Egy góllal kevesebb, egy ponttal több: 1-1

Csúcsrangadó a javából | Ellentétes félidők | Nyerhettek is volna, de...

Pontokat veszített, de továbbra is veretlen a Barcelona a Ligában, miután 1-1-es döntetlent játszott a Mestallában a Valencia ellen. Dominálta az első félidőt, a játékvezető érvénytelenítette a vezető gólját, a második játékrészben viszont már a feljavuló Valencia szerzett vezetést, amit aztán tíz perccel a vége előtt tudott kiegyenlíteni a Jordi Alba. Feszült, izgalmas, lüktető meccs volt, a két csapat igazolta, miért állnak a Liga első két helyén.

Ernesto Valverde a minél nagyobb stabilitás elérése érdekében négy középpályással állt fel a Mestallában, Paulinhót állítva Iniestáék mellé, és a terve alapvetően bevált, jól olvasta előre a mérkőzést. A Barça még a szokásosnál is stabilabban állt a lábán az első félidőben, érezhető volt a teljes csapat koncentrációja, az, hogy a Valenciától tart az együttes.

A terv egyszerű volt: minél többet birtokolni a labdát és alig adni lehetőséget a Valenciának ahhoz, hogy támadásokat vezethessen. Ez pedig bevált, hála az agresszív letámadásnak. Az esetek többségében a Barcelona néhány másodperc alatt visszaszerezte a játékszert az ellenfelétől, és kezdhette előröl a támadások építését.

A Valenciában persze ott rejlett a veszélyforrás. Minden alkalommal, amikor támadhattak, gyorsan és jól csinálták, azonban jóval kevesebb támadásvezetésük volt, mint a Barcelonának. Messiék problémája a Valencia rendkívül zárt, precíz védekezése volt, illetve, hogy talán túl sok akciót vezettek a pálya középső részén.

Így kevés helyzet alakult ki – hiába a játékbeli dominancia -, és félidőben maradt a 0-0, de ez köszönhető Iglesias Villanueva játékvezetőnek is, aki nem adta meg Lionel Messi teljesen szabályos gólját a 30. percből – amikor Neto kapus bevédte az argentin erős lövését, és a gólvonalon túlról tudott csak menteni.

A második félidőt azonban már jobban kezdte a Valencia, a Barcelona álmosabb volt, nem tudta úgy lefékezni a hazaiakat, képtelen volt tartósan magánál tudni a labdát. Akadtak természetesen barcelonai akciók is, de a játék nyíltabbá vált, és nem folytatódott a korábbi gránátvörös-kék dominancia. A Valencia játékában benne volt a veszély, és a 60. percben a vezetést is megszerezték a hazaiak. Semedo mögé került Gayá a baloldalon, a középre adásáról lemaradt Vermaelen, és a kapuból kinyúlni próbáló Ter Stegen is, Rodrigo vezetéshez juttatta a Valenciát.

A meccs nem változott meg a góltól, mindkét oldal igyekezett támadni, lüktető maradt a játék, a Barcelona problémája inkább az volt, hogy nem tudott igazán tiszta gólhelyzetet teremteni. A Valencia csapat védekezése kiváló volt, ilyen jól védekező csapattal talán idén még nem találkoztak Messiék.

Így viszont az idő telt, helyzetek pedig alig alakultak ki, hiába birtokolta egyre többet a labdát a Barcelona. Végül a 82. percben Lionel Messi előhúzott a tarsolyából egy kivételes előreívelést az ötös sarkára, érkezett Jordi Alba, aki hibátlan mozdulattal, a hosszú felső sarokba helyezett. 1-1!

Az utolsó percekben bár nyomott a Barcelona, újabb gólt már nem tudott szerezni, így végül maradt az 1-1, ami a teljes mérkőzés alapján talán igazságos eredmény – de azt senki nem tudhatja, miként alakult volna az összecsapás, ha Messi gólját az első félidőben megadja a játékvezető.

Valencia CF – FC Barcelona: 1-1 (0-0)
Valencia, Mestalla
50.000 néző
Vezette: Iglesias Villanueva

Valencia: Neto, Montoya, Garay, G. Paulista, Gayá – Soler, Parejo, Kondogbia, Guedes – Zaza, Rodrigo.

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo (Aleix Vidal 80′), Vermaelen, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic (Deulofeu 68′), Iniesta (Denis Suárez 73′), Paulinho – Messi, Suárez.

Gólok: Rodrigo (60′), Alba (82′).