenek lesznek a körülmények. „

Ferran

„Nagy érdemei vannak és tegnap mondtam is neki, hogy erre büszke lehet. Tulajdonképpen kinevették, hogy nem elég jó és nézzétek meg, hova jutott. Igazi példakép, mentálisan nagyon erős. Nagyon bízunk benne, amiért keményen megdolgozott.”

Pedri sérülései

„Mindenki egy személyre szabott tervet követ, de az élsport ilyen. Vinicius is megsérült, de előfordul ez a Citynél is… minden csapatnál, bármelyik játékossal előfordulhat. A testünk megálljt parancsol. Figyelnünk kell a megelőzésre, de ez elkerülhetetlen, velem is megtörtént. Amióta itt vagyunk, minimalizáltuk a sérülések számát, szóval elégedett vagyok az orvosi csapat munkájával.”