Az Anoetába nem nyerni járnak

Sociedad - Barça vasárnap este | Ellentétes formájú csapatok

Az FC Barcelona együttese vasárnap este 20 óra 45 perckor az Anoeta gyepszőnyegén a Real Sociedad ellen lép pályára a Liga 19. fordulójában. A katalán együttes immáron hét tétmérkőzés óta nyeretlen San Sebastiánban a Ligát tekintve, ráadásul egy-két kellemetlen emlékű vereség szintén az új év kezdetére datálódik. A formák alapján egyébként a hazaiak nincsenek jó helyzetben. 

A Sociedad ugyanis, melynek vezetőedzője a katalán klub köreiben kiválóan ismert Eusebio Sacristán, az elmúlt mérkőzésein nem teljesített a legjobban. Az utolsó öt bajnoki mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, ráadásul az Európa-liga csoportkörét is egy vereséggel zárta a Zenit ellen még december közepén a baszk csapat.

Eusebio gárdája egyébként az ellenfél kapuja előtt feltalálja magát, hiszen csak egy góllal lőtt kevesebbet, mint például a szombat kora este a Villarreal ellen hazai pályán vereséget szenvedő Real Madrid, ám a saját kapuja előtt már nem ennyire magabiztos, és például a már kieső helyen levő Alavés is kevesebb találatot kapott nála. Mindenesetre hangsúlyozandó, hogy a Barça nem nyerni jár az Anoetába: az elmúlt hét találkozóján ötször vereséget szenvedett, kétszer ikszelt, amiből az egyik a tavalyi szezonban született, mikor a csapat egy 1-1-s döntetlent tudott elérni Baszkföldön. Egy ilyen sorozat nem lehet már a véletlen műve, és a baszkok hazai környezetben remekül ötvözik a kellemetlen játékstílusukat taktikus játékkal.

Ennek ellenére Ernesto Valverde vezetőedző nem lehet különösebben negatív az idegenbeli túra előtt, hiszen csapata talán az elmúlt években még sosem várta ilyen előjelekkel ezt a „kirándulást”. A katalánok még veretlenek idén, az új esztendőt két sikerrel kezdték, ráadásul a Celta ellen a hét közben az idei idény legjobb produkcióját nyújtotta a csapat. Elsőre úgy tűnhetett, hogy a vigói gárda teljesített alul, ám ebben nagy érdeme volt a Barçának, mely dominálta a találkozót, és sokat mozogva szétzilálta a Celta védelmét.

Az új igazolások minden bizonnyal nem lesznek ott a keretben, hiszen Coutinho még sérült, Yerry Minát pedig éppen csak bemutatták szombaton. Kiváló hír viszont, hogy a brazilon kívül csak Paco Alcácer sérült, ráadásul Valverde a Celta ellen már korán le tudta  cserélni Messit és Iniestát is, így a csapat vezérei is kipihenten várhatják a kellemetlennek ígérkező összecsapást. Ami a kezdőcsapatot illeti, Valverde várhatóan nem forgatja fel nagyon a csapatát, Paulinho minden bizonnyal visszakerül a kezdőcsapatba, míg Dembélé továbbra is csak a padról szállhat majd be a sérülése után.

Az elmúlt éveket tekintve most van a legnagyobb esélye a Barçának arra, hogy egy kicsit szebb helyszínné varázsolja az Anoetát saját magának.

Real Sociedad – FC Barcelona
San Sebastián, Anoeta
20:45
Vezeti: José Luis González González

Real Sociedad: Rulli – Odriozola, K. Rodrigues, Navas, I. Martínez – Zurutuza, Illarramendi, Jon Bautista – Juanmi, Willian José, Oyarzabal.

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Vermaelen, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta, Paulinho – Messi, Suárez.