Gironában ünnep, Barcelonában 3 pont

A történelem elsõ Girona - Barçája a Ligában | Az "új katalán derbi"

Azzal, hogy a Girona tavaly második lett a másodosztályban, feljutott az elsõ osztályba és történelmet írt. A kis katalán város csapata elsõ alkalommal szerepelhet a Ligában, és ezzel elõször adódik arra esély, hogy találkozzon a Barcelonával is, ami különösen nagy öröm a helyi szurkolóknak. A Girona csak úgy vezeti fel az összecsapást, mint az „Új katalán derbit”.

Gironában nagyon sok Barcelona szurkoló él, a többség számára a Girona FC az elsõszámú klub, de ami az elsõ osztályú és nemzetközi meccseket illeti, a helyiek mindig a Barcelonának szurkoltak. Az idei év annyiból kivétel, hogy rendeznek Girona – Barcelona meccseket is, ahol viszont a nagy többség a piros-fehérekkel tart majd a városból.

Pablo Machín edzõ jelezte is elõre, hogy számukra ez a meccs mindenképpen egy ünnep, ha pedig még pontot, pontokat is tudnak szerezni, akkor óriási fiesztába csap át a szombat éjszaka. A Girona számára ez talán az év legfontosabb meccse, hiszen a klub érthetõ módon kötõdik a Barcelonához érzelmek szintjén, 2012-ben még egy nyílt Barça edzést is tartottak a Montilivi Stadionban, hogy ezzel is segítsék anyagilag a kis katalán klubot.

A Barcelonát mindez persze nem szabad érdekelje, hiszen az eddigi gyõzelmi sorozatot kellemetlen lenne pont egy történelmi újonc ellen nem folytatni. A Gironát le kell tudni gyõzni még akár rotációval is.

Kérdés, hogy Ernesto Valverde ezúttal kiknek szavaz bizalmat, de jó esély van rá, hogy az Eibar elleni találkozóhoz hasonlóan ezúttal is lesznek páran – ha nem is sokan -, akik csak a kispadra ülhetnek le a fontosabb játékosok közül. Így lehetséges, hogy ezúttal Piqué vagy Iniesta nem fognak kezdeni, az viszont mindenképpen valószínû, hogy visszatér a kezdõbe Rakitic, Alba vagy éppen Suárez, akik az Eibar ellen pihentek.

Ezúttal kimaradt az utazó keretbõl Gerard Deulofeu és Nelson Semedo, ellenben visszakerült Paco Alcácer, Samuel Umtiti vagy André Gomes.

Girona FC – FC Barcelona:
Girona, Montilivi
20.45
Vezeti:
Sánchez Martínez
TV: Paulaner Sörház | Sport 2

Girona: Iraizoz; Ramalho, Juanpe, Bernardo; Maffeo- Becerra, Pere Pons, Alex Granell, Aday; Borja García, Portu, Olarenwaju Kayode.

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano (Piqué), Umtiti, Jordi Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Iniesta (Paulinho); Denis Suárez, Messi és Luis Suárez.

A Barcelona utazó kerete: Ter Stegen, Cillessen, Umtiti, Piqué, Mascherano, Alba, Digne, Sergio Busquets, Rakitic, Sergi Roberto, André Gomes, Iniesta, Paulinho, Aleix Vidal, Denis Suárez, Alcácer. Messi és Suárez.