Xavi: „Az előző évben kőkemény védelmünk volt, most nem működik megfelelően”

Az FC Barcelona 2-2-es döntetlennel zárta a La Liga 7. fordulóját a Mallorca vendégeként. A katalánok két óriási védelmi hibát vétettek, ezt Xavi is kiemelte a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. A Barça edzője azt nyilatkozta, hogy bár elég helyzetet teremtettek, mégsem voltak elég higgadtak a kapu előtt. A Lamine Yamal ellen elkövetett, kérdéses szabálytalanságról is kérdezték, amiről közvetlen a mérkőzés után még úgy nyilatkozott, hogy nem látta tisztán az esetet, majd a sajtótájékoztatón (feltehetően az eset kielemzése után) már azt mondta, hogy szerinte szabálytalanság történt.

Hogyan értékeli a meccset?

„Nem voltunk elég higgadtak. Hosszú passzokkal próbálkoztunk és nem voltunk elég türelmesek. Ez a mérkőzés a hibáink miatt ment el. Az előző évben kőkemény volt a védelmünk, ami most nem működik megfelelően és ez most sokba került. A második félidőben jobban játszottunk. Az első félidőben nagyon meg akartuk fordítani a meccset, de kiengedtünk hátul és sok tiszta helyzetet is kihagytunk.”

Nehéz játszani a kapujuk elé betömörülő csapatok ellen

„Voltak helyzeteink. Az előző fordulóban egy betömörülő védelem ellen szereztünk három gólt, ma pedig kettőt. A problémánk az, hogy hátul nem végeztünk elég jó munkát, kevesebb gólt kell kapnunk. Ebben kell fejlődnünk.”

Több gólt kapnak

„Konkrét védelmi hibáink voltak, jobban kell koncentrálnunk. Tavaly majdnem ugyanezzel a hátsó alakzattal dolgoztunk. Egyértelmű, hogy védekezésben javulnunk kell, de a helyzeteink megvoltak ahhoz, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

Lamine Yamal

„Jól szállt be a meccsbe, jól megértik egymást Raphinhával. Képes megteremteni a különbséget a pályán. A második gólt megelőző támadás tőle indult. Óvatosan kell bánni vele, mert még túl fiatal és vigyáznunk kell, nehogy lestrapáljuk.”

„Normális, hogy többet szeretnék látni a pályán, de ez az én döntésem. Sokat adhat nekünk, mert óriási tehetség, de nem szabad túlerőltetni. Nagy segítségünkre lesz a szezonban.”

Fermín López

„Fermínt nagyon megkedveltem az előszezon folyamán. Éhes a sikerre, benne van a gól és távolról is veszélyes a kapura. A mai találata egy pontot hozott nekünk. Nagyon dinamikus játékos és sokat segíthet a csapatnak.”

Iñigo Martínez

„Jól teljesített. Van benne vállalkozó szellem. Jó döntéseket hoz és jó a labdakihozatal tekintetében. Kellett egy ilyen profilú játékos a védelem bal oldalára, a segítségünkre lesz.”

A Lamine Yamal ellen elkövetett kérdéses „eset”

„Nagyon szenvedélyes vagyok mérkőzés közben, szeretek nyerni. Mindent megteszek ezért. Lamine „esete” számomra büntetőt érő szabálytalanság volt. Ilyekor ez kijön az emberből, nem tudom elrejteni.”