El Clásico karácsonyi kiadás – Interjú a Madridom.hu-val II. rész

Esélylatolgatás a Clásico előtt madridi oldalról | Fókuszban a két rivális

Folytatjuk a szombati El Clásico felvezetését a Madridom.hu-val, az első rész után már rákanyarodunk a Barcelonára és a Cláscióra: hogyan látják a magyarországi madridisták a Barçát, mennyire lepte meg őket a csapat stabil teljesítménye és kiderül az is, mit várnak az év utolsó örökrangadójáról. Jönnek tehát a madridi szerkesztőség közös válaszai, második rész.

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!

A Spanyol Szuperkupához képest ellentétes utat járnak be a csapatok. Milyen erősnek tűnik a Barça Madridból?

A Barcelona természetesen erős. Kár tagadni, és nyilván az eredmények is ezt mutatják. Főleg Valverdében, és naná – Messiben látjuk az új szezonban ezt az erősséget. Valverdéből árad a nyugalom, tudja, hogy mit akar, nem érdekli, ha csak 1-0-ra nyernek, nem érdekli, hogy éppen ki lövi a gólt, nem fél attól, hogy Paulinho legyen a nyerőember, csak a győzelemben, és az eredményekben hisz. Azonban úgy gondoljuk, hogy a látszat erősebb, mint a csapat tényleges tudása. Reméljük, hogy a szombati mérkőzésen ez ki is jön, és Zidane is meglátja a lehetőségeket, és a csapat majd ki is használja azokat. Ha Valverdét a mágnestáblán, Messit pedig a zöld gyepen sikerül kikapcsolni, akkor a Barcában szerintünk jelenleg nincs még egy ember, aki képes megváltoztatni a meccset.

A katalánok idén nagyon kevés gólt kapnak mind a Bajnokok Ligájában, mind a Ligában, Ernesto Valverde vezetőedző szemmel láthatóan stabilizálta az együttes védekezését. Mi a véleményetek a spanyol trénerről?

Valverde a liga egyik legjobb edzője, ezt már bizonyította is a Bilbaónál. A Barcelona ebben a szezonban mindent neki és Messinek köszönhet. Nem csak a védekezés, a szemléletmód, ami más lett. Ahogyan korábban is írtuk, Valverdét nem érdekli – egyelőre – a szép játék, nem érdekli, hogy miként, hány góllal nyer a csapat, csak a győzelem, a siker számít. Ez jelenleg elég, hiszen a csapat vezeti a ligát, továbbjutott a BL-ben, és még nem igazán volt mélypont, vagy éppen rossz sorozat. Az igazán érdekes kérdés az lehet, hogy miként kezeli majd a nyeretlen meccsek utáni a hangulatot, a kudarcokat, a rosszabb sorozatokat, Messi kiesését… Hogy reagálnak a játékosok, ha majd nem jön be az ötlete, megvan-e a kellő tisztelet az irányába. Ez mind-mind a jövő zenéje, ám úgy gondoljuk, hogy ha ebben az évben ezzel a játékkal és felfogással nyer valamit a csapat, akkor jövőre már több kell Valverdétől is. De még egyszer, a hullámvölgy és egy nagy kudarc kezelése döntő lesz az ő megítélésében is Barcelonában, hiszen még nagyon korai teljes véleményt alkotni a munkásságáról katalán földön.

Marc-André ter Stegen 2014 óta a katalán klub hálóőre, és az első szezonjaiban még voltak megingásai, idén azonban tett egy nagy lépést előre. Milyen a megítélése a német kapusnak a madridi szurkolók között?

Ter Stegen kiváló kapus, de valahogy úgy vagyunk vele mint Madridban Navassal – nem a legjobb. A németeknél amíg Neuer véd, addig ő lesz előrébb a rangsorban, bármi történhet, és Neuer jobb is. A Barca kapusával nincs nagy gond, a korábbi megingásaiból már nem sok van, és igen, úgy tűnik nála ez a szezon volt a döntő, talán most érett be igazán a katalánoknál, hiszen már nincsenek meg azok a gyermeteg hibái. Idén persze a védelem is stabil előtte, ami fontos szempont. Mi most úgy gondoljuk, hogy nem a kapusposzt újragondolása a Barca legnagyobb feladata.

Az Eurobarça igyekszik objektíven és önkritikusan nézni a klub teljesítményét, ezért az utóbbi időben nem egyszer negatívan értékeltük az elnökség teljesítményét. Madridi szemmel volt-e olyan döntés, amit abszolút nem értettetek a klub átigazolásai vagy éppen a keret kialakítása kapcsán?

A Barcelona átigazolási ügyei valahogy mindig túl nagy figyelmet kapnak, már abban az értelemben, hogy túl sok minden kerül ki a belső körből. Korábban a Neymar-ügy, jelenleg is az, hogy az AS belső informátorokra hivatkozva állítja, hogy Neymar nyártól Madridban lesz. A szerződés hosszabbításos ügyek, valahogy mintha a vezetőség ebből a szempontból nem lenne profi… Persze a faxgépek működnek, meg minden, de túl sok belsős infó hagyja el a „zárt kapukat”, és ezen nem változtat egy-egy elnök eltávolítása sem. Mintha direkt csinálnák, pedig ebből egyértelműen nem profitál a klub, és rontja a morált, a hangulatot, a csapategységet, valamint az összetartozás érzését is, és egyáltalán nem profi. De, hogy a konkrét kérdésre is válaszoljunk: az elmúlt nyáron Deulofeu visszatért, aki az Evertonban persze bizonyított, de valahogy nekünk úgy tűnik, hogy mégsem üti meg a szintet, az elején mintha még duzzogott is volna a kevés lehetőség miatt, míg Munir tovább lett passzolva, aki mindig bizonyított, és hatalmas volt benne a vágy, hogy egyszer ott lehessen végleg a nagyok között… Ezt a „cserét” nem igazán értjük.

Dembélé játéka erősen kérdéses a Klasszikusra, maximum csereként lép pályára. Megkönnyebbülés vagy irreleváns tényező a francia, mi a véleményetek róla?

Egy ilyen hosszú kihagyás után egyértelműen irreleváns. Nem tavasszal esett ki a csapatból, miután mondjuk volt egy zseniális fél szezonja. Még mindig be kell illeszkednie, megtalálnia a helyét, erre pedig a Bernabéu nem lesz jó helyszín, főleg nem egy épphogy felépült játékos számára, nem is hisszük, hogy Valverde komolyan számolna vele erre a találkozóra. Dembélé egyébként jó játékos, de nem látjuk benne azt a hatalmas potenciált, amit mondjuk az ára sugallhat, soha nem lesz Aranylabdás.

Az őszi teljesítménye alapján a Barcelonának tavasszal mely trófeákra lesz esélyes, melyekre nem, és miért?

A bajnokság ekkora előnyről a kezükben van, de a hétvégi Clásicóval visszajöhet a Real, ettől a meccstől sok függ majd, ha nem nyer a Barca, akkor nem dőlt el semmi, és persze amúgy sem, hiszen láthattuk korábban is, hogy azért ez nem ledolgozhatatlan hátrány. A BL-ben már a Chelsea is nagy falat, ha rajtuk túl jut a csapat, akkor persze sorsolás függő is, de miért ne? Esélyes lehet a végső győzelemre Valverde együttese, ahogy persze a Spanyol Kupában is így van ez. Nincs olyan sorozat, ahol ne lenne esélye, de úgy gondoljuk, hogy pont az őszi teljesítmény lesz az, ami ebből a hármas versenyfutásból egyet majd mindenképpen elvesz a klubtól, hiszen így nem lehet lehozni egy teljes szezont. Jön majd egy hullámvölgy, amivel meg kell küzdeni. Lehet, hogy épp az angolok elleni párharcnál lesz a leggyengébb formában a csapat, ezért nehéz jósolni. Előzetesen mindegyik trófeára van esélye a katalánoknak, hogyne, ám nem lesz mindig jó formában Valverde csapata, így azt mondanánk, hogy a liga megnyerése reálisabb, mint a BL-cím, mert előbbinél lehet, ám utóbbinál nem szabad hibázni a kieséses szakaszban.

A Bajnokok Ligájában a Barcelona is érdekelt, és a Chelsea ellen fog pályára lépni a nyolcaddöntőben. Hogyan látjátok a katalánok párharcát?

Szerintünk előzetesen szinte teljesen egál ez a párharc. Conte kiváló edző, jobban ismeri már a csapatát, régebb óta van együtt a keretével, így okozhat meglepetéseket Valverdének. Az olasz ráadásul nagyrészt ezt a manapság divatos három védős rendszert használja, a két szélen olyan játékosokkal, akik persze védekezésnél visszazárnak, így már hirtelen öten is vannak hátul, ez pedig szerintem nagy fegyvere lehet, főleg, hogy már kiválóan alkalmazzák. Sok lehetősége is van, hiszen Alonso, Pedro, de még Moses is jó fegyver lehet, de Hazardon és Moratán is sok fog múlni. Én nem kiáltanám ki egyértelmű esélyesnek a Barcát, elsősorban Conte és az ő taktikája miatt, szerintem ez egyáltalán nem fekszik a katalánoknak, ám persze februárig még rengeteg idő van, ki tudja, éppen melyik csapat, hol tart majd a formaidőzítéssel.

Mi lesz a találkozó kulcsa? Bale szerepet fog kapni? Mit léphet Zidane a Barça két támadós, 4-4-2-es szerkezetére?

Ami Bale játékát illeti, mi nagyon bízunk benne, hogy csak csereként kap majd lehetőséget. A Klubvilágbajnokságon sem játszott többet, és a képességeit egy ilyen hosszú kihagyás után talán úgy lehetne a leginkább kamatoztatni a Barcelona ellen, ha ott is egy fáradtabb védelem ellen lépne már pályára, a második félidőben. A játékkedvére nincsen panasz, látszik rajta, hogy élvezi, hogy ismét ott lehet a pályán és segítheti a csapatot, kezdőként viszont nem számítanánk rá az El Clásicón. A kezdőcsapatban sok meglepetést nem várok, feltehetőleg ugyanaz a tizenegy lép majd pályára, mint a Gremio ellen a klubvébé döntőjén: Navas, Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal, Kroos, Casemiro, Modric, Ronaldo, Benzema és Isco. Valami azt súgja, hogy mégis feláll majd a „BBC”, de ne legyen igazunk.

A Barcelona idén ősszel rettentően stabilnak mutatkozott, méghozzá olyan kvalitású csapatok ellen is, mint a Juventus, a Valencia vagy az Atlético Madrid. Gondot okozhat a Madridnak a katalán védelem feltörése?

A Juve és az Atléti elleni meccsek teljesen mások voltak, főleg az olaszok elleni második találkozó, mi ezeket ilyen szempontból ki is vennénk. Főleg annak tudatában, hogy az elmúlt szezonban a BL-ben a Juve volt beállítva úgy, hogy esélytelen nekik gólt lőni, Buffon mindent véd, a védelmük mindenkit leigáz, aztán jött a Madrid, és négy gól… A Realnak most is meglesznek a helyzetei, nem is egy, a kérdés csak az, hogy ezekből mennyit, és a mérkőzés folyamán mikor tudnak értékesíteni. Jó lenne megszerezni a vezetést, mert onnantól a Barca is feljebb jönne, és tudjuk, hogy mi a helyzet akkor, amikor a Madrid kontrázhat…

Nyilvánvalóan Messi az, akire mindenképp figyelnie kell a Madridnak. Az argentin támadón kívül melyik barcelonai játékost kell kiemelten szemmel tartania Ramoséknak?

Messin kívül azért nehéz találni egy-egy kiemelendő játékost a Barcánál, mert a katalánok most csapatként erősek. Nincs már meg a nagy MSN. Messi oké, egyértelmű, ám Suárez nincs abban a formában, hogy félni kelljen tőle – persze attól még hatalmas fegyver, és egyértelmű, hogy egy másodpercre sem lehet majd kiengedni mellette. Mindezzel csak azt szeretnénk mondani, hogy Messin kívül jelenleg nincs olyan egyéni teljesítmény, amitől meg kellene ijedni. A Barca csapatként funkcionál, egy kiváló argentin zsenivel az élen. Az már más kérdés, hogy ez a mérkőzés kiből, mit hoz ki. Mert az egyértelmű, hogy ez nem egy átlagos bajnoki, lélektani szempontból sem, így lehet, hogy mondjuk Iniesta vagy Alba újfent kiváló formában lesz.

A Modric – Kroos duó Iscóval kiegészülve vagy a Busquets – Iniesta kettős egy visszalépő Messivel? Melyik trió uralja majd a pálya közepét?

Úgy gondoljuk, hogy a mai csapatokat végignézve az egész világon, nincs még egy olyan középpályás kettős, mint Modric és Kroos. Annyira “kézben” tudnak tartani egy meccset, mint korábban a Xavi – Iniesta duó. Azonban mivel utóbbi már nincs élete formájában, és a kora miatt nem is lesz, ezért csak egy-egy meccsen tud majd kiemelkedőt letenni az asztalra, így szerintünk a Modric – Kroos duó, Iscóval erősebb a Barca fent említett hármasánál. Messi visszalépése okozhat zavart, de már többször láttunk rá példát, ha ráállítanak valakit, akkor hamar el lehet venni a kedvét a játéktól, ahogy most majd ez valószínűleg Casemiro feladata lesz. A Modric – Kroos – Isco triónál mi ma nem látunk erősebb hármast.

Van egy közös pont a két csapatban: Benzema és Suárez a korábbi idényeikhez képest gyengébb teljesítményt nyújtanak. Mi lehet ennek az oka?

Benzema esetében ez különösen szembetűnő, ebben közrejátszhat a zsarolásos botrány és annak következményei: tárgyalások, kvázi kirúgás a francia válogatottból, a sajtó és a szurkolók kereszttüze… Nagy kár érte, mert képességekben kivételes játékos, de mégsem képes beteljesíteni a benne rejlő potenciált.

Az idei szezonban látottak alapján a két csapat keretéből kell összeállítanotok egy kezdőcsapatot. Hogyan nézne ki ez a kombinált együttes?

Egyszer megnéznénk már, hogy Messi és C. Ronaldo milyen egy csapatban… Egyébként egy pár évvel fiatalabb Iniestát is szívesen figyelnénk persze Madridban, és persze a jó formában lévő Suárezt, aki ösztönösen bevarrja a helyzeteit, de ennyi. A mai Barcelonából őszintén szólva senkit sem tudnánk rajtuk kívül elképzelni a Madrid mostani kezdőjében, mert teljesen más a foci, a rendszer, ráadásul nem is különösebben szimpatizálunk senkivel onnan. Iniesta tisztetelet érdemel, Messi a zseni, Suárez meg a gólzsák, aki jobb napjain szintén megállíthatatlan – ezért emeltük ki őket.

Végezetül pedig jöjjön az elmaradhatatlan tipp: ki nyeri a mérkőzést? Esetleg döntetlen lesz?

Szoros meccs lesz, az őszi teljesítmény alapján bizakodóan érkezik a Barcelona, viszont a Madrid is kezd magára találni, ez a Klubvilágbajnokság döntőjén volt igazán látványos. Plusz löketet adhat a fővárosiaknak a tizenegy pontos lemaradás a tabellán (a 16. forduló halasztott meccse bármennyire is papírformának tűnik, csak egy februári győzelem esetén lehet elszámolni három pontnak). Szerintünk két gól lesz közte, természetesen a Madrid javára: 3-1.

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!