Valverde: Nem lehet 11 játékossal végigjátszani egy szezont

Dembélé tapasztalatlanságának számlájára írja a sérülést

Nagyszerű szeptemberen van túl eddig a csapat, hiszen az összes meccsét megnyerte, amin pályára lépett, így nyilván Ernesto Valverde vezetõedzõ is nyugodtan tud válaszolni az újságírók kérdéseire a soron következõ meccsek elõtt. Kedd este az Eibar érkezik a Camp Nouba, a sajtótájékoztatón pedig az ellenfél mellett Dembélé sérülése, lehetséges helyettesei, valamint Suárez és Paulinho is szóba kerültek, a ‘Txingurri’, vagyis a ‘Hangya’ becenévre hallgató tréner pedig maximális profizmussal nyilatkozott mindannyiukról.

Mit vár az Eibar elleni meccstõl?

„A tavalyi mérkõzés ellenük jó kiindulási alap lehet, világos elképzelésük van a játékstílusukat illetõen, bátor csapatuk van, letámadnak, és nem hagynak játszani. Nem szokták hagyni, hogy az õ térfelükön építsd fel a játékod, már a saját térfeledrõl is csak nehezen engednek ki.”

Dembélé sérülése és a lehetséges helyettesek

„Több játékos is van a csapatban, akik képesek a pozíciójában játszani. Deulofeu, Aleix Vidal, Denis Suarez és André Gomes is. Meg fogjuk keresni a legjobb alternatívát a kezdõ tizenegyet illetõen. A sérülés a lehetõ legnehezebb dolog, ami történhet egy játékossal. Ha valaki megsérül, hosszú idõre ki tud esni, ezért nagyon türelmesnek kell lennie. Vannak napok, amikor jobban érzed magad, de néha lesznek napok, amikor nem így lesz. Dembélé azonban fiatal még és ez számára is még egy nehézség – ezekkel a sérülésekkel meg kell küzdenie a pályafutása során. De mindannyian itt leszünk mellette, hogy segítsük és támogassuk.”

Vajon sérült volt már a francia támadó a Getafe elleni meccs elõtt is?

„Nem hiszem, hogy túl sokat ki tudnánk olvasni ezekbõl [a héten máris napvilágot látott egy kép, amin Dembélé egy korábbi edzésen a combhajlítójához nyúlt, mintha fájlalta volna – a szerk.]. A játékosok bemelegítéskor nyújtani szoktak, nyújtják a combjukat, a térdüket, az inakat. Neki korábban sosem volt izomsérülése, emiatt lehet, hogy nem is tudta felismerni ezeket a kisebb tüneteket, amiket esetleg érzett. Õ egy nagyon gyors játékos és az a mozdulat, amit tett, a lehetõ legrosszabb volt, amit tehetett a térdinaival. Nem azt mondom, hogy normális így megsérülni, de nagyobb a valószínûsége, hogy ilyen mozdulatba belesérül valaki. Egy veterán játékos talán nem tett volna ilyet, tudva, hogy ez egy nagyon energikus mozdulat. Tudom, mert velem is megtörtént ez, mikor még játékos voltam.

Suárez és a gólszerzés miatt rá nehezedõ nyomás

„Neki ilyen a stílusa, így kezeli a dolgokat. Nagyon kimutatja az érzelmeit ha jól mennek a dolgai, de akkor is, ha nem. Vannak napok, amikor szerencsésebb és vannak, amikor kevésbé. Így mûködik a futball, de végül mindig jól alakultak a dolgai. Ha nem tudja megragadni az elõtte adódó esélyeket, egy másik csapattárs talán meg tudja. Ez történt legutóbb is. Nagyon bízunk benne, tudjuk, hogy több gólt szeretne szerezni, de ez nem mindig lehetséges. Nagyszerû érzés, hogy egy olyan játékos van a csapatban, aki ennyire éhes a gólokra és biztos vagyok benne, hogy ezek a gólok elõbb-utóbb meg is fognak érkezni nála.”

A rotáció és a pihentetés kérdésköre

„Nem gondolom, hogy bármi probléma lett volna ebbõl korábban, de minden meccs más. Néha kevesebb idõnk van felkészülni, és biztos vagyok benne, hogy lesznek változtatások ezúttal is, de minden változtatást azért hozunk meg, hogy a stílusunkat és a ritmusunkat megtartsuk. Senki nem tud eljutni a szezon végéig 11 játékossal, muszáj változtatnod. Vannak, akik szerint csak akkor rotálhatsz játékosokat, ha veszít a csapat. De hogy mikor kellene igazából változtatni, ezt szerintem mindenkinek magának kell megválaszolnia.”

A Getafe pályájának minõsége

„Nem gondolom, hogy a pálya állapotának bármilyen különösebb szerepe lett volna, de igen, szívesen venném, ha minden pálya ugyanabban az állapotban lenne mindig. Azt hiszem, holnap nem lesz ezzel probléma.”

Paulinho és a gyõztes gólja szombaton

„Öröm volt ez neki és mindenki számára. Ezek a dolgok adnak igazán önbizalmat. Egy olyan idõszakban állt be, amikor nem volt még egyértelmû a mérkõzés, vissza kellett jönnünk a meccsbe. Megkapta a labdát, kihasználta a rést a védelemben és szépen befejezte. Remélhetõleg késõbb is láthatunk tõle hasonlókat.”

Mit jelent a tabella élén állni néhány fordulót követõen?

„Azt jelenti, amit mindannyian tudunk, hogy a futballban minden egyik napról a másikra meg tud változni. Egy hónappal ezelõtt az emberek fogták a fejüket, hogy mi az isten lesz velünk a szezonban. Most mindenki kicsit nyugodtabb, de a dolgok valóban jobban néznek ki most. Viszont ki tudja, mi lesz egy hónap múlva? Azt tudjuk csak tenni, hogy a holnapi meccs megnyerésére gondolunk és nem aggódunk a hosszú távú jövõnkön, mert egy hét alatt nagyon sok minden tud változni. Kilenc pontért játszhattunk 10 nap alatt a bajnokságban, hatot már megszereztünk, hármat pedig holnap kell. Meg kell próbálnunk és ki kell zárnunk a külsõ zajokat, hogy csak a gyõzelemre koncentrálhassunk holnap.”