Gyõzelem a katalán népszavazás árnyékában: 3-0

Nehéz, de biztos siker a Las Palmas ellen zárt kapuk mögött

Nehezen, de begyűjtötte a három pontot a Barcelona a Las Palmas ellen az utcai zavargások árnyékában, ismét nem kapott gólt, így száz százalékos mérleggel vonulhat válogatott szünetre a a Valverde-csapat. Az elsõ félidõ kiegyenlített küzdelmet hozott, a vendégek kapufáig is jutottak, a második félidõben azonban Iniesta és Rakitic beállásának, Busquets fejesének és Messi duplájának köszönhetõen egyértelmû lett a siker. A mérkõzés egyébként zárt kapuk mögött került megrendezésre a szurkolói botrányokat megelőzendő…

A mérkõzés elõzményei ezúttal a legkevésbé a labdarúgás körül forogtak: ahogy korábban beszámoltunk róla, a katalán függetlenedésrõl szóló népszavazást tartották ma Barcelonában, amit spanyol kormány alkotmányellenesnek minõsített, így megpróbálta bezáratni a szavazófülkéket. Az ellentét zavargásokat szült, sok ember vonult az utcára, így a meccs lejátszása is veszélybe került. A klub halasztani akart, elõször egyoldalúan fel is függesztette a találkozó megrendezését, mivel nem látta biztosítottnak a biztonságos megrendezését, ebbe viszont a spanyol szövetség nem egyezett bele, akik a rendõrségtõl garanciát kaptak állítólag, hogy elejét tudják venni a lehetséges atrocitásoknak. A klub így választás elé került: ha elhalasztja a találkozót, akkor büntetést és esetleges pontlevonást kockáztat; ha megtartja, a szurkolók haragja elképzelhetõ, hogy a pályán csap le a csapatra és félbeszakad a találkozó.

A klub így talán a legjobb megoldást választotta azzal, hogy zárt kapuk mögött ugyan, de megrendezi a találkozót, bár a helyiek, illetve a Camp Nou körül várakozó több tízezer szurkoló ennek aligha örült.

Barça helyzettel indult a meccs, az 5. percben Sergi Roberto jegyezte az elsõ kapura lövést, miután végigszlalomozott a jobbszélrõl indulva középre, a befejezése viszont pontatlan volt. Az már az elsõ percek alapján látszott, hogy a Barcelona nem akar semmit a véletlenre bízni, próbált fölénybe kerülni és magasan letámadni, így többször is sikerült nagyon hamar visszaszereznie a labdát már az ellenfél térfelén – kár, hogy az ellentámadások nem voltak eredményesek. A 20. percben Vidal esett el a 16-oson belül, de nem tûnt az eset 11-esnek, egy perccel késõbb pedig Messi szabadrúgását védte bravúrral Chichizola, a kipattanót pedig a védõk blokkolták. A Barça nem játszott nagy fölényben, igazán nagy ziccerig nem is jutott el a félidõben, hiába volt Messinek 3 lövése is 45 perc alatt. Az elsõ félidõben Paulinhónak volt még egy nagy lehetõsége, a 33. percben érkezett Roberto beadására, de egy védõ zavarásában csak mellé tudott fejelni. A félidõ második felére a Las Palmas aztán egyenrangú partnere lett a hazaiak-nak, ter Stegenig is többször eljutottak – nem csak kontrából, hanem felállt védelemmel szemben is tartani tudták a labdát, több szép figurával fûszerezve. Ebbe aztán annyira belejöttek, hogy a 43. percben sikerült kapufáig gurigázniuk a 16-os körül Mascheranóék asszisztálása mellett… Az elsõ félidõben így hiába játszott fölényben a Barça, könnyen vendég elõnnyel mehettek volna szünetre a csapatok, ami nem is lett volna teljesen érdemtelen.

Valverde nem volt elégedett a csapattal, pláne a középpályás játékkal, így ritkán látható módon kettõt cserélt is a szünetben: két alapjátékosa, Iniesta és Rakitic egyszerre álltak be Paulinho és Vidal helyett. A Barça újra aktívan kezdett a folytatásban, elõbb Messi szabadrúgását védte újra Chichizola, majd Rakitic bombáját tolta fölé. Az ezt követõ szögletet viszont már nem úszta meg a Las Palmas, Busquets érkezett a rövid oldalon és csúsztatott a kapus mellett a kapuba, 1-0 a 49. percben. Két perccel késõbb Suárez növelhette volna az elõnyt egy kontrából, egy-az-egyben vezette a kapusra a labdát, de Chichizola mellett eltolva, egy védõ szorításában inkább feldobta magát, így gól helyett egy jogosnak tûnõ sárgát szerzett csak. Az 55. percben újabb ziccer, Suárez kis ügyetlenkedés után végül megtartotta a labdát, középre adott labdáját pedig Messi 11 méterrõl senkitõl nem zavartatva fejelte mellé. A 70. percben ismét egy szögletbõl akadt veszély, a védõk között Messit találta meg a labda, a kapura tartó lövésébe beleértek, így éppen mellé ment. Egy perccel késõbb végül jött a megnyugtató második gól: Denis Suárez tökéletes ütemben ugratta ki a 16-osra beinduló Messit, aki a kapust is kicselezve gurított a hálóba, 2-0! A zárt kapuk ellenére a második találat után egy szurkoló valahogy mégis bejutott a pályára, õt a biztonságiaknak kellett kivinniük. A jelenet mindenesetre igazolta az elnökség félelmeit a pályára berohanó szurkolókkal kapcsolatban.

A 77. percben újra a hálóban kötött ki a labda: Messi szerzett labdát, majd Rakitic, Suárez egyérintõje után egy gyönyörû támadás végén az argentin támadó hetedik meccsén szerzett 11. bajnoki góljával lett 3-0. Ezzel gyakorlatilag eldõlt, Iniesta helyére beállt még André Gomes is kicsit mozogni, a spanyol így kevesebb, mint egy félidõt játszott csak. A csapat már nem siettette annyira a támadásokat sem, de helyzetbõl azért maradt még így is a lefújás elõttig, Suárez például kétszer is helyzetbe került, de ezúttal sem volt szerencséje. Ettõl láthatóan rettentõen frusztrált maradt és fél perccel a vége elõtt inkább el is indult az öltõzõ felé…

A Barça maradt 100%-os, amivel továbbra is vezeti a tabellát, imponáló magabiztossággal. A következõ héten nem lesz forduló a válogatott szünet miatt, október 14-én pedig jön az Atletico elleni madridi derbi.

FC Barcelona – Las Palmas 3-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
Vezette
: José Luis Munuera
Zárt kapuk mögött

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets, Paulinho (Iniesta 46’, Gomes (84’)), Denis Suárez, Vidal (Rakitic 46’), Messi, Luis Suárez.

Las Palmas: Chichizola, Macedo, Navarro, Lemos, Herrera, Hernan (Gomez 78’), Aquilani, Tannane (Toledo 78’), Viera, Tana, Calleri.

Gólok: Busquets 49’, Messi 70’, 77’.

Sárga lapok: Paulihno 33’, Piqué 35’, Busquets 45’, Alba 45+1’, Luis Suárez 51’ ill. Navarro 59’.

A mérkõzés statisztikái:

Labdabirtoklás: 48%-52%
Kapura lövés: 22-10
Kaput eltaláló lövések: 10-1
Szabálytalanságok: 10-11
Lesek: 3-0
Szögletek: 8-3