Mendieta: „A Madrid szükséghelyzetben a legjobb”

Figyelmeztet, ilyenkor a legveszélyesebb a Real | A foci is más már, mit amikor ő játszott

Gaizka Mendieta a 2000-es évek elején a legjobb spanyol középpályások közé tartozott, a Valencia mellett játszott a Barcelonában is. Az ex-futballista szerint a Barcelona játékosainak nem szabad túl korán elhinniük, hogy megnyerhetik a bajnokságot, már csak azért sem, mert a Madrid akkor a legjobb, amikor rá van szorulva. És a jelenlegi egy ilyen pillanat.

„A Real Madrid és a Barcelona soha nem azért mennek ki a pályára, hogy döntetlent játsszanak, mindig nyerni akarnak. A Real Madrid pontosan tudja, hogy milyen fontos ez a meccs, most nyerték meg a Klubvilágbajnokságot is. És amikor szükséghelyzetben vannak, akkor lesznek igazán jók.”

A Barcelona mit tegyen ebben a helyzetben?

„Nyerni, gyűjteni a pontokat, és megtartani az előnyt. Kívülről nézve, a szituáció már okot ad arra, hogy joggal bízhatnak a bajnoki címben, de belülről az edzőnek és a játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy még nagyon-nagyon sok van hátra.”

Tipp?

„1-2. De ha a Barcelona veszít, az lélektanilag nagy csapás lehet a csapat számára.”

Mi a kulcs egy győzelem érdekében?

„A lehető legkevesebb hibát szabad elkövetni. Ernesto Valverdének most erősebb a középpályájája, mint volt korábban, és a Real Madrid is nagyon függ a középpályásaitól, úgyhogy a labdabirtoklásért folytatott csata nagyon fontos lesz.”

„A Barcelona most számolhat olyan játékosokkal, akik megerősítik. Luis Suárez ismét megtalálta a góllövő cipőjét. Paulinho is szerez gólokat, Rakitic és Busquets jó egyensúlyt adnak a középpályának, és a csapat védelme mindössze hat vagy hét gólt kapott a szezon során.”

Megváltozott a foci…

„Már egy pillanatnyi szünet nincs az ilyen meccseken. A Clásicókon lehet a leginkább látni, hogy mennyire megváltozott a foci. Az én időszakomban nem volt még ennyire atletikus a játék. Most azt látod, hogy vannak játékosok, akik képesek szünet nélkül végig futni meccseket.”