Mélyre merültek, de visszajöttek: 1-1 az Atletico ellen

Szörnyû első félidő után javulás és megérdemelt pontszerzés

A bajnokság eddigi legnehezebb meccsén a szezon talán leggyengébb elsõ félidejét játszotta le a Barcelona az Atletico Madrid otthonában, ter Stégennek köszönhetõen viszont csak egygólos hátrányba került a csapat 45 perc után. A második játékrészben aztán megjöttek a helyzetek, közte egy Suárez gól is, amivel az egyik pontot végül elhozta a Barça Madridból. Az utolsó percekben még a gyõzelem is majdnem meglett, de összességében igazságos döntetlen született egy fordulatos meccsen, a csapat pedig továbbra is a tabella élén.

A mérkõzésre egy meglepetéssel készült Ernesto Valverde: a Real elleni szuperkupa meccs óta elõször tette kezdõbe André Gomest, ráadásul a jobb támadó posztjára, ahol eddig nem nagyon szerepelt. Rajta kívül viszont a legerõsebbnek tûnõ csapat kezdett, benne a honfitárs Semedóval ismét a jobbhátvéd poszton. Az Atletico a lehetõ legerõsebb csapatával kezdett, úgyhogy várható volt, hogy nem fognak finomkodni a felek – fõleg Simeone számára kellett volna egy gyõzelem, hiszen az elmúlt 14 bajnokin nyeretlen maradt a Barcelona ellen.

Ennek megfelelõ iramban és két óriási ter Stegen védéssel indult a meccs. Az elsõ percben még Messit szerelték az utolsó pillanatban a hazai védõk nagy helyzetben, aztán megérkezett az Atletico a vendég kapu elé és sorra alakította ki a helyzeteit. Elõbb Iniesta adta el a labdát a saját térfelén, a labda Griezmann elé került, ám ter Stegen bravúrja megmentette a csapatot. Nem sokkal késõbb újra Griezmann került helyzetbe, miután Piquének kiosztott egy kötényt, lapos lövését pedig lábbal védte ezúttal a német kapus.

Nagy iram volt a pályán, a veszélyesebbnek viszont az Atletico tûnt, hiába birtokolta ugyanis többet a labdát a Barça, a hazai falon egyszerûen nem sikerült áttörni. Suárezék letámadása sem hozta zavarba Simeone csapatát, akik olykor lapos passzokkal, olykor pedig hosszú indításokkal játszották át a barcelonai középpályát. A 21. percben újra az Atletico került helyzetbe, ez pedig már a vezetést is jelentette: Saúltól indult a támadás, aki néhány passz után üresbe futva visszakapta labdát, majd 18-ról kilõtte a hosszú sarkot a határozatlan Barcelona játékosok mellett, 1-0. A góllal az Atletico megkapta azt, amiben mindenkinél jobb, felhúzhatta a többsoros védelmi vonalakat a saját térfelén, amin Messiék gyakorlatilag nem tudtak túljutni. Gomes jobb támadóként a vonal mellett nem tudott sokat hozzátenni a támadásokhoz, de a társai sem tudták hozni azt a szükséges pluszt, ami helyzetekhez, pláne a gólokhoz kellett – sok volt a pontatlanság és nem volt elég gyors a támadásépítés sem. Helyzet így nem is volt több a félidõben, a Barcelonától pedig nagy javulásra volt szükség, hogy vissza tudjon jönni a meccsbe.

A játék képe eleinte nem nagyon változott a második félidõre, az Atletico kereste a gyors ellentámadások lehetõségét, a Barcelona pedig próbált egyre nagyobb nyomást helyezni a betömörülõ hazaikra. Messi rengetegszer lépett vissza a középpályára, és többször is rá tudta vezetni a labdát a védõkre, de elég reménytelen volt a helyzete a legtöbb alkalommal, mert 4-5 madridi védõ vette körbe, akik még neki is túlerõt jelentettek. Idõvel viszont végre eljutott Oblakig a Barça, az 55. percben egy labdaszerzés utáni gyors kontra végén Suárez lõtte a kapusba a labdát. Két perccel késõbb Messi szabadrúgásból már a kapufát is eltalálta, majd a következõ 10 percben kétszer is nagy helyzetbe került, de lövései nem voltak elég pontosak – egyszer a szlovén kapus védett, egyszer pedig a kapuval szemben állva lõtt Messi mellé.

Az utolsó félórára beállt az ezúttal gyengén játszó Semedo és Iniesta páros helyett Sergi Roberto és Deulofeu, elõbbi jobbhátvédnek, utóbbi jobbszélsõnek, Gomes így átkerült a baloldalra, ahol sokkal hasznosabb játszott tovább. A meccs e szakaszában a Barcelona is határozottan jobb teljesítményt nyújtott már, mint korábban, sokkal direktebben játszottak, kevesebb passzal igyekeztek eljutni az Atletico 16-osáig a vendégek és a mezõnyfölény mellett a lövések is megvoltak, bár ekkor nyilván már az idõ is szorította Valverde csapatát. A 80. percben Suárez egy rossz labdaátvételbõl hozott ki egy ütemtelen lövést, amit Oblak védett, egy támadással késõbb viszont már nem kegyelmezett az uruguayi: Sergi Roberto beadását fejelte kapuba, 1-1! A hajrára ezzel minden nyitottá vált, a Barcelona próbálta is meglovagolni a megszerzett lendületét és támadott tovább: a 88. percben Suárez elõtt ott volt az elsõ meccslabda is, de Gomes centerezése pontatlan lett és 3 milliméterrel lemaradt róla. A gyõzelmet jelentõ lövés pedig Messi lábában maradt, a meccs utolsó megmozdulásaként megítélt idõntúli szabadrúgását Oblak védte simán.

A Barcelona kétarcú volt az este folyamán, az elsõ játékrész alapján még a pontszerzés is távolinak tûnt, a második 45 perc viszont egyértelmû dominanciát és megérdemelt egyenlítést hozott, így az 1-1-es döntetlen nem feltétlen rossz eredmény. Ezzel egyébként megszakadt a Barcelona gyõzelmi sorozata a bajnokságban, de nagy tragédia nem történt, mivel a csapat továbbra is vezeti a bajnokságot 5 ponttal a Real Madrid, hattal pedig az Atletico elõtt. Szerdán folytatás a BL-ben, az Olympiakosz ellen.

Atlético Madrid – FC Barcelona: 1-1 (1-0)
Madrid, Wanda Metropolitano
64.393 nézõ

Vezette
: Mateu Lahoz

Atlético Madrid: Oblak, Juanfran, Godín, Savic, Filipe Luis, Gabi (Torres 83′), Saúl, Koke, Carrasco (Thomas 73′), Griezmann, Correa (Gaitan 59′).

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo (Sergi Roberto 61), Piqué, Umtiti, Alba, Busquets, Rakitic (Paulinho 79′), Iniesta (Deulofeu 61′), André Gomes, Suárez, Messi.

Gólok: Saúl 21′, Suárez 81′.

A mérkõzés statisztikái:

Labdabirtoklás: 31%-69%
Kapura lövések
: 5-15
Kaput eltaláló lövések
: 4-7
Szögletek
: 2-1
Lesek
: 2-2
Szabálytalanságok
: 12-10
Sárga lapok
: 3-2