Ötcsillagos előadás – Barcelona-Betis 1×1 értékelő

Kiváló előadást, remek egyéni és csapatszintű teljesítényeket láthatott minden Barcelona szurkoló a szombati esti Betis elleni bajnokin, ahol gyakorlatilag negatívumok nélkül, minden területen kiemelkedően játszva rúgott 5 gólt a gránátvörös-kék csapat – két és fél év után először a LaLigában. A Barçában először kezdő két újonc portugál, Félix és Cancelo is góllal, valamint remek játékkal mutatkozott be, mellettük pedig mindhárom másik (felnőtt) támadó, Lewa, Ferran és Raphinha is gólt szereztek. Értékelőnk alább, pontozni meg ezek alapján az elvek alapján szoktunk.

Gála és a szezon eddigi legjobb teljesítménye: Barcelona – Betis 5-0

Ter Stegen: 7

Az első félidő végén volt egy óriási védése, amivel megtartotta a csapat a 2-0-s vezetést, aztán a másodikban még egy komoly, de ezen kívül kevés dolga volt. Lábbal a szokásos kiválót hozta.

Cancelo: 9


A csapat új hátvédje. És középpályása és támadója. 

Az első meccsén kezdett Barcelonában és máris megmutatta, nem hiába mondta mindenki már évek óta, hogy hiányzik egy hozzá hasonló kaliber a csapatból. Mondanánk, hogy a jobbszélról, de legalább annyit volt középen, mint a vonal mellett, ami sokszor jelentett emberfölényt a támadásoknál, és még felállt védelem mellett sem tűnt úgy, hogy miatta túlzsúfolt lenne a középpálya. Az általa nyújtott taktikai finomságok mellett látványos volt, hogy nagyon bátran és magabiztosan húz meg olyan passzokat, cseleket (6 sikeres csele volt) és futásokat, amiket talán Alves óta senki, a góljával pedig feltette a koronát a teljesítményére – a 9-es a kiváló bemutatkozásának szól elsősorban, és talán túlzásnak tűnhet, de mégiscsak az első teljes meccse volt gránátvörös-kékben és megmutatta, hogy tőle többet lehet várni, mint egy szimpla jobbhátvédtől.

Ez a kötény meg +1 pont amúgy is.

Koundé: 6.5

A Betis nem nagyon tette próbára (ahogy a védelmet sem nagyon), de a 15. percben például majdnem összebotladozott egy gólt az ellenfélnek. Nem volt rossz meccse, de kiemelni sem nagyon lehet.

Christensen: 7.5

A védelemben hiba nélkül működött a lecserélésig, a második gólnál pedig a gólpasszt jegyezte, így a szokásos magabiztossága mellé még egy kis pluszt is tudott most hozni.

Baldé: 7.5

Rengeteg jó (f)elfutása volt a baloldalon, amivel többször is létszámfölénybe került a csapat, de a passzai valahogy nem igazán találtak embert – a középpályások és védők közül ő passzolt a legtöbb hibával. A védelemben egyébként voltak bizonytalanságai, de ezek nem lettek komoly hibák egyszer sem. Az látszik, hogy a sebessége és labdakihozatalai óriási előnyére válhatnak a csapatnak, viszont ezek után sokkal jobb döntésekre van szüksége, hogy ezt az előnyt helyzetekre tudja váltani az együttes.

De Jong: 7.5

Nem volt látványos, amit csinált, de a játékszervezésben, labdakihozatalokban és labdatartásban továbbra is pazar, Romeuval jól kiegészítik egymást. Neki volt messze a legtöbb (jó) átadása, 100 (!) feletti sikeres passzal, de az utolsó és kulcspasszok most nem tőle jöttek.

Romeu: 7

Nagy volt a szórás a játékában: több technikai hibát vétett az első félidőben, volt egy-két borzasztó passza, ami ellenfélhez ment – ez pedig az ő posztján kritikus tud lenni, de végül most nem lett belőle gond. Másrészt viszont voltak látványos megoldásai és Félix góljához is kulcsfontosságú passzt adott, egy remek helyzetfelismerést követő indítással, valamint Iscót és a Betis kreatív játékosait is szépen levették a társakkal, ami mindenképp dicsérendő.

Gavi: 8

Komoly jelenléte volt megint a középpályán, labdaszerzésekkel, megelőző szerelésekkel és persze faltokkal – az első félidőben 10 szabálytalanság volt (5-5) a két oldalon, amiből 4-et az ő neve mellé írhattunk fel. Idén sem lett kellemesebb ellenfél, mint tavaly és kicsit olyan érzés lehet ellene játszani, hogy rettegni kell tőle, hogy bármikor lecsap és megöl, vagy csak elveszi a labdát. Ez most 7 szerelést/labdaszerzést jelentett, ami messze a legtöbb volt a találkozón. Emellett most támadásban is remek volt, szépen ért fel a kapu előterébe is és jól össze tudott játszani a társakkal.

Ferran: 8

Ő is először kapott lehetőséget a kezdőcsapatban a szezonban, de rászolgált erre: az első négy fordulóban csereként játszott 63 percet, amin két gólt is rúgott, a legutóbbi válogatott szünetben pedig csereként duplázott fél óra alatt. Az első félidőben nem volt főszereplő, nem is volt annyit játékban, mint a többiek, de rendkívül agresszív volt letámadásban és Joao Félixxel is rúgatott volna egy gólt, ha a portugál pontosabban céloz. Aztán amikor látta, hogy érkezik helyette Raphinha, bevert egy gólt szabadrúgásból egy csodálatos csavarással. Ami régóta (2021. májusa) az első közvetlen szabadrúgásgólja volt a csapatnak…

Lewandowski: 8              

A számok alapján három gólban is benne volt: rúgott egy szép gólt, miután a leggyorsabban reagált Félix labdaátlépésére, aztán papíron adott két gólpasszt, egyet Raphinhának, egyet Cancelónak, bár mindkettő inkább a csodálatos egyéni megmozdulásuk miatt lett gól, nyilván nem elvitatva Lewandowski szerepét sem – ott kellett lenni és jókor lekészíteni nekik. Ezen túl egyébként mezőnyben is remek volt, összesen 4 kulcspasszal zárt és az összjátékból is aktívan kivette a részét,

Joao Félix: 8.5

A portugál támadó is első ízben került a kezdőbe, de ha így folytatja, ahogy a Betis ellen elkezdte, valószínűleg nem lesz sokat a padon. Az első gólnál remekül érkezett Romeu beadására és nagyot harcolt, hogy nála maradjon a labda és kiszorított helyről gólt lőjön, aztán Lewandowski gólja előtt fantasztikusan lépte át a labdát, ami egy fél gólpasszt simán ért és később is volt lehetősége a duplázásra. Mezőnyben hozott rossz döntéseket, több kontra során is későn adta/túlcselezte magát, ami viszont mindenképp kiemelendő, hogy egyrészt a rövidpasszos játékban remek társa lesz Lewandowskiéknak, másrészt befelé mozogva folyamatosan helyet csinál Baldénak, ami szintén lehetőségeket fog jelenteni folyamatosan. Azt tudtuk róla, hogy Simeone keze alatt muszáj volt sokat védekeznie, de ezt a szokását itt is megtartotta, mert nagyon alázatosan tartotta védekezésben a pozícióját és segített be a baloldalon Baldénak. Összességében remek bemutatkozás volt az övé is.

Xavi: 8

Félix és Ferran beállításával visszatért a három támadós felálláshoz és ez maximálisan kifizetődött, hiszen emberemlékezet óta nem lőtt 5 gólt a csapat a bajnokságban – ha jól számoltuk, egészen pontosan 2 és fél évvel és 88 meccsel ezelőtt, 2021. áprilisában, a Getafe ellen sikerült ezt összehozni – még bőven Xavi nélkül. A katalán mesternek gyakorlatilag minden elképzelése működött a találkozón, a labdakihozatalok, a támadások építése, a letámadás és a labda visszaszerzése során is komoly hibák nélkül, tudatos megoldásokkal operált a csapat, intenzív volt és agresszív, amikor kellett, teljesen megfojtva a Betist. A találkozóban pedig talán még több is lehetett volna – na nem mintha bármilyen szinten is elégedetlennek kéne lenni -, mert a meccs több periódusában csak pihengetve ült az eredményen a csapat, főleg 2-0 után, de aztán Ferrán szabadrúgás gólja és a cserék után újra felpörgött a játék.

A meccs pedig megmutatta, hogy Joao Félix és Cancelo megszerzésével komoly erősítést kapott a Barcelona, főleg, ha a Betis elleni találkozóhoz hasonlóan megfelelően fogja őket használni Xavi és ők is ki tudnak teljesedni. Mindketten ugyanis olyan helyen tudnak pluszt adni a csapatnak, amiből Xavi edzősködése alatt azért volt hiány: kreativitásban és így a védelmek megbontásában, ezáltal pedig sokkal több opciója lehet a csapatnak a gólszerzésre, mint tavaly volt és akkor nem is beszéltünk Ferran feltámadásáról és Yamal berobbanásáról… Öt forduló még nem a világ, de egyelőre bizakodóak lehetünk a szezont illetően – csak a sérülések kerüljék el a csapatot, a felnőtt keret ugyanis ne feledjük, 19 főt számlál idén.

Cserék:

Raphinha: 7.5

Beállt, aztán néhány labdaérintés után 18-ról csodálatos gólt akasztott a bal alsóba. Szokásához híven nagyon agilis volt, fejben úgy tűnik, rendbe tette magát a buta piros lapja után.

Gündogan: 6.5

Egy-két szép játék és egy kihagyott helyzet került a neve mellé.

Yamal: 7

Nagy kedvvel játszott csereként beállva is, több szép csele, közte egy köténye volt (ide is betesszük 🙂 ), de a kapura most nem volt veszélyes.

Inigo Martinez: –

Felépült a sérüléséből, ez jó hír.

Marcos Alonso: –

Sok szerepe neki sem volt már, de egy szép beadása volt az érkező Gündogannak, amit a német majdnem gólra váltott.

***