Rivaldo: „Esélyes? Ezeken a meccseken nincs favorit”

Interjú a legendás brazillal

Lassan 20 éve már, hogy a Barcelona legjobb játékosa Rivaldo volt, aki Aranylabdát is nyert a csapat játékosaként. A brazil most egy reklámrendezvényen adott interjút a Clásico kapcsán, melyre 2-2-őt tippel.

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!

Milyen a Madrid ellen játszani?

„Volt szerencsém jó néhány mérkőzésen szerepelni a Madrid ellen. Játszottam és gólt is lőttem ellenük a Palmeirasszal, a Milannal, az Olympiakosszal és a Barcelonával is. Csak a Deportivóval nem lőttem gólt ellenük.”

Melyik a kedvenc gólja?

„Volt egy meccs, amin három gólt lőttem nekik, de egyet nem adtak meg, ami pedig a győzelmet jelentette volna és nagyon fontos lett volna.”

Kivel játszott volna együtt szíve szerint?

„Szívesen játszottam volna Messivel, akinek különleges adottságai vannak. Ő a jelenlegi legjobb játékos, egyértelműen ő jelenti a különbséget a pályán.”

Otthon a Madrid az esélyes?

„Szerintem ezeken a meccseken nincsenek favoritok. Játszottam ellenük nagyon sokszor, és egy dolgot megtanultam, itt nincs esélyes.”

4-4-2-ben játszanak a Clásicon

Szerintem ez a játékrendszer Busquets-cel, Rakiticcsel, Paulinhóval és Iniestával rendben van. Jó alap lehet a Madrid ellen. Kicsit meg kell fogni őket, hiszen otthon lesznek. És meg kell próbálni nyerni náluk.”

Gólgazdag Clásico lesz?

„Én sok gólt várok, de egy döntetlenre számítok. Egy 2-2-t tippelnék.

Kitől kell tartani a leginkább?

„Cristiano Ronaldótól. Ahogyan Messi is, ő az, aki el tudja dönteni a meccseket.”

Mi a recept Ronaldo ellen?

„Ahogyan Messit is, őt is nagyon nehéz megfogni. Minden meccsen lő gólokat, és nem tudod kiszámítani, hogy mit fog csinálni. Az edző mondhat bármit, de a legintelligensebb játékosok a pályán ők, és ők egészen más dolgokra képesek, mint a többiek.”

Paulinho

„Amikor a Barçába igazolt, sokan megkérdőjelezték a szurkolók és a sajtó részéről, de lenyűgözően teljesít. Mint már mondtam akkor is, amikor leigazolták, nagyon jó döntés volt megszerezni őt. Kiváló játékos, és még gólokat is szerez.”

Neymar

„Soha nem lehet tudni, hogy mi lesz vele. A Madrid feltételei megvannak ahhoz, hogy leigazolja. De még csak most hagyta el a Barçát, és ha esetleg el is megy Madridba, ez még később következhet be.”

Neymar távozása

„Nem azért ment el, hogy a világ legjobbja lehessen, hanem mert a feltételek nagyon jók voltak számára és a családja számára. Én ugyanezt csináltam, amikor elhagytam La Coruñát. Tudom, hogy az emberek mérgesek, de szerintem a megfelelő döntést hozta.”

Aranylabdák Ronaldónak

„Ha CR7 nyert öt Aranylabdát, akkor azt meg is érdemelte.”

Mennyi időt lehet a csúcson tölteni?

„Én összesen 24 évet töltöttem a profi futballban. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő edzésmunkára, és nagyon fontos az is, hogy szeress nagyon focizni. Soha nem dohányoztam, soha nem ittam, soha nem kerestem az éjszakai életet. Szerintem Messinek még van 3-4 éve. De úgy látom, hogy a foci nagyon megváltozott. Most már kevesebb igazán kiemelkedő játékos van, szemben az én korszakommal.”

Bevezetné a technológiát a futballba?

„Én is nagyon dühös tudok lenni, ha nem adnak meg egy gólt, de úgy gondolom, hogy nem kellene változtatni a focin. Szerintem nagyon sokszor megállítanánk a játékot. Inkább megtartanám úgy, ahogy van, technológia nélkül. Szerintem ennek a bevezetése nem lenne jó a focinak.”

Sorfalat kellene állni a Madridnak?

„Ebben nehéz állást foglalnom, mert már kívülről nézem a dolgokat, nem vagyok a Barça játékosa. Nem tudom azt sem, hogyan döntött a vezetés ebben. De ha kell sorfalat állni, hát akkor kell. Ez normális dolog a bajnoknak járó tiszteletből.”

Ma gyengébb a felhozatal, mint az ő idejében?

„Az én időszakomban nagyon sok kiváló futballista volt. Én, Figo, Totti, Del Piero. Most csak róluk, kettőjükről beszélnek. Ebben az időszakban én több mint egy Aranylabdát nyertem volna. Az, hogy Cristiano Ronaldi és Messi ennyi Aranylabdát nyert, bizonyítja, hogy a dolgok nem állnak igazán jól. Nagyon szeretem mindkettőjüket, de szerintem ez azt is jelzi, hogy a dolgok nincsenek rendben a Ligában.”

„Nem szeretnék vitát gerjeszteni, de igen, szerintem vetekedtem volna velük az Aranylabdáért. Most csak róluk beszél mindenki, és még egy kicsit Neymarról. Nincs annyi minőségi futballista, mint régen.”

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!