Régen látott mágia

Hosszú hetek, hónapok után, végre ismét gálát tartott a Barcelona, egyrészt alaposan megverte a Villarrealt, másrészt kiváló futballt játszott, s Ronaldinho révén egy olyan gólt is szerzett, mely méltán pályázhat az év legszebb találata címre. Tény, a Villarreal tegnap este nagyon gyengén futballozott, így hozzájárult a katalán együttes gálaelõadásához, de ez nem von le olyan sokat Ronaldinhóék érdemeibõl, akik ezúttal a legigényesebb katalán rajongók elvárásainak is eleget tettek.

A meccsen mutatott játékot és eredményt még egy kicsit ki kell élveznie a játékosoknak és a szurkolóknak, utána pedig reménykedni, hogy most ez a találkozó nem csak egy kiugrás volt a Barcelona szereplésében, hanem egy új út eleje is. Ez persze majd csak a következõ bajnokikon fog eldõlni, de addig is van mit ünnepelnie a rajongóknak.

A Villarreal elleni bajnoki, normális körülmények között rangadónak számítana, de a sárga tengeralattjáró ezúttal nem merült le annyira, hogy tüzelni is tudjon, melyben persze a kulcsjátékosok hiánya is alaposan benne volt. Riquelme nélkül a vendégeknek gyakorlatilag nem volt támadójátékuk, de azért a régóta sérült Gonzalo Rodriguezt is visszasírhatta Pellegrini edzõ. A sárga mezesek komplett védekezése ugyanis botrányos szintet ütött meg, mind középpályán, mind a hátsó alakzatban, s különösebb ellenállásba nem ütközhettek a kétségkívül remek napot kifogó gránátvörös-kékek.

Az elsõ félidõ ugyan még nem teljesen úgy alakult, ahogyan azt sokan remélték, bár az utóbbi hetek kiszolgálása után már nem is volt annyira türelmetlen a Camp Nou közönsége. De szerencséjükre, volt mire várniuk, mert a szünet után kamatostul visszakapták a belépõjegyeik árát. A találkozó elsõ felében helyzete ugyan volt pár a Barcának, de a gól csak igen nehezen, egy némileg vitatható tizenegyesbõl születhetett meg. A 34. percben Gudjohnsen kapott labdát a tizenhatoson belül, megpróbált lefordulni Cyganról, s amint megérezte a francia kezét a vállán, el is esett. A játékvezetõ gyorsan tizenegyest ítélet, melyet aztán Ronaldinho magabiztosan a jobb alsó sarokba vágott.

A szünet után aztán már jóval több esemény volt, melyeken szórakozhatott a közönség, és amiken sajnálkozhatott a vendég együttes. A Barcelona módszeresen, egyre nagyobb nyomást helyezett a Villarrealra, s ennek számos szép akció, valamint gyönyörû gólok lettek az eredményei. Az 55. percben Gudjohnsen egy közeli fejesbõl szerezte meg a második hazai találatot, mely, minden negatív megítéléssel szemben teljesen szabályos gólt volt, hiszen sem Iniesta, sem Gudjohnsen nem volt lesen a döntõ pillanatokban.

A harmadik gól azonban még szebbre sikerült, a meccsre nagyban följavuló Zambrotta elõbb megforgatta védõjét a tizenhatoson belül, majd ballal, pontosan ívelt az érkezõ Iniestához, aki az elõbbi gólpassza után, most maga fejezte be az akciót. A meccs legszebb mozdulata ugyan nem az övé volt, de errõl nem õ tehetett, mert a levegõben féloldalasan meglõtt labdája is kiváló volt, csakhogy a csapat mágusa tartogatott az estére egy még szebbet. A 87. percben Xavi ívelt az ötöshöz közelítõ Ronaldinhóhoz, a brazil elõbb mellre vette a labdát, majd csodálatos ollózó mozdulattal, jobbal, Barbosa fölött a hálóba lõtt.

Rég nem látott szép gól, mely visszaidézi Rivaldo korábbi ollózásos találatait, a Barcelona tegnapi játéka pedig a tavalyi évet, amikor gyakrabban játszott ennyire közönségszórakoztató meccset a csapat, de most sokan reménykedhetnek, hogy ennek a találkozónak lesz folytatása.

FC Barcelona-Villarreal CF: 4-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
78.417 nézõ
Vezette: Pérez Lasa

FC Barcelona: Valdés; Zambrotta, Puyol, Thuram, Gio; Edmilson (Oleguer, 77′), Deco, Iniesta, Giuly (Xavi, 67′); Ronaldinho és Gudjohnsen (Ezquerro, 72′).

Villarreal CF: Barbosa; Javi Venta, Fuentes, Cygan, Arruabarrena; Marcos Senna (Somoza, 88′), Josico (Tacchinardi, 45′), Cani, Marcos García; José Mari (Guille Franco, 45′) és Forlán.

Gólok:
1-0, 35′: Ronaldinho (p). 2-0, 55′: Gudjohnsen. 3-0, 70′: Iniesta. 4-0, 87′: Ronaldinho.
Sárga lapok: Cygan (33′), Zambrotta (45′), Fuentes (66′), Cani (74′), Tacchinardi (78′), Arruabarrena (83′) és Ronaldinho (88′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Ronaldinho Gaúcho

Ronaldinho jól játszott, szerzett két gólt is, de nem elsõsorban ezért õ a meccs embere, hiszen azért a gólért, melyet az utolsó percekben szerzett, már önmagában járna az elismerés. De emellett is érdemes megjegyezni, hogy a teljes csapattal együtt, tegnap Ronaldinho is levetkõzte eddigi gyengébb formáját, s valóban varázsolt.