Messi, szerencse és a csapat: 5-0

Az Espanyol részint joggal lehet bosszús | Dembélé gólpasszal debütált

Az FC Barcelona együttese 5-0 arányban legyõzte a városi rivális Espanyol együttesét szombaton este a Camp Nouban, így három forduló után három gyõzelemmel és kapott gól nélkül áll a tabella élén. A mérkõzés képe alapján a különbség talán túlzó, de a hazai siker mindenképpen megérdemelt. Messi mesterhármast szerzett, az uruguayi Suárez megszerezte az önbizalmának oly fontos elsõ idei gólját, míg a francia Dembélé gólpasszal debütált a gránátvörös-kék mezben.

Ernesto Valverde vezetõedzõ a kezdõcsapatba még nem jelölte a bemutatkozásra váró Ousmane Dembélét, de nem volt ott a pályán a kezdõ sípszótól kezdve a brazil Paulinho sem, aki az Alavés ellen már debütált a Barçában. A támadósorban Deulofeu kezdett, míg a védelemben Semedo foglalta el a sérülés miatt a keretbõl kimaradó Sergi Roberto helyét.

A találkozón összességében végig a Barcelona akarata dominált, melyen már most látszik Valverde kézjegye. A spanyol tréner tett egy nagy lépést vissza a Cruyff által lerakott alapokhoz, a csapat nagyon egységesen játszik, a csapatrészek között minimális a távolság, a hangsúly pedig a középpályán valamint azon van, hogy Messi odaérjen a kapu elé.

Noha a hazai dominancia a találkozó egészére jellemzõ volt, el kell ismerni, hogy az összecsapás fordulópontjaiból nagyon szerencsésen jött ki a Barcelona. 1-0, a vezetõ találat megszerzése elõtt Messi lesen kapta a labdát, így akármilyen szépen vágta be a játékszert a felsõbe nagyjából 10 méterrõl, a találatot a szabályok szerint érvényteleníteni kellett volna.

Az Espanyol azonban nem esett össze, többször is odaért ter Stegen kapuja elé, és az egyenlítéstõl valamint késõbb a szépítéstõl többször is vagy ter Stegen vagy egy jól közbeavatkozó védõ választotta csupán el. Ennek ellenére Messi könyörtelen volt, és a 35. percben már 2-0 állt az eredményjelzõn. 2-0, már-már elúszni látszott az akció Messi blokkolt lövése után, amikor a labda Jordi Alba elé került, a szélsõ rögtön középre adott az argentin elé, aki becsúszva a kapuba továbbította a játékszert.

A második félidõben is hasonló volt a játék képe, azaz összességében Valverde együttese kézben tartotta a találkozót, ám nagyobb szerencsével az Espanyol szépíthetett volna. Ezt azonban nem tették meg a vendégek, így Messi a 66. percben már háromgólosra növelte a különbséget. 3-0, ismét Alba találta meg az argentint, akire szinte alig figyeltek a vendégek, így a dél-amerikai a kapu hosszú oldalába helyezett.

Ezután már Valverde is bátrabban frissített, érkezett az újdonsült szerzemény Dembélé a saját nevelés Deulofeu helyére, majd késõbb Paulinho valamint André Gomes is. Ekkor már mindkét csapatt tartalékolt az erejével, ám a végeredmény végül jelentõsen változott. 4-0, egy szögletnél aludtak be a vendégek, Piqué pedig a kapuba fejelt. A hosszabbításban pedig egy tudatosan felépített támadás után, mely a német ter Stegentõl indult, Dembélé valamint Suárez összehozták a Barça ötödik találatát is. 5-0, André Gomes indította hajszálpontosan Dembélét, aki szépen tálalt középre, Suárez pedig átvétel nélkül Pau López kapus mozgásával ellentétes irányba lõtte a labdát.

Ígéretes kezdésen van túl tehát a Barcelona, mely három meccs után még nem kapott gólt, kilenc ponttal vezeti a tabellát, Dembélé pedig gólpasszal mutatkozott be a csapatban. Hogy ez valójában mennyit is ér jelenleg, arról talán majd a kedd esti, Juventus elleni mérkõzés ad pontosabb képet, hiszen az olasz gárda a legmagasabb szintet képviseli jelenleg.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 5-0 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
72.857 nézõ
Vezette:
Gil Manzano

FC Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Busquets (Paulinho, 72′), Rakitic, Iniesta (André Gomes, 76′); Messi, Luis Suárez, Deulofeu (Dembélé, 67′).

Espanyol: Pau López; Víctor Sánchez (Marc Navarro, 67′), David López, Hermoso, Aarón; Piatti (Sergio García, 57′), Diop, Javi Fuego, Darder (Dídac Vilà, 74′); Gerard Moreno, Leo Baptistao.

Gólok: 1-0, Messi (26’). 2-0, Messi (35’). 3-0 Messi (66’). 4-0 Piqué (87’). 5-0 Luis Suárez (90’).