Lewandowskinak igaza van

A lengyel, aki több támadó felfogású személyt kért maga köré, hat bajnoki meccsen már hét pontot szerzett a Barçának. Az elmúlt idényben a 23 gólja csak nyolc pontot tett ki. Öt egymást követő meccsen szerzett gólt.

Lewandowski 35 évesen, szombaton a Celta ellen megmutatta, hogy még mindig ott van a csúcson. A lengyel fintorogva kezdte a szezont, néhány interjúban arról panaszkodott, hogy a csapatból hiányzik a támadó jelenlét, hogy kicsit elszigetelt, és így más megoldásokat kell keresnie. Talán, bármennyire is jobban teljesített a Barça négy középpályással az előző szezonban, joggal beszélhetett erről. Cancelo és João Félix érkezése megváltoztatta az életét. Olyannyira, hogy most már öt egymást követő meccsen (köztük az Antwerpen elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen is) betalált.

Van még valami, ami sokkal jobbá teszi a csapat játékát: az ami benne van. João Félix asszisztjának (az egyik kérése volt azokban az interjúkban egy plusz támadó jelenléte, aki segíti őt) és egy másik portugál, Cancelo asszisztjának (több labdát kért a szélről) köszönhetően egyenlített. Lewandowski jobban hisz abban, amit csinál, és abban, amiért a csapat játszik. Végül is azok a szombati jelenetek a lélek tükörképei voltak.

A tavalyi szezon gyenge záró szakasza, a tétova amerikai túra és a visszafogottabb kezdés után megkérdőjelezett Lewandowski nagy számokkal válaszolt. Most már öt egymást követő mérkőzésen szerzett gólt, és ami még fontosabb, a góljai már hét pontot hoztak a csapatnak. A La Cerámicában, az El Sadarban és most szombaton a Montjuïcban szerzett góljai majdnem annyit tettek ki, mint az egész tavalyi szezonban, amelyben 23 találata mindössze nyolc pontot jelentett a csapatnak (igaz, mind idegenben: 0-1 Mallorcán, 0-1 Valenciában, 1-2 a Betis ellen és 2-4 az Espanyol ellen Cornellában).

Véletlen vagy sem, de Lewandowski az utóbbi meccseken fizikailag is jobb tónust mutatott. Magabiztosabbnak tűnt, több dolgot próbált ki, közvetlenebb. Talán elégedettebb azzal, amit maga körül lát. A Celta ellen, az első félidőben sokat jött ki a zónájából, amit Xavi kevésbé szeret. De az utolsó percekben ott volt, ahol szükség volt rá. A szépítésnél csodásan értette meg magát João Félixszel, aki egy jó labdát adott neki, ami önmagában még nem jelentett gólt, ugyanis azt be is kellett fejezni, aztán bölcsen, tudatosan lemaradva megvárta Cancelo középre centerezését, miközben az összes Celta-védő a saját kapuja védelmére indult.

És persze Lewandowskit sok sztárigazolás veszi most körbe. Senki sem feledkezik meg az elmúlt két hónap barcelonai realitásáról és zsongásáról; és azok az érzések sem voltak jók, amelyeket a játékos közvetített. A Barça egy olyan klub, amely megköveteli a kiválóságot, és nyilvánvaló, hogy Lewandowski egy lépéssel tovább ment. Ő még pár évig az elitben látja magát. Egyelőre még mindig ő a főnök.

***